Uppdrag Psykisk Hälsa önskar God Jul och Gott nytt år!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kraftig ökning av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna
 
Psykisk ohälsa hos barn i åldern 10-17 år har ökat med över 100 procent på tio år. För unga vuxna, 18-24 år, är ökningen närmare 70 procent. Totalt handlar det om närmare 190 000 barn och unga vuxna i Sverige som lider av någon form av psykisk ohälsa. Den enskilt största gruppen, drygt
63 000 personer, är unga kvinnor i åldern 18-24. Rapporten presenterades av Socialstyrelsen den 13 december. 

Läs eller ladda ner rapporten
 
Nytt verktyg för egenvård vid psykisk ohälsa
 
Ett nytt digitalt verktyg på svenska, engelska och arabiska har tagits fram för personer som upplever stressreaktioner på grund av svåra händelser eller stora livsomställningar och som på egen hand vill försöka förbättra sitt mående. Materialet som heter ”SAHA – Stress och Hälsoråd” baseras på principerna för KBT och har tagits fram av Linköpings Universitet med stöd av Uppdrag Psykisk Hälsa. Materialet är nu i en utvärderingsfas.

Till verktyget SAHA - Stress och hälsoråd
 
Ny överenskommelse ger SHEDO fyra miljoner
 
Hälso och- sjukvårdsnämnden i Region Skåne har beslutat att fördjupa samarbetet med organisationen SHEDO genom ett idéburet offentligt partnerskap. SHEDO får nu drygt fyra miljoner under fyra år föra att arbeta med självskadebeteende. Överenskommelsen innebär att SHEDO ska ansvara för stöd till personer med självskadebeteende och deras anhöriga genom en chat och jourmail. Man ska också stötta yrkesgrupper som möter personer med självskadebeteende genom utbildningsinsatser och material.

Läs artikeln på SVTs hemsida

Till SHEDOs webbplats
 
Erfarenheter, utveckling och vägar framåt inom arbetet med självskadebeteende 
 
Nationella Självskadeprojektet har sedan 2012 arrangerat ett antal konferenser och workshops i syfte att dela och sprida kunskap kring självskadebeteende. I november arrangerade Nationella Självskadeprojektet en nationell konferens i Stockholm under rubriken "Erfarenheter, utveckling och vägar framåt". Konferensen finns nu sammanfattad i en dokumentation.

Läs eller ladda ner rapporten (PDF)

Till Nationella självskadeprojektets hemsida för mer material
 
Vi önskar God Jul, Gott slut och Gott nytt 2018
 
Uppdrag Psykisk Hälsa tackar för året som varit med en julhälsning från Ing-Marie Wieselgren.
- Förra årets julhälsning känns inte som för ett år sedan. Anledningen till att det känns som att tiden går så fort är för att vi och ni gjort så mycket ute i landet. Vi måste hjälpas åt att vara rädda om varandra, säger Ing-Marie i sin julhälsning.