Nyheter inom patientsäkerhet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
 
Nu står julen inför dörren och 2017 närmar sig sitt slut.
Nära vård, primärvården som dirigent i den sammanhållna vården och samverkan vid utskrivning är några av de frågor som varit i fokus under året.

I nyhetsbrevet kan ni läsa om Vårdanalys nya rapport  "Från medel till mål -  Att organisera och styra mot en samordnad  vård och omsorg ur ett patient- och brukarperspektiv" . Rapporten syftar till att öka kunskapen om olika sätt att organisera och styra för att uppnå målet om en samordnad vård och omsorg.

Riktigt god jul och gott nytt år!

Eva Estling, samordnare
Eva.estling@skl.se
Ny lagstiftning ska stödja
sömlös vård 
 
Till årsskiftet träder den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i kraft. Den kommer att ersätta den kommunala betalningsansvarslagen för viss hälso- och sjukvård.

Betalningsansvarslagen har länge setts som en stötesten som försvårat samverkan mellan slutenvården och den kommunala vård och omsorgen. Syftet med den nya lagen är att skapa förutsättningar för en trygg, säker och smidig övergång från slutenvård till öppen vård och omsorg. Maj Rom och Greger Bengtsson från SKL har under det senaste halvåret arbetat intensivt tillsammans med nyckelpersoner i kommuner, på vårdcentraler och på sjukhus som är involverade i förverkligandet av den nya lagstiftningen.
En viktig del i det nya är tillit till varandra.  Ett sätt att bygga tilltro till varandras yrkeskompetenser är att träffas ofta, lära  känna varandra och diskutera det gemensamma uppdraget.
Samverkan vid utskrivning från sjukhus bygger på vissa principer. Det är ett proaktivt och personcentrerat arbetssätt med fast vårdkontakt, samordnad individuell plan och där kommunikation, erfarenhetsöverföring samt läkarmedverkan är centralt. Landstingets öppna vård ska fungera som dirigent för samverkan och säkra den fortsatta vården utanför sjukhuset.
När personer har behov av insatser från flera vårdgivare samtidigt kan samordning vara nödvändigt. Verktyget, SIP (Samordnad Individuell Plan)  är ett sätt att arbeta med den individuella vårdplanen. Utgångsfrågan ska vara ”Vad är viktigt för dig?”.
 
 
Uppföljning trygg utskrivning
 
Webbkollen är ett webbaserat uppföljningsverktyg för trygg utskrivning. Det finns både frågeformulär och intervjustöd som kan användas vid uppföljningssamtal efter besök på mottagning eller inskrivning på sjukhus. Webbkollen kan också användas för individer som har många olika insatser från vård och omsorg då man vill försäkra sig om att allt fungerar. Metoden är enkel och synliggör tänkbara orsaker till otrygghet, problem med läkemedelsbehandling och till återinskrivningar på sjukhus.
 
 
Från medel till mål, ny rapport
 
Det finns flera lokala och nationella initiativ för att förbättra samordningen inom vården och omsorgen. Ändå pratas det förhållandevis lite om vad patienter och brukare ser som samordnad vård och omsorg.

Vårdanalys  har i december släppt en ny rapport "Från medel till mål -  Att organisera och styra mot en samordnad vård och omsorg ur ett patient- och brukarperspektiv".  Rapporten analyserar och jämför elva samordningsinitiativ som visar exempel på medel som tillämpas för olika gruppers behov av samordning. Den belyser också uppföljningen av initiativens effekter och resultat. Länk till rapport
Exempel på hur många vårdkontakter en person med psykisk ohälsa kan ha.
 
 
Förebygg diagnostiska fel
 
10 till 20 procent av alla allvarliga skador i vården har sitt ursprung i en felaktig, försenad eller inte  ställd diagnos. Vårdskador som beror på diagnostiska fel och misstag är ett område som får allt större uppmärksamhet.

Verksamheter där beslut måste fattas på ofullständig information, tidigt i sjukdomsförloppet eller under tidspress löper större risk att göra felbedömningar. Men diagnostiska fel och misstag går till stor del att förebygga genom att öka medvetenheten och att arbeta systematiskt i den diagnostiska processen.
Läs mer på SKL hemsida under riskområden/diagnostiska fel.
 
 
Punktprevalensmätningar våren 2018
 
SKL bjuder in till PPM Trycksår under vecka 10 (5/3–11/3) och PPM VRI och PPM BHK  under vecka 12-13 (19/3-31/3) 2018. Instruktioner och protokoll kommer att finns på SKLs hemsida från vecka 1, 2018.
 
 
Vi planerar för Nationella Patientsäkerhetskonferensen 2018 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Konferensen är med sin blandning av strategiska seminarier och praktiska idéer Sveriges största och mest uppskattade konferens inom området. Den ger utblickar av internationella föreläsare likaväl som handfasta arbetssätt och metoder från svensk vård och omsorg. Vi vill sätta fokus på alla de förbättringar och samtidigt ge inspiration till hur vi kan göra vården och omsorgen ännu säkrare.

Vi vill påminna så här i juletid om att vi söker efter förslag till seminarieinnehåll på konferensen. Hur har ni arbetat med patientsäkerhet? Vilka risker har ni identifierat och gjort bättre? Vilka resultat ser ni av ert arbete? Vilka förbättringar har ni genomfört? Hur arbetar ni systematiskt med de metoder, arbetssätt och processer som finns inom patientsäkerhet? Dela med dig av dina resultat, arbete och framgångar! Sprid gärna vidare till era nätverk och kontakter!

Lämna era förslag på webbplatsen www.patientsakerhetskonferensen.se

Anmälan till Nationella Patientsäkerhetskonferensen 2018 öppnar i mitten av april 2018. Program och innehåll presenteras löpande på vår webbplats
 
 
TIPS Samlat stöd för patientsäkerhet. Läs mer på Socialstyrelsens webbplats.