Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender
och framtidsprognoser.
Rikligt med nederbörd i december
 
Det föll rikligt med nederbörd under december månad och den mängd som föll i vattenkraftens tillrinningsområden ökade med cirka 14 procent från månaden innan. Vattenkraftsproduktionen ökade men inte alls i samma utsträckning som mängden regn och snö. Överskottet i den hydrologiska balansen ökade således. Sedan början av januari väntas dock överskottet återigen minska som en följd av lite torrare väderprognoser.
Något lägre terminspriser:
Återhämtning från de låga decembernivåerna
 
De finansiella kontrakten på den nordiska elbörsen sjönk under merparten av december månad. Sedan dess har dock priset återhämtat sig. En av orsakerna till det tidiga prisfallet var den förstärkta hydrologin och en lägre växelkurs mellan kronan och euron. Prisfallet var dock överdrivet vilket tillsammans med torrare väderprognoser den senaste tiden förklarar varför priset senare återigen steg.
Spotpris:
Något högre pris i januari
 
Vädret under december var både kallare och mer nederbördsrik än månaden innan. Trots det kyligare vädret blev inte elförbrukningen så hög som den vanligtvis tenderar att bli den tiden på året. Det blåste mer under november vilket bidrog till en stigande vindkraftproduktion i landet. Dessa faktorer tillsammans med en högre tillgänglighet av svenska kärnkraft bidrog till att spotpriset sjönk från novembers nivåer.
Analysen är baserad på vår tro om kommande prisutveckling och utgör ingen garanti för utfall. Alla åtgärder görs på eget ansvar.
 
Förändringar i energiskatten
 
Från och med 1/1-2018 flyttades kostnaden för energiskatten från din elhandelsfaktura till din elnätsfaktura. Flytten av skatten innebär inga ökade kostnader. Har du både elhandel och elnät på samma faktura kommer energiskatten återfinnas bredvid dina elnätskostnader.

>>Läs mer här
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev