En snabb tillbakablick på 2017 och förväntningarna på 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Blir 2018 ännu ett bra år?
 

En snabb tillbakablick på 2017 ger för handen att det i stora drag varit ett mycket bra investeringsår. Hittills är globala aktier upp en bit över 10 procent. Det är bara tillgångar med låg risk, som statsobligationer och kontanter, som inte gett någon avkastning.

Förutsättningarna  när vi går in i det nya året är långt ifrån negativa. På den ekonomiska  fronten ser det robust ut, 2017 var året då den globala ekonomin för första gången på 10 år växte synkroniserat, en utveckling som mycket väl kan fortsätta framöver. Takten ökade också , men det är mer tveksamt om den kommer att öka ytterligare nästa år. Nivån, strax över 3 procent, är tillräcklig för att ge stöd åt bolagsvinsterna. Vinsttillväxten i år kommer att hamna på tvåsiffriga tal för första gången sedan 2010. Värderingarna?; Globala aktier handlas kring sitt historiska snitt.


Läs hela vår Fondkommentar här
I detta nummer
 
 
 
Nytt på Fondmarknaden
Nu kan du investera i Indecap Q30 via Fondmarknaden.se. På efterfrågan från flertalet av våra kunder har vi tagit in den nystartade fonden i vårt utbud.

Indecap introducerar nu Nordens första fond med inriktning på kvinnligt ledarskap. Fonden indecap Q30 investerar i svenska börsbolag som har en hög andel kvinnor på ledande positioner.

Läs mer om fonden här
 
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
Tundra Fonder AB - Vietnam +8.86%
 
Månadens bästa hedgefond
Coeli Fonder - Coeli Norrsken +4,67 %
 
Månadens bästa räntefond
SEB Realräntefond +0,63%

Avkastning per 2017-12-12, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Nya artiklar

Nedräkningen har börjat till utnämningen av Årets Fonder 2017 där Sveriges största fondhandelsplats Fondmarknaden.se utser vinnarfonderna för året. Det är bråda dagar för det analysteam som vaskar fram vinnarna i elva olika kategorier plus årets fond, fondbolag och nykomling. Enligt Mikael Tjäder, vd för Fondmarknaden.se, är det lokalt placerade förvaltare med en aktiv förvaltningsstrategi som toppar listan.

Läs mer
 

Den amerikanska skattereformen kommer få stora konsekvenser, vissa uppenbara och andra mer osäkra. Att reda ut effekterna är svårt, framför allt på lång sikt, så vi börjar med det vi vet för att sedan gå vidare till mer osäkra.

Läs mer
 
Regeringens skattehöjning innebär att den schablonavkastning som beskattas med 30% höjs med 0,25 procentenheter, från statslåneräntan + 0,75% till statslåneräntan + 1% (i båda fallen dock alltid lägst 1,25%). I pengar räknat är höjningen låg, men signalen som höjningen skickar, både isolerat och sedd i ett större sammanhang, är skadlig.

Läs mer
 
Pär Andersson, Spiltan
Regionala aktiefonder är sällsynta på den svenska fondmarknaden. En fondförvaltare som dock erbjuder denna investeringsmöjlighet är Spiltan med Aktiefonder Småland och Aktiefond Dalarna.

Läs mer
 

Den ekonomiska tillväxten är högre på tillväxtmarknaderna, IMF tror att tillväxtmarknaderna kommer att växa drygt 1 procentenhet snabbare än mogna marknader, under de kommande två åren. Men med en exponering mot dessa marknader genom en vanlig indexfond följer problem kring hållbarhetsfrågor som miljö och folkhälsa som man som investerare kanske helst undviker, säger,  Henrik Wold Nilsen förvaltare av SPP Tillväxtmarknad Plus.

Läs mer

 
Henrik Wold Nilsen, SPP
 
 
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.