Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Det lackar mot jul!
De senaste veckorna har vi avslutat två nätverk, medborgardialog i platsutveckling och vår MasterClass i styrning. 

Det har varit spännande att följa deltagande kommuner, landsting och regioners utveckling. Många frågor har lyfts som vi behöver fortsätta att fördjupa oss i framöver. 

Nu återstår att dokumentera det arbete som gjorts så att fler ges möjlighet att ta del och inspireras.
Vi kommer att ta med flera exempel under det kommande året, bl.a. vid våra egna konferenser.
Demokratidagen den 14 mars

Vår internationella konferens 17-18 maj. 

Vi önska er alla en riktigt God Jul och på återseende med nya tag 2018.

Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
SKL: Utveckla demokratin genom dialog och deltagande
boka in 17-18 maj 2018
 
Konferens i Stockholm med fokus på medborgarbudget och andra former av deltagande för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle.

Sveriges Kommuner och Landsting bjuder in till en internationell konferens i Stockholm, Sverige där du möter internationella och svenska experter, forskare, representanter från kommuner och civilsamhälle i Sverige och andra länder.

Konferensspråk: engelska

Några av våra internationella talare och samarbetspartners är Giovanni Allegretti, forskare, University of Coimbra, Portugal, Josh Lerner, Executive Director Participatory Budgeting Project.

Detta är en utmärkt möjlighet för dig som vill veta mer om medborgarbudget och andra former för delaktighet för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle med fokus på social integration och samhällsbyggnad. Ta del av andras erfarenheter, dela med dig och diskutera hur deltagande processer kan utvecklas, markera den 17-18 maj 2018 i din kalender.

Program och inbjudan kommer v.2
 
SKL: Filmtävling 2018
 
Välkomna med era bidgrad till SKL:s  Filmtävling - VAL 2018

Filmtävlingen vänder sig till kommuner, landsting och regioner. 

Filmerna får vara max 4 min långa!

Temat är VAL 2018 - de kan t.e.x. handla om:  Varför det är viktigt att rösta, valet är en grund för demokrati, information om hur valet går till.

De fem bästa filmerna visas på Demokratidagen den 14 mars  2018 och läggs upp på SKL:s webbsida.

En jury kommer att utse de bidrag som det sedan kommer vara möjligt för alla att rösta på.

Vi vill ha era bidrag senast den 15 februari. 

Vinnande kommun/landsting eller region får en Demokratibarometer 

Kontakta anders.nordh@skl.se ang. inlämning av tävlingsbidrag
 
 
SKL - Medborgardialog - det svåra mötet
 
Möt Jonna Bornemark som är filosof vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Hon reflekterar över medborgardialog och om det svåra i att mötas. 

Jonna medverkade i en webbsändning till våra kunskapsnätverk i december.
Jonna tar utgångspunkt i Aristoteles kunskapsbegrepp och leder dig fram till dagens umaningar samt reflekterar över medborgardialog, och om det svåra i att mötas.
 
SKL: Utbildningar
 
Diplomerad kurs i omvärldskunskap, samhällsförändring, medborgardialog
I kursen tas drivkrafter och orsaker bakom den pågående samhällsförändringen upp, hur Agenda 2030 och FN:s globala mål för en hållbar utveckling kan användas på den lokala nivån samt medborgardialogens roll för att värna demokrati och skapa ökade förutsättningar för social hållbarhet.
 
  • Tid: 25 april 2018 - 26 april 2018
  • Plats: Saturnus konferens, Hornsgatan 15.
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: vänder sig till förtroendevalda och tjänstepersoner som är intresserade av hur vår tids stora samhällsförändring påverkar uppdrag och ledarskap.
  • Kostnad: 13 500 kronor. Kostnader för resa samt boende tillkommer för deltagarna som de får boka själva.
  • Sista anmälningsdag: 1 mars 2018
Läs mer och anmäl dig här!

Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor kring inkludering och integration
SKL bjuder in dig som förtroendevald till en kostnadsfri seminariedag om medborgardialog kring inkludering och integration. Vi har tillsammans med forskare utvecklat en modell för att arbeta med medborgardialoger i komplexa frågor.
  • Tid: 1 februari 2018 9.30 - 16.00
  • Plats: Konferens Saturnus, Hornsgatan 15, lokal Bellman
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: Förtroendevalda i kommuner, landsting och regioner
  • Kostnad: Kostnadsfritt
  • Sista anmälningsdag: 8 januari 2018
Läs mer och anmäl dig här!

Öka ungas deltagande i valet
Du kommer att få ta del av exempel på hur en kommun kan arbeta för att främja valdeltagande bland unga samt få praktisk information kring stöd som finns att få om Skolvalet som MUCF samordnar. Medverkande är bland andra Henrik Karlsson från MUCF som berättar om deras satsning inför valet samt Ahmad Azizi som jobbar som demokratiutvecklare i Botkyrka kommun.
  • Tid: 27 februari 2018 10.00 - 16.00
  • Plats: Sveriges Kommuner och Landsting, Hornsgatan 20 i lokal Torget
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: Förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner, landsting och regioner.
  • Kostnad: 1795 kr exkl. moms
  • Sista anmälningsdag: 30 januari 2018
Läs mer och anmäl dig här!

 
Torsby: Medborgarbudget
 
U-decide 2018 - var med och påverka 
Du som går i årskurs 6, 7, 8 och 9 i Torsby kommuns skolor har nu möjlighet att påverka hur 500 000 kr ska användas för att skapa attraktiva områden i kommunen.

Du kan välja mellan 6 olika platser. Sätt igång - låt kreativiteten flöda!
 
Orust: Nu händer det grejer i Svanesund
 
Under sommaren fanns en enkät och möjlighet att lämna synpunkter i en karta på vår hemsida. Sammanställningen av de idéer och förslag som kom in under sommaren är precis klar.

I steg två kommer vi att träffa de grupper som inte blev lika hörda i dialogen, som till exempel barn och äldre. Hela medborgardialogen ingår som underlag för det planprogram som under närmaste halvåret ska tas fram för Svanesunds centrum.
 
Kungälv: Var med och påverka
 
Medborgardialog syftar till ett ökat engagemang och ansvar hos medborgarna.

Dialogen skapar en levande demokrati. Medborgarnas kunskaper i olika ärenden och tjänstemännens faktakunskaper blir ett bredare underlag i besluten för de förtroendevalda.

se principer för medborgardialog
 
Region Gotland: Samverkan med idéburna organisationer
 
Delaktighet och inflytande i samhället är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan.
Brist på inflytande och möjligheter att påverka den egna livssituationen har ett starkt samband med hälsa. Rätten till delaktighet och inflytande gäller oavsett kön, etnisk eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Det finns flera olika forum för samråd och informationsutbyte inom regionen.
 
Hällefors: Medborgarpanel
 
Vill du delta i kommunens medborgarpanel? Vill du påverka utvecklingen i Hällefors kommun?

Vi inbjuder alla som vill vara med och bidra till en positiv utveckling av Hällefors kommun, men i första hand vänder vi oss till medborgare som inte är med och påverkar genom politiska uppdrag.
 
Söderhamn: E-förslag
 
Har du en idé om att förbättra eller utveckla Söderhamn? Då kan du skicka in e-förslag (elektroniskt förslag) till förtroendevalda politiker i Söderhamns kommun. Här kan du se förslag som är öppna för omröstning.
I listan visas förslag öppna för omröstning. E-förslag publiceras här på soderhamn.se under tre månader. Kommunmedlemmar kan rösta för att stödja ett förslag. Förslag med minst 25 röster går vidare till politisk beredning.
 
Storuman: Nu öppnar vi digitala servicecenter
 
 
Kävlinge: Medborgardialog på sensommarmarknaderna
 
Årets Sillamarknad och Höstmarknad gick av stapeln 27 augusti respektive 3 september. I kommunens tält kunde medborgarna lämna önskemål och förslag för en snygg och trygg kommun.

– Målet med önskningarna var att få in förslag till vårt fortsatta arbete med snygg och trygg kommun. De önskningar som lämnades under marknadsdagarna kommer vi att gå igenom till åtgärdslistan inför 2017, säger Mikael Persson, kommundirektör. 
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.