v. 4 - Viktigt initiativ för ökad säkerhet i skolan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Viktigt initiativ för ökad säkerhet i skolan
 
Efter förslag från SKL har regeringen gett Skolverket i uppdrag att stödja arbetet med säkerhet och krisberedskap i skola och förskola. Många kommuner efterfrågar ett sådant stöd.
 
– Det finns i dag ingen myndighet som på nationell nivå löpande arbetar med krisberedskap inom skolan. Det är efterlängtat att Skolverket får rollen att ge skolan stöd i dessa komplexa och svåra frågor, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
 
 
Vd-krönika
Så möter vi välfärdsutmaningarna
 
 
Som varje år har SKL:s styrelse sett över och beslutat vilka frågor som ska vara särskilt prioriterade under året. Det är många stora frågor och jag vill här lyfta några av dem.
 
 
 
Öppna jämförelser om trygghet och säkerhet
 
SKL och MSB har publicerat 2017 års öppna jämförelser om trygghet och säkerhet i kommunerna. Utöver jämförelserna presenteras också ett stöd för arbetet med och förebyggande av bostadsbränder.
Öppna jämförelser om trygghet och säkerhet
Nya patientavgifter för 2018
 
SKL har sammanställt landstingens och regionernas nya patientavgifter. Ett landsting har sänkt avgiften för läkarbesök i primärvården medan ett annat landsting har höjt avgiften.
Patientavgifter 2018
 
 
Mer från SKL
 
SKL:s kommentar om vissa tjänstepensioner
Vissa av före detta anställda inom kommuner, landsting och regioner, som omfattas av tjänstepensionsavtal PA-KL eller äldre avtal, får nu pensionsbesked med viss reducering av tjänstepension 2018.
Kommentar Ulf Olsson, SKL:s förhandlingsdelegation
 
 
Fler i sadeln
SKL:s överenskommelse med regeringen om att få fler att cykla har nu startat. Det första steget är att genomföra en enkät och ta reda på vilka cykelfrämjande åtgärder som görs i kommunerna. Alla kommuner kommer sedan att kunna ta del av varandras aktiviteter.
1,5 miljoner inom ramen för regeringens nationella cykelstrategi
 
 
Öppna jämförelser kollektivtrafik 2017
Kommuner och landsting satsar mycket på kollektivtrafik och resandet har på många ställen potential att öka, det framgår av SKL:s nypublicerade Öppna jämförelser kollektivtrafik 2017. I rapporten redovisas 15 indikatorer för utbud och resande, miljöpåverkan, tillgänglighet, nöjdhet och ekonomi.
Öppna jämförelser kollektivtrafik 2017
 
 
Kartlägg chefers förutsättningar med Chefoskopet
Hur kan en organisation på bästa sätt stötta chefer att klara sitt uppdrag? Med Suntarbetslivs nya verktyg Chefoskopet kan ledningsgrupper få hjälp att förstå och utveckla sin organisation i den andan. Suntarbetsliv drivs av de fackliga organisationerna i samverkan med SKL samt Pacta.
Chefoskopet
 
 
Primärvårdsnytt – filmer om utveckling i primärvården
Landstingen får stöd att utveckla verksamheten inom den nära vården genom ett antal nationella insatser som SKL samordnar.
Primärvårdsnytt är korta filmer om det som är aktuellt just nu i utvecklingsinsatserna.
5 st filmer, 2-3 minuter långa 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Förslag om att begränsa vinsterna i välfärden
Regeringen har överlämnat lagrådsremissen "Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet". Förslaget innebär att det införs en begränsning av hur stora rörelseresultat som privata välfärdsaktörer får uppnå.
Pressmeddelande

Regeringen föreslår ny lag om kommunal bokföring och redovisning
I en remiss föreslår regeringen en ny lag om kommunal bokföring och redovisning. Den nya lagen ska göra redovisningen mer rättvisande, transparent och jämförbar.
Föreslås träda i kraft 1 januari 2019

Uppdrag om laddinfrastruktur längs större vägar
Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att göra en översyn av hur tillgången till laddinfrastruktur längs större vägar kan främjas.
Ska redovisas 30 juni 2018

Kommuner ska ersättas ekonomiskt när personer evakueras till Sverige
En ny lag som beslutats i riksdagen ska underlätta för kommuner att ge stöd till personer som evakuerats till Sverige efter en katastrof i utlandet. Kommunerna ska kunna få ekonomisk ersättning från staten.
Tsunamin i Sydostasien 2004 exempel på katastrof som lett till evakuering till Sverige

Beräkna investeringskostnader och effektiviseringar med Välfärdsteknologisnurran
Myndigheten för delaktighet har tagit fram Välfärdsteknologisnurran - ett verktyg som ska kunna beräkna vad det kostar att investera i välfärdsteknik och hur effektivt det är.
Välfärdsteknologisnurran