En snabb tillbakablick på 2017 och förväntningarna på 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Förutsättningarna för 2018
 

En snabb tillbakablick på 2017 ger vid handen att det i stora drag har varit ett mycket bra investeringsår. Globalindex steg med 10 procent och vissa kreditslag, hamnade inte långt efter.

Förutsättningarna när vi går in i det nya året är dock långt ifrån negativa. På den ekonomiska fronten ser det robust ut, förra året var det första på mycket länge som den globala ekonomin växte synkroniserat, en utveckling som mycket väl kan fortsätta framöver.

Den globala tillväxten, strax över 3 procent, är ändå tillräcklig för att ge stöd åt bolagsvinsterna. Vinsttillväxten har goda förutsättningar att hamna på runt 10 % för 2018. Värderingsmässigt;  globala aktier handlas kring sitt historiska snitt.



Läs hela vår Fondkommentar här
I detta nummer
 
 
 
Nytt på Fondmarknaden
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
BlackRock - GF World Mining Fund A2 USD +15,15%
 
Månadens bästa hedgefond
Insiderfonder AB - Inside Hedge +5,33%
 
Månadens bästa räntefond
Schroders - SISF EM Debt Absolute Return SEK Hedged 2,42%

Avkastning per 2018-01-15, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Nya artiklar

Utmärkande för vinnarfonderna är att de alla är aktivt förvaltade och att det är lokalt placerade förvaltare som toppar listan.

Efter ett starkt börsår med globala aktier upp en bit över 10 % har vi nu glädjen att avslöja Årets fonder 2017 inom 11 kategorier samt Årets Fond, Årets Fondbolag och Årets Nykomling.                                 

Läs mer
 
Mikael Tjäder
VD, Fondmarknaden.se
 
Mikael Tjäder, vd på Fondmarknaden.se, berättar om utmärkelsen Årets Fonder som Fondmarknaden.se står bakom.
Hans-Olov Bornemann
Head of SEB global Quant Team, SEB
 
SEB Diversified blev utsedd till Årets Hedgefond 2017 av Fondmarknaden.se. Finwire.tv har ställt några frågor till Hans-Olof Bornemann som är Head of SEB Global Quant Team.
 
PO Nilsson
Fondförvaltare, PriorNilsson
 
PriorNilsson Realinvest blev utsedd till både Årets Sverigefond och Årets Fond 2017 av Fondmarknaden.se. Finwire.tv har ställt några frågor till förvaltare PO Nilsson.
Marie Rengefors
Sverigechef, Nordea
 
Nordea Fonder blev utsedda till Årets fondbolag 2017 av Fondmarknaden.se. Finwire.tv har ställt några frågor till Maria Rengefors, vd på Nordea Fonder.
 
Mats Andersson
Förvaltare för Nordea Nordiska Småbolag, Nordea
 
Nordea Fonder Småbolagsfond Norden blev utsedd till Årets Nordenfond 2017 av Fondmarknaden.se. Finwire.tv har ställt några frågor till förvaltare Mats Andersson.
Tom Andersson Fondförvaltare, Case Kapitalförvaltning
 
Case Safe Play blev utsedda till Årets Räntefond 2017 av Fondmarknaden.se. Finwire.tv har ställt några frågor till förvaltare Tom Andersson.
 
Skagens nya skuggfond följer bolag som är exponerade mot aktivistkampanjer
 

Skagen har lanserat en ny fond som investerar i bolag som är exponerade för aktivistkampanjer eller andra aktiva minoritetsägare som arbetar för förbättring.

Skagen Insight är enligt förvaltaren Tomas Johansson en vanlig aktiefond som i princip ger samma exponering som traditionella aktivistfonder - men utan samma inlåsning, höga avgifter och minsta insättningsnivåer.

Läs mer
 
 
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.