Frågor och svar om sexuella trakasserier
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Frågor och svar om sexuella trakasserier
 
SKL har tagit fram en del svar på några vanliga frågor om hur arbetsgivare ska arbeta för att motverka sexuella trakasserier.

Här hittar du svar på till exempel hur man som arbetsgivare ska agera för att förebygga sexuella trakasserier, när man behöver genomföra en utredning samt tips på lämpliga diskussionpunkter för att följa upp det förebyggande arbetet.

Frågor och svar om sexuella trakasserier
 
 
Felaktig bild att SKL endast använder deltidspersonal
 
1 december skrev FI:s Annelie Nordström en debattartikel i Dagens Arena där hon menar att SKL bara använder sin personal på deltid och visstid. Det är en missvisande bild.

Heltidsarbete ska vara norm inom kommuner, landsting och regioner. Det är en av de mest centrala jämställdhetspolitiska insatser som kan göras, skriver Agneta Jöhnk, avdelningschef.

Replik: Missvisande av Nordström om SKL:s syn på heltid
Jämställdhet ur arbetsgivarperspektiv
 
I denna rapporten presenterar SKL ett program för jämställdhet ur arbetsgivarperspektiv som är långsiktigt hållbart och integrerat med övriga arbetsgivarpolitiska mål.

Rapporten är tänkt att vara ett stöd i ert jämställdhetsarbete.

Läs rapporten
 
 
Arbetsgivarblogg
 
Alla kompetenser behövs
Vi behöver medarbetare med olika kompetenser och erfarenheter. Rekryteringen behöver breddas för att spegla dem vi är till för.

Arbetet för breddad rekrytering ligger i linje med SKL:s ställningstagande för delaktighet och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Alla människor ska vara välkomna, på arbetsplatsen och i samhället, menar Caroline Olsson, sektionschef, i ett blogginlägg.
SKL:s arbetsgivarblogg
 
 
 
Mer om arbetsgivarfrågor
 
Förhandling om nytt kollektivavtal
SKL kommer att förhandla om ett nytt kollektivavtal med Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund under våren 2018. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars 2018.

Avsikten är att det nya avtalet ska finnas på plats innan det träder i kraft den 1 april 2018.

Avtal 18
 
 
Kompetenslyft inom äldreomsorgen
Kompetenslyft infördes 2017 där kommuner kan söka medel för att utbilda tillfälligt anställda så att de får rätt kompetens och därmed bli aktuella för en tillsvidareanställning inom äldreomsorgen. Nu finns möjlighet att söka medel för 2018.

Bidraget kan sökas av kommuner, kommunalförbund eller kommuner i samverkan och ansökan gäller 4000 helårsplatser. Ansökan är öppen mellan 1 december och 2 januari.

Ansök till Skolverket om statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda
 
 
Flytt av Lönelänken
Lönelänken är ett strategiskt verktyg, utvecklat av SKL, som hjälper dig som arbetsgivare i kommun eller landsting. Verktyget är främst till dig som representerar arbetsgivaren i frågor som handlar om lönepolitik.

Från och med 1 november har SKL Kommentus tagit över förvaltning och kundsupport. Detta innebär inga förändringar i befintliga abonnemang, förutom att du numera vänder dig till SKL Kommentus för frågor och hjälp.

Vad kan jag göra i Lönelänken?
 
 
Seminarium om stress
Varför blir vi sjuka av stress? Måndag 11 december anordnar SKL ett seminarium där medverkande från Stockholm Stress Center kommer att presentera resultaten av deras forskning om hur man kan lösa detta problem.

Seminariet är gratis och webbsänds, anmäla dig senast 8 december om du vill medverka på plats.
Anmäl mig till seminariet om stress