Utbildning och utveckling inom Mänskliga rättigheter
 
Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder tre utbildnings- och utvecklingsprogram inom området Mänskliga rättigheter.
  1. "Utbildningsprogram för strateger inom mänskliga rättigheter" som syftar till att stärka kompetensen hos strateger och utvecklingsledare.
  2. "Mänskliga rättigheter i kommuner, landsting och regioner" där fokus ligger på att utifrån den nationella MR-plattformen stärka det lokala och regionala utvecklingsarbetet.
  3. Lokala utbildningsdagar och workshops.
Utbildning för strateger Nätverk MR-plattform Lokal MR-utbildning
Kontakt Anna Lindström, projektledare, 070-319 79 20, anna.lindstrom@skl.se
 
Sök pengar för att stimulera och öka valdeltagandet 2018
 
Den 9 september 2018 är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Vid valet 2014 var det stora skillnader i valdeltagande inom kommunerna. I 198 kommuner skiljde det över 10 procent mellan det valdistriktet med det högsta respektive lägsta valdeltagandet.

Inför det allmänna valet 2018 och Europaparlamentsvalet 2019 har nu kommuner och icke vinstdrivande organisationer och stiftelser möjligheten att söka pengar för aktiviteter och verksamheter som syftar till att öka valdeltagandet bland unga samt utrikes födda eller personer med funktionsnedsättning i alla åldrar. Syftet är också att öka valdeltagandet i socioekonomiskt utsatta områden där valdeltagandet är lågt.

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som ansvarar för utbetalningar av projektmedel. Ett projekt kan pågå under högst 12 månader och ska påbörjas senast den 1 februari 2018. MUCF har under 2018 cirka 8,5 miljoner kronor att fördela och kommer att bevilja högst 500 000 kronor för ett projekt. Sista ansökningsdag är 30 november 2017.
Läs mer om hur man ansöker
 
Rapport om kommuners handlingsplaner mot våldsbejakande extremism
 
Segerstedtinstitutet har på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram en forskningsrapport om hur förekomsten av kommunala handlingsplaner mot våldsbejakande extremism såg ut i april 2017 samt genomfört en analys av planernas innehåll. Syftet med uppdraget var att öka kunskapen om kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism och vilken roll handlingsplaner spelar i det arbetet.

Rapporten grundar sig på en undersökning av 127 kommunala handlingsplaner mot våldsbejakande extremism från 134 kommuner. Vidare har intervjuer med åtta kommunala samordnare i fem kommuner genomförts för att komplettera data från handlingsplanerna.
Läs rapporten
 
Medborgardialog för social och demokratisk hållbarhet
 
Den 17-18 maj 2018 välkomnar SKL förtroendevalda och tjänstepersoner till en internationell konferens om medborgarbudget och andra former av medborgardialog för utveckla en social och demokratisk hållbarhet.

Under dagen får du möta svenska och internationella experter och forskare samt representanter från kommuner och civilsamhälle i Sverige och från andra länder.Ta del av andras erfarenheter, dela med dig av egna och diskutera hur medborgardialogsprocesser kan utvecklas.
Läs mer om konferensen
 
Samspel mellan politiker och chefer
 
För att uppnå det gemensamma uppdraget och öka genomslag och resultat av politiken behövs ett samarbete mellan toppolitiker och toppchefer. Att styra och leda tillsammans kräver ett samspel och en strategi. 

I oktober 2017 publicerades en ny forskningsrapport som bygger på intervjuer i kommuner och regioner. Rapporten innehåller ny kunskap och nya verktyg om vad som behövs för att förbättra samarbetet och för att förtydliga uppdragen mellan kommun-, region- och  landstingsstyrelsens ord­förande och kommun-, region- och landstingsdirektören. Studien har genomförts av KEFU, Lunds universitet.
Läs rapporten
 
En utvecklingsdag för fullmäktige
 
Önskar ni utveckla fullmäktiges arbete och diskussioner? Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder en utvecklingsdag för fullmäktige med målet att stärka förmågan att använda de demokratiska verktygen. Dagen äger rum på er hemmaplan och där går vi igenom vilka regler som gäller i fullmäktige och diskuterar förhållningssätt i förtroendevaldas relationer till varandra, väljare och massmedia.

Utbildningen består av fyra block:
  • Jag är förtroendevald av folket - om förväntningar, rättigheter och skyldigheter
  • De demokratiska verktygen - spelregler i fullmäktige
  • Bemötandet i politiken - samtalstonen och förhållningssätt
  • Information och kommunikation - relation mellan fullmäktige och medborgarna
Mer om en utvecklingsdag för fullmäktige
 
Glöm inte att boka in Demokratidagen den 14 mars 2018