Nyhetsbrev Landskrona Foto, December
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nora Lorek. Foto: Lars Brundin
VERNISSAGE OCH UTDELNING AV HELSINGBORGS DAGBLADS FOTOPRIS
 
Lördagen den 16 december delar Helsingborgs Dagblad för första gången ut sitt nyinstiftade, årliga fotopris för bildjournalistik. I samband utdelningen av priset på 25 000 kr öppnar en utställning med pristagaren på Landskrona museum.

Första mottagare är Nora Lorek, 25-årig frilansande bildjournalist med bas i Göteborg. Hittills är hon mest uppmärksammad utomlands, i fjol mottog hon som första svenska College Photographer of the Year och det förde henne till National Geographic där hon har arbetat med ett större projekt från ett flyktingläger i Uganda. Projektet kommer att uppmärksammas i den amerikanska tidningen till våren men delar av det visas redan nu i Landskrona. Nora Loreks mest uppmärksammade arbete, som också visas på utställningen, är hennes fleråriga dokumentation av människor i flyktinglägret kallat Djungeln i franska Calais.

Välkommen på prisutdelning och vernissage på Landskrona museum kl. 14.00 på lördag. Invigningstalare är HD:s chefredaktör Jonas Kanje. Före och efter utdelningen spelar syriska Levant Band i museicaféet.

Utställningen visas till och med den 21/1 2018.
 
WORKSHOP FÖR UNGA NORDISKA FOTOGRAFER
 
Nordiska fotofestivaler samarbetar med att stödja unga nordiska fotograferer möjlighet till få internationell spridning och erfarenhet. 

Nästa aktivitet som genomförs är en workshop i samband med Nordic Light Festival i Kristiansund i april 2018. Fotografer från Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island har möjlighet att ansöka om deltagande. Ansökan skall vara gjord senast den 24/12 och  görs på www.picter.com.
 
TIME/LIGHT/LOVE  -
Swedish Photographic Portraits 1839–2017
Nora Loreks utställning.
Onepointfivedegrees. Foto: Swastik Pal
Två ensamma fruntimmer på resa – Fotografi ur Selma Lagerlöfs album
UTSTÄLLNINGAR UNDER JUL- OCH NYÅRSHELGEN
 
Jul- och nyårshelgen är ett bra tillfälle för utställningsbesök. Landskrona Foto har flera utställningar som är aktuella under helgerna.

TIME/LIGHT/LOVE Swedish Photographic Portraits 1839-2017
är den andra I raden av fotohistoriska utställningar som Landskrona Foto visar inför etablerandet av ett fotohistoriskt museum med permanenta utställningar. Utställningen som öppnade i juni i år visas på Landskrona museum till och med den 28 januari 2018.

Nora Lorek
Nora Lorek är Helsingborgs Daggblads första pristagare för det årliga fotopriset för bildjournalistik. En utställning med hennes bilder visas på Landskrona museum 16 december 2017 till 21 januari 2018.

Bildtext: Dandan, Wessam och Ibrahim från Daraa i Syrien träffades i "Djungeln” i Calais hösten 2015 och flyttade ihop strax därefter. Sedan juli 2016 är alla tre med sina släktingar i Storbritannien. 

Onepointfivedegrees
Onepointfivedegrees är en utomhusutställning på temat FN:s klimatmål. I utställningen visas verk av fotograferna Anna Filipova, Swastik Pal, Lizette Schaap och Sebastian Sardi. Utställningen visas till och med den 28 januari 2018 på Teckomatorp stationstorg.

Urval av Jean Hermansons bilder visas på Gallleri Tapper-Popermajer i Teckomatorps station under samma period som Onepointfivedegrees-utställningen är aktuell. Bland annat visas bilder som nu blivit aktuella i samband med filmen Himlens Mörkrum.
 
Två ensamma fruntimmer på resa – Fotografi ur Selma Lagerlöfs album
Selma Lagerlöf gjorde ett flertal resor till området runt Medelhavet tillsammans med väninnan Sophie Elkan kring sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet. Utställningen beskriver resorna och visar bilder som de två ”fruntimren” tog under resorna. Utställningen visas på Landskrona museum till den 1 april 2018.
landskronafoto.org
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Appstore
Google Play