God Jul och Gott Nytt År
 
God Jul och Gott Nytt År till er alla från mig och mina medarbetare på SKL! Tack för ett, som jag uppfattar, gott samarbete och vi ses på konferenserna eller i andra sammanhang. Glöm inte att höra av er med frågor och synpunkter.

Per-Arne Andersson
Avdelningschef
 
 
Utbildningsplikt för nyanlända i Agenda för integration
 
Integration: I det senaste programmet av Agenda för integration togs bland annat utbildningsplikten, som är en av de nya reglerna i etableringen, upp. Programmet innehåller även ett reportage från Blekinge som har lyckats bra med sitt etableringsuppdrag.
Migrationsverket gör en delutbetalning till kommunerna
 
Integration: Kommunernas fordringar på staten för asyl- och flyktingmottagandet är fortsatt stor. Innan årsskiftet kommer Migrationsverket att som förra året, göra en större delutbetalning.
SKL positiv till förslag om förändringar i ebo
 
Integration: SKL är positivt till regeringens förslag om att reformera eget boende (ebo) och möjligheten för vissa ensamkommande ungdomar att ansöka om uppehållstillstånd enligt gymnasiereglerna i den tillfälliga asyllagen.
 
Webbsändning: Vägen till ett värdigt liv för nollplacerade
 
Arbetsmarknad: Den 22 januari 2018 kl 10 sänds via webben ett program om effektiva metoder för att arbeta med personer utan sjukpenninggrundande inkomst, så kallade nollplacerade. I programmet får man ta del av framgångsrika metoder som Halmstadsmodellen samt andra goda exempel från bland annat Malmö.
 
Ny rapport One-Stop-Shops
 
SKL driver flaggskeppet School to Work för att öka kunskapen om förebyggande arbete i studieavbrottsfrågan och öka medvetenheten om insatser som underlättar UVAS etablering på arbetsmarknaden. Nu finns en ny rapport som beskriver One-Stop-Shop-lösningar i länder runt Östersjön.
 
Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2018
 
Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna 2018 äger rum 15-16 mars på Uppsala Konsert och Kongress. På eftermidagen den 14 mars är det förkonferens. Program och anmälan publiceras den 8 januari i SKL:s kalendarium.
Idékonferens - Samverkan gymnasieskola och vuxenutbildning den 27 april 2018
 
För att möta samhällsutvecklingens behov av arbetskraft behövs flexibla utbildningsvägar och samarbete mellan skolformerna gymnasieskola och vuxenutbildning. Syftet med konferensen är att inspireras av ”lokala exempel” på samverkansmöjligheter mellan skolformerna, med fokus på yrkesutbildningar. Program och anmälan publiceras i slutet på januari i SKL:s kalendarium.
Konferens om ekonomiskt bistånd den 5 februari 2018
 
På konferensen om ekonomiskt bistånd den 5 februari presenteras bland annat forskning om barns situation i utsatta hushåll, lärande exempel från lokal nivå som sätter fokus på arbetsmetoder, samverkan och förändringsarbete som bryter biståndsmottagande.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.