v. 50 - Migrationsverket gör delutbetalning till kommunerna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Migrationsverket gör delutbetalning till kommunerna
 
Kommunernas fordringar på staten för asyl- och flyktingmottagandet är fortsatt stor. Före årsskiftet kommer Migrationsverket att, som förra året, göra en större delutbetalning.

– Vi har påtalat för regeringen att det inte är acceptabelt att våra medlemmar ska behöva ligga ute med flera miljarder kronor eftersom flyktingmottagandet är ett statligt ansvar, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
SKL bedömer att delutbetalningen blir runt 3 miljarder
 
 
Tydliga utmaningar i ny skolrapport
 
Öppna jämförelser för grundskolan visar på både orosmoln och ljuspunkter. I många kommuner har resultaten försämrats. Samtidigt visar internationella studier att elevernas kunskaper stärkts.
Öppna jämförelser – Grundskola 2017
Handslag för fördjupad digital samverkan
 
Med ett handslag mellan SKL:s ordförande Lena Micko och civilminister Ardalan Shekarabi enades SKL och regeringen om en djupare samverkan för att ytterligare öka takten i offentlig sektors digitalisering.
Samverkan med ny digitaliseringsmyndighet
 
 
Vd-krönika
Ny datalag ställer höga krav
 
 
Om knappt ett halvår träder EU:s nya dataskyddsförordning i kraft. Den innebär ännu högre krav på skydd av personuppgifter. SKL gör nu vad vi kan för att stötta våra medlemmar i förberedelsearbetet.
 
 
 
Mer från SKL
 
Bra förslag att förenkla skolans riktade statsbidrag
Riksrevisionen föreslår att skolans riktade statsbidrag sammanfogas till ett enda bidrag som varje huvudman har möjlighet att använda utifrån lokala behov. SKL instämmer helt med förslaget.
SKL: "Ett enda bidrag bättre än 60 riktade och spretiga"
 
 
Sexuella trakasserier måste upphöra
#metoo-rörelsen har satt fokus på sexuella övergrepp och kränkningar. Vi har ett stort ansvar för att förebygga detta på våra arbetsplatser, skriver SKL:s vd och Arbetsgivarverkets gd.
Debattartikel
 
 
Tio år av öppna jämförelser äldre
Färre olämpliga läkemedel, maten är godare och vården i livets slut har förbättrats. Det är några exempel på förbättringar de senaste åren. Det framgår i öppna jämförelser om äldre som firar 10 år.
Görs tillsammans med Socialstyrelsen
 
 
 
 
Köp från privata utförare ökar inte i samma takt
2016 köpte kommuner, landsting och regioner verksamheter för 174 miljarder kronor. Det innebär ett trendbrott, då köp från externa utförare inte längre ökar i samma takt som tidigare år.
Andel köpt verksamhet ökar inte i landstingen
 
 
Graviditetsenkät ska utveckla vården
Nu får alla kvinnor i Sverige som är gravida eller föder barn möjlighet att säga sitt, för att ytterligare utveckla vården. Enkäten består av tre delar som besvaras under olika tidpunkter under graviditeten och efter förlossningen.
Lanseras under 2018
 
 
Ny e-tjänst förenklar för Sundsvalls företagare
Nu förenklar Sundsvalls kommun för företagare inom restaurang och detaljhandel genom en ny e-tjänst för anmälan av tobaks- och folkölsförsäljning. Tjänsten är ansluten till ”Serverat”.
Serverat drivs av SKL, kommuner, Tillväxtverket och Bolagsverket
 
 
Nytt från omvärlden
 
Socialstyrelsen: assistansdomar får direkta konsekvenser för enskilda och kommuner
Möjligheten att få personlig assistans har begränsats efter två vägledande domar i Högsta förvaltningsdomstolen. Det visar en analys som Socialstyrelsen har gjort.
Tillämpningen av domarna har lett till ökade kostnader för kommunerna

Ny vikarierande direktör vid Skolforskningsinstitutet
Regeringen har tillsatt Per Thullberg som vikarierande direktör vid Skolforskningsinstitutet.
Tillträder 1 februari 2018

Färre drabbas och dör i stroke
Cirka 26 500 personer drabbades av stroke under 2016, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Både insjuknande och dödlighet i sjukdomen har minskat stadigt under 2000-talet.
Regionala skillnader finns

Habiliteringsersättningen ses över av LSS-utredningen
LSS-utredningen har fått ett tilläggsdirektiv om att se över frågan om habiliteringsersättning – den ersättning som kommuner kan ge personer med funktionsnedsättningar för att uppmuntra till deltagande i daglig verksamhet.
Utredningen ska vid behov lämna lagstiftningsförslag