v. 51 - Regeringen och SKL överens på fyra viktiga vårdområden
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Regeringen och SKL överens på fyra viktiga vårdområden
 
Styrelsen för SKL har godkänt fyra överenskommelser mellan regeringen och SKL på vårdområdet.

De fyra överenskommelserna är:
1. Patientmiljarden
2. Kortare köer i cancervården
3. Kvalitetsregister
4. Försäkringsmedicinska utredningar
Omfattar närmare 2 miljarder kronor
 
 
Vd-krönika
Trygg skola grunden för lärande
 
 
En intensiv period går snart över i välbehövligt jullov för skolpersonal och elever. Det har varit en höst av diskussioner om arbetsmiljö, och även i skolans värld har det kommit vittnesmål om sexuella trakasserier. Vi skolledare och huvudmän har ett stort ansvar att arbeta mot detta.
 
 
Verksamhetsfokus i lärarförhandlingar
 
SKL antar strategi för långsiktig hälsa
 
SKL:s styrelse har antagit en strategi för hälsa och kommer att stödja kommuner, landsting och regioner i deras arbete för att nå de gemensamma målen till år 2022.
Totalt 22 mål
 
 
Mer från SKL
 
Efterlängtade förslag om enklare samverkan
SKL vill att hinder för samverkan mellan kommuner rivs och välkomnar därför förslagen i kommunutredningens delbetänkande.
Öppnar för ändring i kommunallagen 
 
 
Nödvändigt med ett förlängt arbetsliv
Partiernas pensionsgrupp föreslår flera förändringar, bland annat en höjning av lägstaåldern för att ta ut allmän pension. SKL ser positivt på att möjligheterna till ett förlängt arbetsliv ökar.
Flera olika insatser krävs för ett förlängt arbetsliv
 
 
Vindkraftsförslag försvagar den lokala demokratin
SKL säger nej till Naturvårdsverkets och Energimyndighetens förslag att avskaffa lagkravet på kommunal tillstyrkan vid vindkraftsetablering. Förslaget försvagar den lokala demokratin och inskränker det kommunala självstyret.
"Ett oproportionerligt ingripande"
 
 
Lärarbehov ställer krav på nya arbetssätt i skolan
Då antalet elever blir allt fler samtidigt som många lärare går i pension ökar behovet av lärare. Det räcker inte att enbart utbilda fler, utan det behövs även nya sätt att organisera och arbeta i skolan. 
Per-Arne Andersson i Skolbloggen
 
 
Webbkonferens om sexuella trakasserier på arbetsplatsen
SKL och Pacta arrangerar den 18 januari webbkonferensen Sexuella trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen - arbetsgivarens ansvar för utredning och åtgärder.
Läs mer och anmälan
 
 
Nytt från omvärlden
 
Regeringens prognos för ekonomin och de offentliga finanserna
Finansdepartementet har presenterat sin senaste prognos för ekonomin och de offentliga finanserna. Sysselsättningsgraden och arbetskraftsdeltagandet revideras upp och tillväxten fortsätter stärkas enligt prognosen.
Arbetslösheten förväntas sjunka till 6,1 procent nästa år

Pengar till kommunerna för nyanländas utbildningsplikt
Regeringen tillför medel till kommunerna för att bättre kunna möta utbildningsbehovet bland nyanlända. Det ökade utbildningsbehovet beräknas komma av den utbildningsplikt som ska gälla för nyanlända som tar del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser.
Utbildningsplikten börjar gälla från och med 1 januari 2018

Regeringen inrättar råd för hållbara städer
Regeringen har inrättat Rådet för hållbara städer. Rådet ska driva och samordna arbetet för hållbar stadsutveckling i Sverige. Syftet är att stärka kommunernas förutsättningar att utveckla gröna, hälsosamma och trygga städer.
Rådet består av 10 myndigheter

Statistik över nyupptäckta cancerfall 2016
Drygt 60 000 personer diagnosticerades med cancer i Sverige under 2016, visar statistik från Socialstyrelsen. Sett under en längre tidsperiod har insjuknandet i cancer ökat, medan dödligheten långsamt minskar.
Cancer i sköldkörtel och tungbas är två av de cancerformer som ökat mest