SKL erbjuder ledningsstöd till landsting och regioner som inför plattformen Stöd och behandling.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ledningsstöd banar väg för plattformen Stöd och behandling
 
Anette Cederberg
SKL har under hösten erbjudit ledningsstöd till landsting och regioner som arbetar med att föra in plattformen Stöd och behandling i sin organisation.
– Att gå från traditionell terapi till behandling via internet handlar om att ändra sitt arbetssätt i grunden. Det krävs att man ser över sin organisation, roller och ansvar samt funderar över hur arbetet ska bedrivas och hur införandet ska genomföras, säger Anette Cederberg, programledare för nyutveckling Stöd och behandling.
Läs nyheten
 
Pågående granskning av program för internetbehandling
 
Under 2017 granskas internetbaserade behandlingsprogram för depression och ångestsyndrom av Nationella kompetensgruppen för internetbaserat stöd och behandling. Syftet är att stödja landsting och kommuner i vilka program förmedlade via internet som har en viss kvalitet. Under 2017 har kompetensgruppen tagit fram utlåtanden för tre depressionsprogram. Just nu granskas ytterligare 15 behandlingsprogram.
Läs nyheten
Lägesbild över stöd- och behandlingsprogram i landstingen
 
Alla landsting är igång med arbetet i Stöd och behandling. En undersökning som SKL gjorde i början av 2017 visade att 18 landsting och regioner använde behandlingsprogram för internetbehandling.
Under hösten 2017 har ytterligare fyra landsting startat upp behandlingar, elva landsting har även stödprogram.
Läs nyheten
 
Svenska internetbehandlingsregistret, SibeR, kvalitetssäkrar internetbehandling inom fem diagnoser.
SibeR kvalitetssäkrar psykologisk behandling via internet
 
Allt fler landsting erbjuder psykologisk behandling via internet. SibeR, Svenska internetbehandlingsregistret, är till för att kvalitetssäkra terapin.
– Det finns vetenskapligt stöd för att internetbehandlingsprogram ger resultat. Men vi vet inte exakt hur de fungerar när vi omsätter programmen i klinik, med olika patientgrupper och i skilda vårdsammanhang. Därför är det viktigt med ett standardsystem för uppföljning, säger Cecilia Svanborg, psykiater och registerhållare för SibeR.
Läs nyheten
 
Motion lika bra som terapi vid psykisk ohälsa
 
Trots att psykisk ohälsa är en vanlig sjukskrivningsorsak finns mycket lite forskning om behandlingsresultat för patienter som behandlas i primärvården. Senaste året har det dock kommit ny forskning som visar att internet-KBT och fysisk träning är bra mot depression.
Forskningsprojektet Regassa har undersökt effekten av fysisk aktivitet jämfört med både internetbaserad kognitiv beteendeterapi och traditionell behandling. Resultaten visar att både internet-KBT och fysisk träning hade en större positiv effekt på depressionssymtom jämfört med traditionell behandling i primärvård.
Läs nyheten
 
Prenumerera på nyhetsbrevet om Stöd och behandling
 
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om vad som är på gång inom plattformen Stöd och behandling.
anmälan nyhetsbrev
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom internetbaserat stöd och behandling i landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Anette Cederberg. Läs mer om SKL:s arbete med internetbaserat stöd och behandling.