I detta nyhetsbrev delar jag med mig av vad jag såg och upplevde under årets designvecka. Här ovanför ser du hela mässområdet i Älvsjö där Stockholmsmässan har en total uthyrnings-bar yta på ca 92 000 kvm. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NYHETSBREV 18



En fotograf presenterar Furniture & Light Fair i Stockholm

I detta nyhetsbrev delar jag med mig av vad jag såg och upplevde under årets designvecka. Här ovanför ser du hela mässområdet i Älvsjö där Stockholmsmässan har en total uthyrnings-bar yta på ca 92 000 kvm. Väl inomhus var det bra tryck, god stämning och mycket att upptäcka.Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!

 


Välkommen till Guest of honor - Paola Navones ”vardag”

Det är 15:e gången mässan bjuder in en välrenommerad internationell designer att utforma en installation på Stockholmsmässans stora entrétorg. Med Thammada, vilket är Thailändska för vardag, bjuder Paola in dig till ett färgstarkt rum där vardagliga ting blandas till ett sagolikt kaos.


Enkla men starka montrar

Årets trend var öppna men mycket väl genomarbetade montrar.  Den bakre fondväggen knöts snyggt samman med färgteman som ofta återkom i podier och möbler.
 
I Materias monter hade den svenske konstnären EKTA låtit sitt handmålade konstverk flyta ut på golvet och sobert tona ut mot monterns framkant.

 


Årets trend är ton i ton

Färgerna är sobra och dämpade i orange, rosa, grönt och brunt. Om du trots allt vill höja rösten en aning är rött och gult helt ok. Mest anmärkningsvärt var den totala kromdöden. På ett år blev krom helt ute och ersatt med lack, oftast då i ton med tyget eller färgen på hela produkten. Av alla metaller var det bara mässing som dök upp lite sporadiskt.

Årets homogena trend praktiserades i ett rum i Offeccts monter här nedanför. Där syntes även belysning från Wästbergs. Trots att de inte själva ställde ut i år var de den mest representerade tillverkaren med ett flertal samarbeten och produktplaceringar.


 


Bord med funktion

Abstracta lanserade Staffan Holms tysta bord Jetty (ovan). Bordsskiva har en smart sandwich-konstruktion av laminat, kork och lamellträ med ihåliga kanaler i stommen som tillsammans effektivt dämpar all kontakt mot skivan. Stommen är tillverkad av aluminium med plats för kabeldragning. Ovanför Jetty hänger den nya ljudabsorberade armaturen Lily med design av Runa Klock och Hallgeir Homstvedt.

Även några mindre bordsnyheter är värda att uppmärksammas. Anslut bordet Jack (vänster) från Blå Station och du får enkelt tillgång till ett par extra USB och eluttag. Corbetta och Svea Contract visade bordsskivor i fuskmarmor av 12 mm kompaktlaminat. Även på nära håll är det riktigt svårt att se skillnad. Fördelar mot sten är låg vikt och ett bättre pris, samt att man slipper underhåll. Skivorna finns som standard från Ø 500 upp till 1600 x 800 mm.

 


Best in Show

Stolen Jin (ovan) utsågs till mässans ”Best in Show” i kategorin produkt. Den är skapad av formgivaren Jin Kuramoto för Offecct och var tidigare en del av Offecct Lab. Lätt som en fjäder, superstark och 100 procent biologisk. Materialet är tunna lager linfiber där även bindemedlet är helt biologiskt.

Min personliga favorit till Best in Show är BOB BETONG (nedan). Bara namnet var coolast på mässan! I fjol vann modulsoffan BOB pris för bästa produkt. I år utökades BOB-familjen med en utomhusvariant genom ett samarbete mellan Starka och Blå Station. Varje modul väger 250 kg och upp till nio enheter kan länkas samman med en genomgående stång.

 


Trender kommer, trender går. Men retro består.

På 1930-talet designade Sven Markelius bordet Markelius 01 till sin funkisvilla i Nockeby utanför Stockholm. Tack vare sin centrala placering i huset blev matbordet själva navet för konversationer om såväl den blomstrande internationella modernismen som den framväxande svenska välfärdsstaten. Men först nu finns bordet i produktion när Offecct lanserar en Limited Edition om 125 exemplar.

Ljudabsorbenten Ennis har fått sitt mönster från Ennis House i Los Angeles, ritat 1924 av Frank Lloyd Wright för Charles och Mabel Ennis. De ornamenterade betongelementen är inspirerade av Mayakulturen och återfinns såväl på fasaden som inomhus. Huset blev byggnadsminnesmärkt 1971 och hade en framträdande roll i filmen Bladerunner 1982.

Bordet och ljudabsorbenten ingår i Offecct Edition som samlar produkter med kärlek till arkitekturhistoria och hållbar design.


