PIRLS 2016, statsbidrag och skoluniform
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
För chefer och ledare i skolan
Skolportens Veckobrev
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
Vecka 50

12 december 2017

Det sista veckobrevet för året får runda av med den positiva nyheten att svenska fjärdeklassare har förbättrat sin läsförmåga. Missa heller inte intervjun med Gloria Ray Karlmark, som för 60 år sedan var med och skrev historia när hon tillsammans med åtta andra svarta elever äntrade den helvita skolan Little Rock High School. Idag bor hon i Sverige och föreläser ofta om sina erfarenheter.

En riktigt god jul önskar vi på Skolporten!
John Miller, Redaktör politik & skola
Följ mig gärna på Twitter: @mr_john_miller
 

Positivt resultat i PIRLS 2016
 
Efter flera PIRLS-undersökningar med fallande resultat har nu svenska fjärdeklassares läsförmåga förbättrats.
Skolverket
”Den svenska skolan är bättre än sitt rykte. Det är dags att ta bort krisstämpeln och börja tala om allt positivt som sker”, säger Skolverkets Peter Fredriksson.
Skolvärlden
Läsforskaren Barbro Westlund, Gustav Fridolin och Erik Bengtzboe (M) är eniga: Resultatet i PIRLS är en triumf för lärarkåren i Sverige.
Skolvärlden
Den stora besvikelsen är att de skillnader som beror på socioekonomiska faktorer inte minskat, säger läsprofessorn Caroline Liberg.
Sveriges Television
Den digitala läsförmågan hos svenska elever i årskurs 4 i ett internationellt perspektiv. (pdf)
Skolverket
Riksrevisionen: nytt förslag om riktade statsbidrag
 
Riksrevisionen föreslår ett nytt system för riktade statsbidrag till skolan. Det är ett bra men otillräckligt förslag, anser Åsa Fahlén. ”Det är hög tid att löpa linan ut och inse att kommunerna inte klarar av det ekonomiska ansvaret för skolan”, säger hon.
Skolvärlden
Systemet med en stor mängd riktade stimulansbidrag till skolan fungerar inte ändamålsenligt. Riksrevisionen föreslår att bidragen sammanfogas till ett enda bidrag som varje huvudman har möjlighet att använda utifrån lokala förutsättningar och behov. (pdf)
Riksrevisionen
60 år sedan Gloria Ray Karlmark skrev historia
 
För 60 år sedan skrev hon och åtta andra svarta elever historia när de äntrade den helvita skolan Little Rock High School. Utifrån sina egna erfarenheter föreläser Gloria Ray Karlmark, som i dag bor i Sverige, i skolor om demokrati, mobbning och vikten av utbildning.
Skolporten
Skolinspektionen sa nej till uniform
 
Nästa höst vill Nordic international school öppna i Karlstad. Med krav på skoluniform, var tanken. Men nu säger skolinspektionen nej.
Nya Wermlands-tidningen
Skolinspektionen: Skoluniform måste vara frivilligt. Skolinspektionen anser att det strider mot skollagen införa krav om skoluniformer i skolans regler. Däremot är det okej att eleverna bär uniform om det är frivilligt.
Altinget
Förtydligande från Skolinspektionen: vi har fattat ett beslut om användningen av så kallad skoluniform på en fristående skola i Norrköping. Beslutet innebär att en skola inte får använda sig av disciplinära åtgärder för de elever som väljer att inte bära skoluniform.
Skolinspektionen
Christine Karmfalk, VD på Nordic International, tycker att skolinspektionens beslut om skolans klädkodsregler är konstigt.
P4 Östergötland
Skolinspektionens nej till skoluniform på en skola i Norrköping har fått många att reagera. I SVT:s webbundersökning tycker majoriteten att bestämd klädsel ska vara tillåtet.
SVT Öst
Lönelyft till förskollärare i Malmö stad
 
Från och med 2018 får 350 förskollärare ett lönelyft från 400 kronor och uppåt. Syftet är att redan anställda förskollärare inte ska ha lägre löner än sina nyutbildade kollegor.
Sveriges Television
Nästa år gör Malmö stad en lönesatsning på kommunens förskollärare. Syftet är att attrahera, rekrytera och behålla nya medarbetare till verksamheten. Bristen på förskollärare är stor, i såväl Malmö som i resten av landet.  
IT-pedagogen
Fortbildning för dig som är förskolechef
 
Förskolechef – nu både i Stockholm och Göteborg!
Skolportens årliga konferens för dig som är förskolechef ges nu på två orter: 3-4 maj i Stockholm och 16-17 maj i Göteborg. Vi fokuserar på din roll som chef och ledare med högaktuella föreläsningar om det pedagogiska ledarskapet och pedagogisk professionsutveckling.
Läs mer och boka plats
Ensamma elever riskerar lägre betyg
 
Elever som känner sig ensamma eller saknar vänner på rasterna har högre risk att inte få godkänt samma år. Det visar en studie som Friends har gjort tillsammans med Örebro universitet, skriver företrädare på DN Debatt.
Lärarnas tidning
Studie om hur erfarenheter av mobbning, skolk och socialt umgänge inverkar på elevers skolprestationer. (pdf)
Friends
Arbetsmiljö
 
