v. 3 - Stort intresse för feriejobb i kommunerna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stort intresse för feriejobb i kommunerna
 
Under sommaren 2017 fick 85 000 ungdomar ett feriejobb i kommuner, landsting och regioner. Det innebär att sju av tio sökande fick ett jobb.
 
– Även om långtifrån alla som söker får en plats är det glädjande att så många unga får och tar chansen att prova på ett feriejobb i vår sektor. Feriejobben är för många unga en första kontakt med arbetslivet, och fyra av tio uppger att de kan tänka sig ett liknande jobb i framtiden, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
 
 
Vd-krönika
Viktigt att hylla vardagen
 
 
Vardagen är åter i full gång, och välfärdsfrågorna i fullt fokus. Det är också tiden på året då andra branscher prisar insatser som stuckit ut. Något vår sektor också gör men borde bli ännu bättre på.
 
 
Stärkt barnperspektiv medför ökade kostnader
 
Förslag som tydliggör och stärker barns rättsliga ställning i skyddade boenden har lämnats till regeringen. Flera av förslagen är bra men kostnaderna blir högre och måste kompenseras.
"Full kostnadstäckning måste gälla"
Nya regler för skolpeng underlättar nybyggnation
 
Regeringen har fattat beslut om ett förtydligande kring reglerna för skolpeng och lokalkostnader. SKL är positivt till beslutet som ska underlätta för byggnation av nya skolor i kommunerna.
300 nya grundskolor behöver byggas
 
 
Mer från SKL
 
Nya lagar som påverkar kommunsektorn
Vid årsskiftet har det skett en del ändringar i lagar och förordningar som påverkar kommuner, landsting och regioners verksamheter.
Ny kommunallag har trätt i kraft
 
 
Dags att nominera till innovationspris
Utmärkelsen Guldlänken 2018 premierar innovationer i offentlig verksamhet med påvisade effekter. Bidraget ska även kunna spridas till andra offentliga verksamheter/platser.
Nominera till Guldlänken senast 15 mars
 
 
Uppdaterade råd om säkerhet för förtroendevalda
Medvetet förhållningssätt, noggranna förberedelser och aktiva val i vardagen stärker den personliga säkerheten. Säkerhetspolisen har publicerat en handbok med konkreta råd till förtroendevalda. 
SKL har medverkat i framtagandet
 
 
Årets avtalsrörelse med lärarna
"Under det nya året går vi in i en avtalsrörelse där vi kommer att förhandla om ett nytt kollektivavtal med Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund. Avtalsförhandlingarna rör runt 200 000 medarbetare."
Niclas Lindahl, SKL:s förhandlingschef, i Arbetsgivarbloggen
 
 
God hälsa för alla barn
Hans Karlsson skriver på Vårdbloggen om överenskommelsen mellan SKL och regeringen för att stärka hälso- och sjukvården: "Ett av de viktiga områdena är barnhälsovården, närmare bestämt för dem vars familjer av olika skäl är dåligt insatta i vilken hjälp och stöd som finns att få."
Vårdbloggen
 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Förslag om ökade tillståndskrav inom socialtjänsten och skolväsendet
Regeringen har remitterat ett förslag till lagrådet om ökade tillståndskrav inom socialtjänsten och skolväsendet. Förslaget innebär att en ägar- och ledningsprövning ska införas för verksamheter som bedrivs i enlighet med socialtjänstlagen (SoL), lagen och stöd och service till funktionshindrade (LSS) samt skollagen.
Avser att återkomma i mars 2018 med en proposition