Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om pågående FoU-projekt, Göteborgs universitets uppdragsutbildning Arkitektur och lärande, två nya skrifter som kommit ut samt en rapport från studiebesök vid Norrlands universitetssjukhus.
 
Pågående och kommande FoU-projekt
 
God innemiljö
 
Syftet med projektet är att tillgängliggöra information kring innemiljö på ett sådant sätt att det enkelt kan ligga till grund för en bra diskussion med korrekt fakta som underlag. Målgruppen är till exempel rektorer, lärare, föräldrar och ansvariga politiker.

Status: Tyréns har handlats upp som utredare och skribent och första styrgruppsmöte planeras i december.

Kontakta gärna Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, om du har frågor om projektet.
 
Digitaliserad fastighetsautomation
 
Syftet med projektet är att tydliggöra hur man kan arbeta med digital fastighetsautomation och så kallade smarta byggnader. Hur hänger informationsstruktur, digitala plattformar och informationssäkerhet ihop? Vilka är de konkreta nyttorna och hur hanteras säkerhetsrisker?

Status: Tilldelningsbeslut avseende utredare och skribent har fattats.

Efterlysning: Vi söker efter dig som är intresserad av att delta i styrgruppen för projektet. Första styrgruppsmöte planeras i januari.

Kontakta gärna Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, om du har frågor om projektet.
 
Förstudie ramavtal förskola
 
Tack till alla som medverkade under workshopen i Stockholm den 23 november 2018!

Era erfarenheter och synpunkter är viktiga för oss under arbetet med förstudien.

Styrgruppen, bestående av representanter från SKL och SKL Kommentus Inköpscentral, kommer att ta beslut om ramavtal ska upphandlas inom kort. Vi återkommer med mer information.
 
Finansiering av kommunernas fastigheter
 
Syftet med projektet är att identifiera och analysera olika typer av finansieringsformer samt att resonera kring hur de framtida investeringarna kan finansieras. Syftet är även att ta fram generella och strategiska råd.

Upphandlad utredare och skribent är Henrik Berggren, PwC.

Efterlysning: Vi söker kommuner som vill dela med sig av goda erfarenheter av olika finansieringsformer till projektets rapport.

Skicka gärna ett e-mail till Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se.
 
Följdinvesteringar – kommunala verksamheters behov av lokaler och omsorgsboenden vid stadsutveckling
 
Syftet med detta projekt är att ta fram en modell för att identifiera behovet av kommunala lokaler när en ny stadsdel ska planeras samt att visa hur de nya lokalerna kommer att påverka framtida investeringsplaner.

Upphandlad utredare och skribent: Inger Fredriksson, COWI.

Efterlysning: Vi söker kommuner som vill dela med sig av nyckeltal för planering och rätt dimensionering av lokaler och boenden i samband med stadsutveckling till projektets rapport.

Skicka gärna ett e-mail till Helén Örtegren, helen.ortegren@skl.se.
 
Göteborgs universitet – pågående uppdragsutbildningen Arkitektur och lärande
 
SKL informerade om uppdragsutbildningen Arkitektur och lärande (7,5 p) i nyhetsbrevet Offentliga fastigheter nr 13 2017. Lokalförvaltningen inom Göteborgs stad har lagt ut information och en trailer om den pågående utbildningen på sin hemsida.
Nya skrifter
 
Klimatkonsekvenser av olika energilösningar
 
Med den här skriften vill vi ge en introduktion i arbetssätt för att beräkna klimatkonsekvensen av ett investeringsbeslut som medför ökad eller minskad energianvändning eller energiproduktion.

Alla energilösningar påverkar miljön och klimatet direkt eller indirekt. Det finns många sätt att utvärdera miljöpåverkan från energianvändning och flera välutvecklade teorier och metoder. De två metoderna som beskrivs i denna skrift är bokföringsanalys och konsekvensanalys. I en bokföringsanalys kartläggs utsläpp som direkt kan kopplas till en verksamhet. En konsekvensanalys studerar förändringen på marginalen i energisystemet och dess klimateffekter till följd av en investering eller annan åtgärd.

Ladda ner gratis som pdf i SKL:s webbutik
Landstingens fastighetsbestånd – sammanställning av 2016 års nyckeltal
 
Varje år samlar landstingen och regionerna in nyckeltal för fastighetsområdet. Insamlingen är frivillig, men det finns i stort sett kompletta nyckeltal sedan år 1996. Nyckeltalen beskriver storleken på landstingens fastighetsbestånd, fastighetsinvesteringarna, mediaanvändningen och kostnaderna för driften av lokalerna. Uppgifterna redovisas på landstingsnivå och på sjukhusnivå.

Detta årssammandrag är en årligt återkommande sammanställning som ger information och kunskap om landstingens fastighetsbestånd. I sammandraget presenteras ett urval av fastighetsnyckeltalen som finns på www.kolada.se.

Ladda ner gratis som pdf i SKL:s webbutik
Inspirerande exempel från medlemmarna
 
Rapport från studiebesök
 
Den 15 november välkomnade Hans Johansson, fastighetsområdeschef på Norrbottens Universitetssjukhus (NUS), oss som var intresserade av sjukhusets s.k. termiska nät där geoenergianläggningen är en del. Studiebesöket inleddes med att Signhild Gehlin från Svensk geoenergicentrum berättade om geoenergi och SKL-skriften "Guide för geoenergi" som hon författat.

Efter det berättade Hans om Västerbottens läns landsting och den omdaning som hela NUS-området genomgår inklusive de energisatsningar som görs. Vi fick även information om det smarta termiska nät som finns på sjukhusområdet – hur det är uppbyggt och hur de olika delarna i systemet samverkar – innan vi gick ut och tittade på anläggningen. En viktig grundtanke som arbetet utgår ifrån är att endast betala en gång för energin. När genomförda och planerade etapper är utbyggda beräknas CO2-utsläppen bli 600 ton lägre per år och den årliga besparingen 10 miljoner kronor.

Läs gärna mer om NUS termiska nät på sidan 44 i skriften Guide för geoenergi.
 
Byggstart för prispressade bostäder
 
De första byggena av SKL:s upphandlade bostäder är nu igång. Med hjälp av upphandlingen byggs det bra bostäder – till lägre kostnader än vanligt.

Läs vidare på SKL:s hemsida
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Statsbidrag att söka på förskole- och skolområdet under 2018
 
Skolverket har sammanställt en årskalender med de statsbidrag som kan sökas under 2018.
Statsbidragen omfattar bl.a. mindre barngrupper i förskolan och rusta upp skolgården.

Statsbidragskalender 2018 - skolområdet
 
Frågor om nyhetsbrevet

Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se

SKL:s webbutik

Sveriges Kommuner och Landstings fastighetsrelaterade publikationer i webbutiken
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.