Nu svarar skolledarna på metoo-uppropen från skolan.
Lärarnas tidning
Skolpersonal larmar om att de utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier av rektorer.
Svenska Dagbladet
Anställda inom landets skolor vittnar om rektorer som begått sexuella övergrepp och trakasserier – medan de ytterst ansvariga ser mellan fingrarna.
Svenska Dagbladet
Efter en höst med både nazistiskt klotter och allt mer kränkningar på Malgomajskolan sätter ledningen nu ner foten mot trakasserier och hat. Därför höll rektor Per Lindberg ett brandtal till skolans elever.
P4 Västerbotten
Många polisanmälningar mot barn under 15 år görs av skolor. Anne-Lie Vainiks studie visar att rektorer har mycket olika syn på varför och när skolan ska göra en polisanmälan.
Skolporten
Efter pedofilavslöjandet byggs nu alla Kristianstads förskolor om. Man inför bland annat fönster på toaletterna, skötbord där alla kan se dem och totalförbud för privata mobiltelefoner för förskolepersonalen.
Sveriges Television
Hur har skolledarna det på jobbet egentligen? Den frågan ska en grupp forskare nu söka svar på.
Skolledaren
Lär dig känna igen tecken på utbrändhet: forskare på Karolinska institutet har tagit fram ett självskattningstest för att folk ska få hjälp att formulera hur de mår.
Tidningen Fritidspedagogik
Barn i behov av särskilt stöd
 
"Stödet till elever med språkstörningar brister", skriver Fredrik Malmberg, SPSM.
Dagens Samhälle
Vetenskapsrådet storsatsar på specialpedagogik. Mona Holmqvist, Malmö högskola, har fått 40 miljoner för att starta en ny forskarskola.
Specialpedagogik
Ross Greene tror inte att bestraffningar är utvecklande för vare sig barn eller vuxna. Hans tankar om empatiskt bemötande praktiseras inom bland annat skola, psykiatri och kriminalvård.
Specialpedagogik
Annons: Skolverket informerar: sök statsbidrag för kompetensutveckling inom specialpedagogik.
 
Studie- och yrkesvägledning
 
Så ska tillgången till syv bli mer likvärdig: För att vägledningen ska bli mer optimal och likvärdig behövs det en tydlighet i vad man vill uppnå med uppdraget. Det menar Lena Hartvigsson, LR:s förening för studievägledare.
Skolvärlden
Snart kan det bli obligatoriskt för alla högstadieelever att göra två veckors praktisk arbetslivsorientering, prao. I alla fall om regeringen får som den vill. Men alla är inte nöjda med lagförslaget.
Utbildningsradion
Inför obligatorisk prao eller varför inte vägledning redan i årskurs 1? Skolvärlden frågade fyra studie- och yrkesvägledare på Saco studentmässa i Stockholm om hur de ser på yrket och åtgärderna som behövs för att stärka syv-uppdraget. 
Skolvärlden
Elever styrs och styr sig själva till skolor utifrån den kontext de kommer ifrån. Det visar Martin Harling som forskat om skolans avreglering med fokus på elevernas upplevelse av gymnasievalet.
Skolporten
Studie- och yrkesvägledare, 25-26 jan i Göteborg
 
Boka nu och välj fritt om du vill få faktura 2017 eller 2018
Studie- och yrkesvägledning är en fråga för hela skolan och studie- och yrkesvägledaren har en central roll i att stödja eleverna att göra hållbara val för sin framtid. På konferensen får du ta del av föreläsningar om allt från att vägleda nyanlända elever och pojkar med hög frånvaro till hur man utifrån elevers hälsa kan hjälp dem att välja rätt gymnasieprogram och yrke.
Boka nu och få faktura antingen 2017 eller 2018
FoU- Forskning och utveckling
 
Införandet av förstelärare har lett till en mer hierarkisk lärarkår, där förstelärarna ses som skolledningens förlängda arm, jämfört med de tidigare huvudlärarna som fick sin position legitimerad av kollegorna. Det är slutsatsen av en studie vid Göteborgs universitet som undersökt hur lärare uppfattat reformen.
Forskning.se
Syftet med rastverksamheten är att lära barnen att samverka med varandra oavsett årskurs och att få barnen att ta ansvar för varandra, materialen och miljön. ”Lärandet ska bygga på lust och rörelseglädje,” säger Gustav Sundh.
Sveriges Television
Att kunna läsa handlar inte bara om att läsa flytande utan att staka sig. Det handlar också om att faktiskt förstå vad man läser.  Och när vi läser texter på skärmar ställs nya krav. Men det finns knep att ta till och Maria Rasmusson, lektor i pedagogik, vet vilka. (webb-tv)
Sveriges Television
Stora barngrupper och ökad boendesegregation gör det svårare för fritidshem att ge en likvärdig utbildning. Den slutsatsen dras i en ny avhandling där fritidshem har följts under lång tid.
Tidningen Fritidspedagogik
På Tallbohovskolan i Järfälla pågår projektet ”Tjejer på väg mot högre utbildning”. Det handlar om att stärka studieresultaten hos flickor från familjer utan studietraditioner och motivera dem till högskolestudier. Att visa att det är något som också gäller dem.
Skolledaren
Fortfarande platser kvar:
Språkutvecklande arbetssätt inom sfi
 
Annons
Läs mer om upplägget och gör intresseanmälan här
Vill ni vara med och utveckla undervisning och lärande inom sfi? Nu startar planeringen för FoU-programmet som sätter fokus på frågan. De huvudmän/anordnare som hittills tecknat avsiktsförklaring är Stockholms stad, Lernia, Haninge kommun och Hässleholms kommun. Det finns fortfarande möjlighet att gå in i programmet.
Läs mer om upplägget och gör intresseanmälan här