Nyhetsbrev Nr4                            Information och nyheter om verkställandet av Gemensamt Ansvar
Foto: Håkan Sjunnesson /Ikon
Gemensamt Ansvar - ett helikopterperspektiv
 
Just nu effektiviseras förvaltningen av Svenska kyrkans fastigheter och byggnader i genomförandet av gemensamt ansvar. De senaste besluten rör bland annat arbetet med lokalförsörjningsplaner. Här får du aktuell information om hur arbetet går framåt.
 
Under 2018 kommer stiften att behöva arbeta med två nya områden. Dels införandet av fastighetsregistret, dels förberedande arbete med införandet av lokalförsörjningsplanerna. 
 
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon
Fastighetsregistret
 
Planerad pilotverksamhet för fastighetsregistret
 
Närmare bestämmelser om fastighetsregistrets innehåll är nu tillgängliga. Under våren 2018 sker en pilotverksamhet. Samtliga stift är representerade i piloten med minst ett pastorat eller församling. Läs mer...
Fastighetsregistret och kyrkobyggnadsregistret – vad är skillnaden?
 
Under beredningen har frågan väckts om kyrkobyggnadsregistret ska avvecklas och om dess information istället ska integreras i fastighetsregistret. Kyrkobyggnadsregistret innehåller väsentligt fler uppgifter per byggnad än vad fastighetsregistret kommer att rymma. Fastighetsregistret och kyrkobyggnadsregistret har olika mål och syften, och ska tills vidare ses som två olika register. Läs mer...
Fastighetsregistret - filmen
 
Play movie
Nu finns en kort film som informerar om Fastighetsregistret.

I den här filmen förklarar vi bakgrunden till initiativet och fördelarna som fastighetsregistret kommer att medföra. Filmen är inspelad i och runtom Stavby kyrka i Uppsala stift.
Vad innebär fastighetsregistret? 
 
I enlighet med kyrkomötets beslut ska det nya, gemensamma fastighetsregistret ge stöd till församlingar, stift och den nationella nivån att få överskådlighet över fastighetsinnehavet. Läs mer...
 
Foto: Magnus Aronson /Ikon
Lokalförsörjningsplaner
 
Projektgrupp för lokalförsörjningsplaner upprättas
 

Arbetet med lokalförsörjningsplaner har officiellt påbörjats i en projektgrupp på nationell nivå. Projektet har önskat repesenatanter från samtliga stift, till en samverkansfunktion. De flesta stift har anmält representanter men ett fåtal kvarstår. En första träff med samverkansrepresentanterna är planerad att ske i slutet av januari 2018.

En ny sida där man kan följa arbetet med lokalförsörjningsplaner upprättas också. Framöver kommer den gå att nå här.

Nu finns även en intervju med Christine Löfvenberg, projektledare på kyrkokansliet, som berättar om hur arbetet med lokalförsörjningsplaner kommer att se ut framöver. 
Lokalförsörjningsplan - vad innebär det?
 
Syftet med lokalförsörjningen är att ge församlingar goda förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag, med byggnader och mark som är funktionella inom givna ekonomiska ramar. För att det ska vara möjligt krävs planering, samverkan och ett kontinuerligt förbättrings- och effektiviseringsarbete. Lokalförsörjningsplanen är ett viktigt stöd i det arbetet. Läs mer...
 
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon
Överlåtelse av kyrkobyggnader
 
När kan övertaliga kyrkor lämnas över?  
 
Kyrkomötets beslut om möjligheten till överlåtande av kyrkobyggnader till trossamfundet träder i kraft 2018. Under åren 2019–2021 utarbetas föreskrifter kring reglering av överlåtelseprocessen. Föreskrifterna börjar tillämpas 2022, och det är även tidigast då en överlåtelse kan ske. Läs mer... 
Vad innebär överlåtelse av en kyrkobyggnad? 
 
Enligt kyrkomötets beslut ska en församling eller pastorat under vissa förutsättningar kunna överlåta en kyrkobyggnad till trossamfundet Svenska kyrkan. En överlåten byggnad förvaltas sedan av stiftet i fråga. Domkapitlet beslutar om upplåtelse av en kyrka som ägs av trossamfundet. När en kyrkobyggnad har överlåtits till trossamfundet Svenska kyrkan får kyrkostyrelsen, efter att yttrande har inhämtats från domkapitlet i det stift där kyrkan är belägen och från den länsstyrelse som har tillsynsansvar enligt kulturmiljölagen, besluta att ta ett kyrkorum ur bruk.
 
