Demokratidagen den 14 mars 2018
 
Välkommen till Demokratidagen 2018 som är mötesplatsen för alla med intresse och ansvar för demokratifrågor och medborgardialog. 2018 är det valår, vilket naturligtvis märks i programmet, men konferensen erbjuder även andra spännande ämnesområden.

Under dagen möter du SKL:s ordförande Lena Micko, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, FN:s f.d. vice generalsekreterare Jan Eliasson, SVT:s VD Hanna Stjärne, valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson och många andra intressanta aktörer inom demokratiområdet.

Demokratidagen 2018 arrangeras av Sveriges Kommuner och Landsting på Clarion Hotel Stockholm.
Program och anmälan
 
 
Öka ungas deltagande i valet
 
Förstagångsväljare röstar överlag i lägre utsträckning än andra grupper. Unga är dessutom underrepresenterade i kommun- och landstingsfullmäktige. Att forskningen samtidigt visar att det är viktigt att börja rösta som ung för ett fortsatt valdeltagande genom livet gör att många kommuner arbetar med aktiviteter riktat till unga för att locka dem till vallokalen.

Den 27 februari 2018 anordnar Sveriges Kommuner och Landsting en sammankomst om hur kommuner kan främja valdeltagandet bland unga. Konferensen är avsedd för både förtroendevalda och tjänstepersoner och medverkar gör bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor samt Karlskoga och Botkyrka kommuner.
För anmälan
 
 
Sök EU-medel för internationella samarbeten
 
Med EU-programmet Europa för medborgarna vill EU-kommissionen främja demokratisk delaktighet bland EU:s medborgare. Programmet ska också stimulera till reflektion om EU:s historia och framtid samtidigt som det ska visa den mångfald som finns i EU. Europa för medborgarna är uppdelat i två programområden: Europeisk hågkomst och Demokratisk delaktighet och engagemang.

Bidraget kan sökas för internationella samarbeten mellan kommuner, ideella organisationer och andra aktörer. För 2018 är den totala budgeten i hela Europa för Europa för Medborgarna runt 16,3 miljoner euro.

Ansökan görs hos det centrala programkontoret EACEA i Bryssel. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har ytterligare information om programmet och stödjer organisationer i ansökningsprocessen.
Läs mer om Europa för medborgarna
 
 
Välkomna att delta i SKL:s filmtävling  - VAL 2018
 
Var med i SKL:s filmtävling 2018 med temat VAL 2018. Filmerna ska vara max fyra minuter långa och kan till exempel handla om varför det är viktigt att rösta, att valet är en grund för demokrati, information om hur valet går till eller insatser för att höja valdeltagandet.

Filmtävlingen vänder sig till kommuner, landsting och regioner och tävlingsbidragen kan lämnas in fram till 30 januari 2018. De fem bästa filmerna kommer att visas på Demokratidagen den 14 mars 2018 och läggas upp på SKL:s webbplats. En jury kommer att utse de bidrag som det kommer vara möjligt att rösta på.

Kontakta Anders Nordh, anders.nordh@skl.se, angående inlämning av tävlingsbidrag.
 
 
Förbättra demokratin genom dialog och deltagande
 
Sveriges Kommuner och Landsting bjuder in till en internationell konferens med inriktning på medborgarbudget och andra former av deltagande för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle den 17-18 maj i Stockholm. 
 
Här möter du internationella och svenska  experter, forskare, företrädare för kommuner, landsting och regioner samt det civila samhället.
 
Konferensen är ett utmärkt tillfälle om du vill lära dig mer om medborgarbudget och dialog i komplexa frågor som social integration och utveckling av infrastruktur. På konferensen kan du ta del av andras erfarenheter och dela med dig av egna samt diskutera hur deltagande processer kan utvecklas i framtiden.
Läs mer om konferensen
 
 
EU:s påverkan på det lokala och regionala
 
Nu finns en färsk version av "På gång inom EU" som tar upp det som hänt inom EU som påverkar kommun, landsting och regioner.

Här kan du bland annat läsa om diskussionerna om EU:s framtid, det senaste i brexit-förhandlingarna, EU:s framtida sammanhållningspolitik, direktivförslag på energiområdet, mobilitetspaketet, den europeiska pelaren för sociala rättigheter samt den framtida långtidsbudgeten.
På gång inom EU