v. 49 - Fördomar försvårar för funktionsnedsatta
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fördomar försvårar för funktionsnedsatta
 
Det är allmänt känt att personer med funktionsnedsättning har svårt att få jobb. Det är dags att forma arbetsplatserna så att alla kan bidra, skriver SKL:s ordförande Lena Micko i en debattartikel tillsammans med Malin Ekman Aldén, generaldireköter på Myndigheten för delaktighet.
Debattartikel
 
 
Kraftsamling för att förebygga mäns våld
 
SKL är en av flera parter som 4-8 december arrangerar "En vecka fri från våld" med en rad aktiviteter runt om i landet. Veckan avslutas med en nationell konferens, Våldsprevention 2017. Syftet med arrangemangen är att förbättra det svenska arbetet med att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Programmet för veckan
Satsning på folkhögskolan måste finansieras fullt ut
 
Det är positivt att regeringen vill göra det möjligt för fler att studera på folkhögskola. Men för att satsningen inte ska tvinga fram omprioriteringar i välfärden måste den vara finansierad fullt ut.
Debattartikel av SKL
 
 
 
Vd-krönika
Tillsammans mot en nära vård
 
 
Arbetet med att ställa om hälso- och sjukvården är igång. Målet är en vård som ännu bättre möter patienternas och brukarnas behov. Och det är en spännande resa vi har framför oss.
 
 
Mer från SKL
 
Stora EU-böter för avlopprening måste förhindras
Regeringen måste förhindra att Sverige tilldelas stora EU-böter kring rening av avloppsvatten, anser SKL, en av flera parter som miljöministern nu kallar till möte om frågan.
EU-kommissionen kritiserar svensk avloppsrening
 
 
Lena Dahl tf vd för Pacta
Styrelsen i Pacta har beslutat att utse Lena Dahl till tillförordnad vd för arbetsgivarförbundet Pacta med tillträde senast den 1 januari 2018.
Rekrytering av permanent vd klar inom 2-4 månader
 
 
SKL-projekt ska få fler att cykla
Regeringen har beviljat SKL 1,5 miljoner kronor inom ramen för den nationella cykelstrategin. SKL ska samla in och sprida goda exempel på insatser som bidrar till ökat cyklande.
Syftet är att stödja kommunernas arbete
 
 
Alla kompetenser behövs
Vi behöver bredda rekryteringen i välfärden för att spegla dem vi är till för. Vi behöver fler vägar in till välfärdsjobben och vi behöver skapa förutsättningar för arbete för fler. Det skriver Caroline Olsson, sektionschef på SKL, i ett blogginlägg.
Arbetsgivarbloggen
 
 
Handslag för ökad delaktighet i EU-frågor
Ska Sverige få en starkare röst i EU, då måste kunskapen om unionen och delaktigheten i dess frågor öka i vårt land. Region Gävleborg, Ovanåkers kommun, Gävle kommun och Högskolan i Gävle har enats med regeringen om att ta ett gemensamt ansvar för detta.
Debattartikel från involverade parter
 
 
Nytt från omvärlden
 
Statsbidrag för kompetenslyft i äldreomsorgen
Kommuner kan nu på nytt ansöka om statsbidrag för att utbilda tillfälligt anställda i äldreomsorgen så att de får rätt kompetens och därmed kan tillsvidareanställas.
Ansökan öppen fram till den 2 januari

Många cancerpatienter får vård snabbare
Införandet av så kallade standardiserade vårdförlopp i cancervården har lett till att många patienter fått behandling snabbare. Det visar en utvärdering som Socialstyrelsen har gjort.
Patienter nöjda med kortare utredningstider

Lag om regonalt utvecklingsansvar ska omfatta alla län
Regeringen föreslår att lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län förändras så att den omfattar samtliga län. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.
Ta del av regeringens promemoria