 
Foto: Magnus Aronson /Ikon
Utjämningssystemet
 
Utjämningssystem - vad innebär det? 
 
Kyrkomötets beslut om ett förändrat utjämningssystem syftar till att utjämna de olika ekonomiska förutsättningarna som församlingarna har. Kyrkounderhållningsbidraget är en aspekt av det ändrade utjämningssystemet, och det finns fler. Beräkningen av avgifter och bidrag i utjämningssystemet kommer att förändras och förenklas. Förändringen av utjämningssystemet genomförs successivt 2018–2021. Läs mer...


Frågor och svar som rör just kyrkounderhållsbidraget hittar du på den här sidan som uppdateras kontinuerligt. 
 
Foto: Pixabay 
Kompetensförsörjning och utbildning 
 
En effektivisering av fastighetsförvaltningen hos församlingar och pastorat förutsätter ett ökat samarbete inom Svenska kyrkan. Den nationella nivån och stiftskanslierna kommer därmed att utöka sitt samarbete och erbjuda fler utbildningar, fastighetsdagar och kompetensutveckling. Syftet med delbesluten kring kompetensförsörjning och utbildning är att sprida vägledande praxis inom det inomkyrkliga fastighetsområdet.

Under hösten 2018 kommer kyrkostyrelsen besluta om hur dessa delar av kyrkomötets beslut ska verkställas. Delbesluten verkställs sedan tidigast 2019. 
 
Foto: Kristina Strand Larsson /Ikon
Handledning för fastighetsförvaltning
 
Som stöd till församlingar och pastorat ska en handledning för fastighetsförvaltning, med fokus på drift och underhåll, tas fram. Det kommer även innefatta upphandlingar.

Under hösten 2018 kommer kyrkostyrelsen besluta om hur dessa delar av kyrkomötets beslut ska verkställas. Delbesluten verkställs sedan tidigast 2019. 
 
Översiktlig tidplan
 
Genomförandet av gemensamt ansvar sker enligt ett kyrkomötesbeslut som fattades hösten 2016 med anledning av kyrkostyrelsens skrivelse KsSkr 2016:06 Gemensamt ansvar – fastigheter, kyrkor och utjämningssystem. Skrivelsen har föregåtts av en utredning med samtliga församlingar som remissinsatser. Den aktuella tidplanen för delbesluten är: 

Fastighetsregistret: Under 2018 kommer insamling och registrering att ske. Registret ska vara i skarp drift från den 1 januari 2019. Mer information hittar du på intranätet

Lokalförsörjningsplaner: En närmare reglering av vilka kriterier en lokalförsörjningsplan bör ha kommer att upprättas i form av en Svenska kyrkans bestämmelse, som fastställs av kyrkostyrelsen under slutet av 2018. En rekommenderad arbetsprocess som kan stödja församlingarna i arbetet med att upprätta (och senare revidera) lokalförsörjningsplaner kommer att tillgängliggöras under 2019.  

Utjämningssystemet: Ett förändrat ekonomiskt utjämningssystem införs successivt 2018–2021. Kyrkounderhållsbidraget (KUB) regleras i en ny bestämmelse i kyrkoordningen, som träder i kraft 2018.

Överlåtelse av kyrkobyggnader: Under åren 2019–2021 utarbetas föreskrifter kring reglering av överlåtelseprocessen. Föreskrifterna börjar tillämpas 2022, och det är även tidigast då en överlåtelse kan ske.

Kompetensförsörjning och utbildning: Under hösten 2018 kommer kyrkostyrelsen besluta om hur dessa delar av kyrkomötets beslut ska verkställas. Delbesluten verkställs sedan tidigast 2019. 

Handledning för fastighetsförvaltning: Under hösten 2018 kommer kyrkostyrelsen besluta om hur dessa delar av kyrkomötets beslut ska verkställas. Delbesluten verkställs sedan tidigast 2019. 
 
Här hittar du mer information om Gemensamt Ansvar
 

Fastigheter & kulturarv portalen
Här kan du läsa det senaste som händer inom fastighetsområdet.
https://internwww.svenskakyrkan.se/fastighetkulturarv


Nu finns även en broschyr om uppdraget Gemensamt Ansvar som har skickats ut till stift och församlingar. Håll utkik efter den!