Ljusupplevelser i minusgrader

I Kungsträdgården hade Philips i samarbete med den svenska designgruppen Ames Studio utvecklat The Light House. Stod man där en stund skulle man få ljusupplevelser av olika sinnesstämningar.  Funkar kanske i Milano i april, men inte lika bra i Stockholm i februari när termometern visar minusgrader.


Hay var störst

Hay valde att avstå från årets möbelmässa. Istället arrangerade man en egen utställning hos Gulleds Showroom på Södermalm. På 600 kvm visades enbart produkter från New Order 2.0 för att lyfta fram den fulla potentialen hos systemet som en gång började med ett par hyllor. Utställningen pågår ett tag till om du missade den under mässveckan.


Ett svenskt möbeldesignmuseum är fött

Stockholm har fått ett museum för möbeldesign! I Magasin 6 i Värtahamnen finns ca 700 objekt av drygt 200 formgivare som ingår i arkitekterna och formgivarna Kersti Sandin och Lars Bülow privata samling av designmöbler. Museet har öppet på onsdagar kl 12-19.

Parallellt pågår den tillfälliga (t.o.m. 4/4) utställningen Déjà vu som visar hur ny design inte sällan inspirerats av äldre.


Teknik i fokus på arbetsplatsen

Det annars ganska svårdesignade höj- och sänkbara arbetsbordet har hos Horred fått en ny twist i form av serien A-Fame (ovan) från Studio Stockholm.

Displayen på bordet visar en ökad teknisk integration inbyggd i kontorsmöblerna. I Ragnars monter visades ett system från Ganter Technologies för bokning av personlig förvaring, mötesrum och arbetsplats. Du ser när det är upptaget och vem som har bokat.

Martela visade ett liknande system från Tieto som höjer det hela ytterligare en nivå. Utöver bokningar kan du även se var dina kollegor befinner sig huset så att ni kan boka närmast lediga rum/arbetsplats. Med statistik på vad som används och av vilka får du ett bra underlag för att förbättra kontorets flöden och effektivitet.

 


I nya Greenhouse dog rebellen

Oetablerade unga formgivare ställer ut i Greenhouse som i år fick mer utrymme i hall C. Samtidigt passade man på att styra upp designen på montrarna. De såg riktigt respektabla ut, ett stort kliv framåt från tidigare år då många montrar hade standard stengolv, vita väggar och obefintlig belysning. Blev det bättre? Ja, mystiken försvann men produkterna framträdde tydligare och nådde säkert fram till fler kunder och producenter.


Nedan syns den låga Talking Mini Sofa i art deco-stil av Jia He & Xinyu Dang som tillsammans driver Tells Design Studio.

 


Belysning med små och stora resurser

Utanför Greenhouse stod Bruno Jonsson från Reykholt med sitt belysta schackbord som tänds och släcks som en vanlig lampa. Han fogar ihop MDF och klart plexiglas till önskat mönster och lägger på 0,6 mm fanér som LED-belysningen kan slå igenom. Resultatet blir en homogen slagtålig yta som ger skarpa kanter i det belysta mönstret.

Nedan visar två italienska jättar vad man kan göra med teknik och resurser.
 
WireRing (vänster) av Formafantasma för Flos består av en platt, böjbar el-kabel och en metallring som invändigt är bestyckad med LED. Kabeln, som man ofta vill dölja, hamnar här i fokus. I omonterat skick tar den så liten plats att den kan skickas som brev.

Amisol (höger) av Daniel Rybakken för Luceplan är en skulptur som tar plats i rummet och samtidigt kan justera och rikta ljuset. Den stora skärmen på Ø750 respektive 1100 mm, finns som vit diffusor som släpper igenom ett stort mjukt ljus eller med en spegelfilm i silver eller guld som reflekterar allt ljus bakåt.

 


Designbaren & Design Talk blev ett

Efter ett par lyckade år slog man ihop en av Design Talks scener med Designbaren och flyttade in i Viktoriahallen. Den utmärkta maten stod Lina Ahlin för. Hon har tidigare arbetat på Frantzén i Stockholm samt trestjärniga Osteria Francescana i Italien. Luca Nichetto hade skapat den mysiga miljön. Att få mat och föreläsningar samtidigt spar tid. Det är både gott, trevligt och lärorikt. Lysande helt enkelt!


Ett hedersomnämnande till Byarums Bruk

I sin monter delade man gratis ut personligt sammansatta buketter till alla som köade snällt. Blommor till dig själv eller till någon du kanske har försummat under veckan. Tack Byarum!
Stockholm ökar internationellt

Stockholm Furniture & Light Fair blir en allt starkare aktör på den internationella designscenen. Antalet utländska besök uppgick till 31 %, vilket är en ökning med 4 % jämfört med förra året. Besökarna kommer från 100 länder att jämföra med 80 länder i fjol och 60 länder året innan dess. Flest besök gjordes från Norge, Finland, Danmark och Storbritannien.

Nästa års möbelmässa i Stockholm hålls den 5-9:e februari 2019. Vi ses då!
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.