Läs mer om Sommarkulturskolan i Simrishamn och webbplatsen opratat.se för barn med funktionsnedsättning.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Årets sista nyhetsbrev från SKL-barnets rättigheter kommer precis i skiftet mellan november och december. Det har varit ett händelserikt år där vi följt processen med att inkorporera konventionen i svensk lag. Lagrådet avstyrkte regeringens förslag och regeringen kontrade med att tala om att arbetet fortgår och målet är 1 januari 2020. Det är en spännande tid på många sätt. Dels processen med att inkorporera, dels för mig personligen eftersom det bli första gången i mitt liv som jag ska fira jul i ett annat land. Tänk att få lära sig om andras traditioner när det gäller mat, pynt och umgänge i jul. Det ser jag fram emot!

Elizabeth Englundh
Sakkunnig Barnets rättigheter, SKL
 
 
Sommarkulturskola i Simrishamn når nya grupper
 
Simrishamns kommun har arrangerat en sommarkulturskola där det erbjöds olika aktiviteter som dans, konst, teater och cirkus. Syftet var att skapa ett sammanhang och att bidra till inkludering av nyanlända barn. Sommarkulturskolan ingår i det nationella projektet "Kulturskolan gör skillnad" som finansieras av Allmänna Arvsfonden. Vi får ta del av framgångsfaktorer och möta värme och engagemang från både arrangörer och deltagare i filmen om projektet.
Till filmen Kulturskolan gör skillnad 
 
 
Barns synpunkter på ny översiktsplan för Eslövs kommun
 
Foto: Helena Nilsson
Som ett led i att ta fram en ny översiktsplan för Eslövs kommun har barnen på förskolor i kommunen fått beskriva sitt framtida Eslöv. Projektet kallas ”Barns röster” och bakgrunden är viljan att öka delaktigheten i processen.  Barnens beskrivningar har resulterat i en utställning på Eslövs stadsbibliotek.
Mer om projektet Barns röster
 
 
Ny skrift från SKL - Barnkonventionen föreslås bli svensk lag
 
Skriften riktar sig till förtroendevalda och beskriver metoder för ett framgångsrikt arbete med barnets rättigheter. Du som förtroendevald har en avgörande roll genom att fatta bra beslut som går att genomföra och är grundade i barnets rättigheter. Ledningens roll är att skapa förutsättningar för att medarbetarna ska kunna genomföra besluten i organisationen. Medarbetarens uppgift är att använda rätt metoder för att tillämpa rättigheterna bland barn och unga.
Ladda ner skriften
 
 
Barnkonsekvensanalys för en likvärdig utbildning
 
Simrishamns barnkonsekvensanalys om rutiner för en likvärdig utbildning är inspirerande. Rutinerna som arbetats fram rör områden som simning och bad, sex och samlevnad, idrott och hälsa, religion, klädsel, rökning samt fotografering och filmning. Simrishamns kommun har varit modiga i det här arbetet och det speglar en riktning och tydlighet i arbetet med barnets rättigheter.
Barnkonsekvensanalys i frågan om rutiner 
 
 
Ojämlika förutsättningar för barns goda hälsa
 
Barnhälsovården i Stockholms läns landsting har tagit fram en rapport om barns ojämlika förutsättningar för en god hälsa i Stockholms län. Det är viktiga siffror att arbeta vidare med.
 
 
Opratat.se - ett verktyg som kan förhindra ohälsa
 
När barn med funktionsnedsättning och deras familjer skyddar varandra från att bli ledsna, oroliga eller arga blir viktiga tankar och känslor opratade. Att se och höra hur andra i liknande situationer känner och tänker, bidrar till att barn och vuxna vågar prata mer med varandra om svåra saker. Webbplatsen Opratat.se vänder sig till barn med funktionsnedsättning mellan 4 och 12 år, till barnens familjer och andra vuxna som familjen möter. Den innehåller 18 animerade filmer som handlar om vad som är svårt att prata om. 
Till webbplatsen Opratat.se
 
 
BO lanserar Barnrätt i praktiken
 
Barnombudsmannen har fått i uppdrag av regeringen att stötta arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i kommuner, landsting, regioner och myndigheter. Den 20 november hölls ett webbsänt lanseringsseminarium där bland annat representanter från  Socialdepartementet, Simrishamns kommun, Landstinget i Värmland och SKL medverkade.
Se livesändningen från lanseringen
 
 
Skolinspektionen granskar förskolans arbete med barn i behov av särskilt stöd
 
Det finns kvalitetsskillnader i hur förskolor arbetar med särskilt stöd. Många förskolor har inte tillräckligt utvecklade arbetssätt och rutiner för arbetet med barn i behov av särskilt stöd. Det visar Skolinspektionens granskning av 35 förskolor.
Till Skolinspektionens rapport
 
 
Nya implementeringsnycklar
 
SKL har tagit fram ett antal implementeringsnycklar i samverkan med Barnrättskonsulterna. De kan användas som ett stöd till kommuner, landsting och regioner för att följa upp hur arbetet med barnets rättigheter har utvecklats. Dessa har nu kompletterats med två nya nycklar:
  • Det genomförs relevanta fördjupningsutbildningar i tillämpningen av barnets rättigheter till de arbetsgrupper som berörs. 
  • Det finns nödvändiga arenor för samverkan där barnets rättigheter regelbundet diskuteras.
Mer om implementeringsnycklar på skl.se
 
 
Förlängd MR-överenskommelse mellan SKL och regeringen 
 
SKL och regeringen är överens om ett fortsatt arbete med att stärka mänskliga rättigheter. Överenskommelsen innebär att SKL kommer att bygga vidare på den satsning som genomfördes 2014 -2017. Syftet den här gången är att implementera, fördjupa och bredda de tidigare erfarenheterna. SKL kommer att arbeta vidare med den webbaserade introduktionsutbildningen och med att ta fram och sprida verksamhetsnära exempel. Det blir också en satsning på utbildningar, både i form av uppdragsutbildningar och ett utbildnings- och utvecklingsprogram för strateger och utvecklingsledare främst i mindre kommuner och landsting.

Bidra med lärande exempel från barnrättsarbete
Eftersom de mänskliga rättigheterna konkretiseras i arbetet med de olika konventionerna är det viktigt att vi arbetar tillsammans. För det övergripande MR-arbetet betyder det bland annat att SKL tar vara på och lyfter fram de erfarenheter som gjorts i barnrättsarbetet. Kom gärna med förslag och exempel som vi kan använda! Kontakta Anna Lindstöm på SKL.
anna.lindstrom@skl.se
Mer om MR-arbetet på SKL
 
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbete? Besök våra webbsidor där du kan få stöd.
Barnets rättigheter
Webbutbildning Barnkonventionen - från teori till praktik