Nyhetsbrevet för Konkurrens och Valfrihet tar nu uppehåll till vecka 4.
God jul och gott nytt år!
2016 köpte kommuner, landsting och regioner kärnverksamheter för 174 miljarder kronor. Det innebär ett trendbrott, då köp från externa utförare inte längre ökar i samma takt som tidigare år.

Källa: SKL
Tidigare var det mycket svårt att göra ändringar i avtal som tecknats efter en offentlig upphandling. Nu går det att göra ändringar som inte är väsentliga. – Det kan finnas många skäl till att göra förändringar i ett avtal, till exempel förändrade förutsättningar eller teknisk utveckling, säger Anders Asplund, chefsjurist på Upphandlingsmyndigheten, på Upphandlingskonferensen.

Källa: Upphandling 24
Östersunds kommun har, tillsammans med Samordningsförbundet, startat ett tvåårigt projekt för att kunna ta ett socialt ansvar i framtida upphandlingar. Första testet blir en upphandling i byggbranschen.

Källa: Upphandling 24
Kursen i offentlig upphandling tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.

Källa: SKL
Denna rapport är den tredje gemensamma rapporten som Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket ger ut med statistik om offentlig upphandling. Båda myndigheternas intressenter har ett behov av relevant och korrekt statistik om de offentliga affärerna i Sverige. Rapporten syftar till att ge en aktuell bild av de offentliga affärerna i Sverige.

Källa: Upphandlingsmyndigheten
Kunskap om arbetsmarknaden och en smidig rekryteringsprocess är nödvändigt för att sysselsättningskrav i offentlig upphandling ska ge rätt effekt. Under en tvådagars workshop fördjupade sig projektet Sysselsättning genom offentlig upphandling i både analys av arbetsmarknaden och olika rekryteringsmodeller och -verktyg.

Källa: Upphandlingsmyndigheten
Färre olämpliga läkemedel, maten är godare och vården i livets slut har förbättrats. Det är några exempel på förbättringar de senaste åren.

Källa: SKL
SKL har under lång tid och i många sammanhang pekat på behovet av en rejäl förenkling av upphandlingsreglerna. Mot denna bakgrund ställer sig SKL i huvudsak positiv till de föreslagna författningsändringarna i Finansdepartementets promemoria om nya upphandlingsregler för välfärdstjänster. Departementets förslag är till övervägande del grundat på de förslag om förenklingar som fördes fram i Välfärdsutredningen.

Källa: SKL
SKL ställer sig positiva till förslaget om slopad skattefrihet för förmån av hälso- och sjukvård som inte är offentligt finansierad. Privat sjukförsäkring som tillhandahålls anställda ska behandlas som andra skattepliktiga förmåner i syfte att åstadkomma en enhetlig och neutral beskattning. SKL anser vidare att förmån av sjukvårdsförsäkring, i likhet med t.ex. bilförmån, ska värderas enligt schablon.

Källa: SKL
Byggnader och andra långsiktiga investeringar behöver anpassas till ett klimat i förändring. I samverkan med Upphandlingsmyndigheten, och i samråd med andra aktörer, presenterar nu SMHI flera förslag som kan underlätta klimatanpassning genom offentlig upphandling.

Källa: Upphandlingsmyndigheten
SKL tar inte ansvar för det som skrivs på de externa sidorna.