Trafik och infrastruktur
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Skapa goda ljudmiljöer – handbok om trafikbullerskydd
 
Det är viktigt att både arbeta strategiskt med trafikbuller och att vidta åtgärder för att skapa goda ljudmiljöer. Denna handbok är en sammanställning av dagens kunskap och uppdatering av SKL:s tidigare handböcker. Den vänder sig främst till handläggare inom kommunerna som arbetar med trafikplanering och bulleråtgärder. Åtgärder som begränsar buller från väg- och spårtrafik beskrivs men störst utrymme ges åt vägtrafikbuller. Ett kapitel ägnas även åt stomljud och vibrationer. Nytänkande och lösningar som utvecklats i forskningsprojekt lyfts också fram.

Handboken är framtagen av SKL i samarbete med Trafikverket och Stockholms stad.

Beställ eller ladda ner "Skapa goda ljudmiljöer"
SKL deltar på Transportforum 2018
 
SKL presenterar rapporten Steg 1- och 2-åtgärder – hinder och uteblivna nyttor på VTI:s Transportforum i Linköping den 10 januari. 

SKL verkar aktivt för förbättrade möjligheter att genomföra icke-fysiska steg 1- och 2-åtgärder, samt för att Trafikverket ska ges uppdraget att aktivt bidra till implementeringen av dessa åtgärder.

I rapporten Steg 1- och 2-åtgärder – hinder och uteblivna nyttor belyses den kommunala efterfrågan på statlig medfinansiering och övrig statlig stöttning samt vilket mervärde ett sådant engagemang skulle kunna innebära för arbetet med steg 1- och 2-åtgärder. Rapporten sätter även det statliga stödet i relation till övriga hinder som kommuner upplever för att arbeta med steg 1- och 2-åtgärder.

Se aktuellt program på VTI.se
Användarråd för gatustatistik bildas
 
Ett användarråd för gatustatistik har bildats. Syftet med användarrådet är att bistå i arbetet med att utveckla statistikverktygets funktionalitet och kvalitet. Ambitionen är att öka antalet användare och som deltagare i rådet är man ambassadör för marknadsföringen av verktyget. Deltagarna i användarrådet representerar olika kommuner och har en geografisk spridning.

Första mötet hålls på SKL den 23 januari 2018. Vill du vara med och påverka så är du välkommen att höra av dig till Selda Taner.

Kontakt: Selda Taner, tfn 08-452 78 96, e-post selda.taner@skl.se
Nytt SKL-projekt ska få fler att cykla
 
Regeringen har beviljat SKL 1,5 miljoner kronor inom ramen för regeringens nationella cykelstrategi. SKL ska samla, lyfta och sprida goda exempel på insatser som bidrar till ökat cyklande.

Läs mer här

Kontakt: Karin Bagge, tfn 08-452 79 74, e-post karin.bagge@skl.se
Årskonferens om upphandling av persontransporter
 
Boka in den 17 januari 2018 för en heldag om upphandling av kollektivtrafik och särskilda persontransporter

Kollektivtrafikens avtalskommitté bjuder in till en heldag för dig som arbetar med upphandling av kollektivtrafik och särskilda persontransporter. På konferensen kommer bland annat avtalsprocessen och erfarenheter från upphandling av pågatågen samt särskild kollektivtrafik från Sörmlands län att diskuteras.

Läs mer och anmäl dig här

Kontakt: Sara Rhudin, tfn 08 452 75 44, e-post sara.rhudin@skl.se
Gratis kollektivtrafik på sommarlovet
 
I regeringens budgetproposition för 2018 finns ett förslag om bidrag till avgiftsfri kollektivtrafik under sommarloven. SKL deltar i regeringskansliets arbete med att ta fram förslag till hur ett sådant bidrag kan utformas.

Läs mer här
Belysning där det behövs – ny skrift
 
Ägarförhållandena för landets belysningsanläggningar på det statliga vägnätet är idag komplicerade. Till viss del är det staten genom Trafikverket som äger belysning, men det finns också många sträckor där andra intressenter äger, sköter och ansvarar för belysningen. I de flesta fall är det kommunerna som svarar för den belysning som inte är Trafikverkets.

I denna gemensamma studie mellan Trafikverket och SKL ses frågeställningarna över för att skapa ett förslag till mer renodlat och tydligare system för belysning längs statlig väg.

Beställ eller ladda ner "Belysning där det behövs"
Omfattande förändringar i trafikförordningen och vägmärkesförordningen
 
Ett stort antal bestämmelser ändras nu – i trafikförordningen ett fyrtiotal och i vägmärkesförordningen över hundra stycken.

Kommentarer till ändringar av särskilt intresse för kommunala handläggare och beslutsfattare

En stor del av ändringarna är dock av redaktionell karaktär för att underlätta tolkningen av bestämmelserna och påverkar därför inte den dagliga verksamheten i kommunerna.

Kontakt: Erik Levander, tfn 08-452 79 55, e-post erik.levander@skl.se
Utmärkta föreskrifter – ny handbok om lokala trafikföreskrifter
 
Trafikförhållandena varierar avsevärt mellan olika platser och gator. Av det skälet räcker inte de allmänna reglerna i trafikförordningen till i alla lägen. En mer detaljerad och lokalt anpassad reglering krävs ofta från såväl trafiksäkerhets-, miljö- och framkomlighetssynpunkt som av tillgänglighetsskäl för boende, besökande och arbetande.

Denna handbok om lokala trafikföreskrifter ger läsaren en informativ vägledning i all hantering av lokala trafikföreskrifter. Från initiering av ett ärende, via vilka lagar och förordningar som styr till ikraftträdande och eventuellt överklagande.

Beställ eller ladda ner "Utmärkta föreskrifter"
Det måste satsas mer på svensk järnväg
 
Regeringen behöver fortsätta att avsätta extra resurser till befintlig och ny järnväg för att öka tågresandet. Det skriver SKL i sitt svar över förslaget till nationell transportplan.

SKL:s svar
Ny ansökningsomgång för stadsmiljöavtal
 
Kommuner och landsting kan söka stöd för att främja hållbara stadsmiljöer, så kallat stadsmiljöavtal, enligt förordning (2015:579) om stöd för att främja hållbara stadsmiljöer. Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för en större andel persontransporter med kollektivtrafik eller cykeltrafik. Nu öppnar en ny ansökningsomgång, den femte i ordningen, för stadsmiljöavtalen. Ansökningsperioden är 6 november 2017 till 26 januari 2018.

Mer finns att läsa under www.trafikverket.se/stadsmiljoavtal
 
Kurser och konferenser