Observera arbetsgivare nr 30 2017 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Så fungerar de nya reglerna om arbetstid för präster
 
De nya arbetstidsreglerna för präst innebär att från och med den 1 januari 2018 kompenseras präster som arbetar på lätthelgdagar genom att den genomsnittliga veckoarbetstiden förkortas till 38 timmar och 15 minuter. Detta gäller oavsett hur många lätthelgdagar arbetstagaren arbetar under året, vilket underlättar hanteringen.
Läs mer på intranätet
 
Så fungerar de nya reglerna för kyrkoherdevikariat
 
Den tidigare konstruktionen för kyrkoherdevikariat har tagits bort. Istället ska arbetsgivare och komminister enligt grunderna för Kyrkans löneavtal komma överens om den ersättning som är lämplig för det aktuella vikariatet. Läs mer 
 
Löneökningsutrymmet för 2017
 
I och med att avtalsrörelsen för 2017 är avslutad och avtal har tecknats med alla arbetstagarorganisationer, kan löneöversyn genomföras för samtliga medarbetare.  Löneökningsutrymmet i avtalet är lägst 2,2 % för 2017. Det centralt avtalade löneökningsutrymmet innehåller ingen individgaranti. 
 
Om registerkontroll för anställning eller ideellt uppdrag
 
Den 4 december rapporterade Aftonbladet om att personer som blivit dömda för sexuella övergrepp på barn och unga har kunnat få anställning i Svenska kyrkan. Detta är Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations hållning i frågan. 
 
Hur ska sexuella trakasserier på arbetsplatsen hanteras?
 
Chefsjurist Ylva Wåhlin besvarar fråga från arbetsgivare/medlem.
 
Forskningsrapporter om arbetsmiljön
 
På sidan Forskningsrapporter på intranätet har vi samlat ett urval av aktuell och relevant forskning inom arbetsmiljöområdet.
 
Kyrkoherdeträff i Sigtuna 27-28 februari 2018
 
Kyrkoherden leder all verksamhet och är arbetsgivarens företrädare i den dagliga verksamheten. Det ställer stora krav på kompetens inom flera komplicerade områden, inte minst när det gäller avslut av anställning. Ett annat viktigt område är kyrkoherdens ledarroll i relation till kyrkorådets uppdrag att styra verksamheten.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation arrangerar därför under hösten/vintern 2017-2018 kyrkoherdeträffar med omställning, överenskommelse vid avslut av anställning, pension samt styra & leda på agendan.

Nu har turen kommit till en träff i Sigtuna. Denna träff vänder sig framförallt till dig som arbetar som kyrkoherde i Stockholms, Uppsala, Strängnäs, Västerås eller Linköpings stift. Finns det plats kvar kan även intresserade kyrkoherdar från andra stift anmäla sig. Läs mer och anmäl dig här
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • är kyrkoherde eller kyrkorådsordförande och har din e-postadress registrerad i Kyrksam
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.