Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om pågående FoU-projekt, KTH-kursen ”Fastighetsföretagande i offentlig sektor” och få information om SKL Kommentus ramavtal samt några axplock från omvärlden.
 
Pågående FoU-projekt
 
Moderniserad redovisning av projektresultat
 
Syftet med detta projekt är att ta fram olika redovisningsformat och upplägg för ett nav för hur projektresultat från samtliga tre fonder kan redovisas.

Status: Upphandling genomförs i februari-mars.

Efterlysning: Vi söker efter dig som är intresserad av att delta i styrgrupp eller referensgrupp för projektet. Första styrgruppsmöte planeras genomföras i mars. Kontakta gärna Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, om du är intresserad eller har frågor om projektet.
 
God innemiljö
 
Status: Ett första styrgruppsmöte har hållits och alla synpunkter som lämnades tas nu omhand av utredaren. Nästa styrgruppsmöte planeras till den 7 mars då första utkast för de broschyrer som ska tas fram presenteras. Kontakta gärna Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, om du har frågor om projektet.
 
Digitaliserad fastighetsautomation
 
Syftet med projektet är att tydliggöra hur man kan arbeta med digital fastighetsautomation och så kallade smarta byggnader. Hur hänger informationsstruktur, digitala plattformar och informationssäkerhet ihop? Vilka är de konkreta nyttorna och hur hanteras säkerhetsrisker?

Status: Uppdraget har tilldelats Sweco och projektet har startat upp. Inledningsvis innebär arbetet att ytterligare specificera projektet inför beredning i det första styrgruppsmötet.      

Efterlysning: Vi söker efter dig som är intresserad av att delta i styrgruppen för projektet. Första styrgruppsmöte planeras hållas i april. Kontakta gärna Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, om du har frågor om projektet.
 
Digitala lås
 
Syftet med projektet är att ge en övergripande bild av de strategiska frågor som finns kring digitala lås.

Status: Upphandling pågår. Förväntad projektstart i februari-mars.     

Efterlysning: Vi söker efter dig som är intresserad av att delta i styrgruppen för projektet. Första styrgruppsmöte planeras hållas i april. Kontakta gärna Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, om du har frågor om projektet.
 
Industriellt byggande ur ett beställarperspektiv
 
Syftet med det här projektet är att ge en övergripande beskrivning av konkreta möjligheter med industriellt byggande – ur en offentlig byggherres perspektiv. I vilken ände ska man börja och hur ska kravställning ske för att hämta hem nyttorna med ”industriellt byggande”.

Status: Upphandling pågår. Förväntad projektstart under februari-mars.
 
Kompetensförsörjning
 
Syftet med projektet är att med avstamp från våra tidigare utvecklingsprojekt om kompetensförsörjning arrangera en workshop om ämnet. Upplägget ska varva teori och praktik med fokus på att ringa in helheten.

Status: Upphandling pågår.
Kurser
 
KTH-kurs – Fastighetsföretagande i offentlig sektor
 
Samarbetet mellan SKL och KTH fortsätter och även 2018 finns möjlighet att gå 7,5 poängskursen Fastighetsföretagande i offentlig sektor. Kursen kommer att genomföras 21-23 maj och 27-29 augusti med hemuppgift mellan utbildningstillfällena.

Mer information om kursen hittar du i inbjudan och du kan även anmäla dig här.
 
Save the date – Konferens 19 mars 2018
 
Står ni inför att bygga särskilda boenden i kommunen?

Boka in måndagen den 19 mars 2018! SKL anordnar denna dag en konferens på temat Planering och utformning av särskilda boendeformer. Konferensen kommer att innehålla både framtidsspaning och exempel från kommuner gällande planer och program för särskilda boendeformer för äldre och personer med funktionsnedsättning (LSS och SoL), teknikkrav och brandskydd m.m.

Konferensen äger rum på SKL, Hornsgatan 20 i Stockholm. Konferensen kommer att webbsändas.

Mer information kommer i nästa nyhetsbrev och på SKL:s hemsida.
Ny skrift
 
Statusbedömning av fastigheter
 
Det finns flera anledningar till att genomföra statusbedömningar av byggnadsverk. Den kanske vanligaste är att på ett så objektivt sätt som möjligt bedöma underhållsbehov och prioritera underhållsåtgärder, men det kan även vara att på en övergripande nivå påvisa status för ett större bestånd inför exempelvis beslut. Beroende på statusbedömningens syfte skiljer sig tillvägagångssättet något, men grunderna är desamma.

I den här skriften får du en introduktion i ämnet samt en redovisning av en metodik som utgår från en norsk standard som använts under flera år. Med denna som grund kan statusbedömningar genomföras på ett enhetligt sätt vilket säkerställer god kvalitet och möjliggör jämförbarhet mellan byggnadsobjekt.

Beställ skriften eller ladda ner gratis PDF i Sveriges Kommuner och Landstings webbutik.

Medlemmar i SKL:s FoU-fonder för fastighetsfrågor kommer att få skriften utskickad gratis.
 
Information om SKL Kommentus ramavtal
 
Mot bakgrund av att det är dags för flera att återigen göra de energideklarationer som ska genomföras vart tionde år vill vi informera om att nuvarande avtal ”Energikonsulter 2013” löper till och med 2018-05-25, se avtalsinformation. Någon ny ramavtalsupphandling inom området är i dagsläget inte planerad.

Gällande upphandlingsplan hittar ni här
Medlemserbjudande från Aff
 
Samtliga SKL-medlemmar erbjuds vid köp av Aff Komplett (Avtalssystem):

• 25% rabatt på första årets abonnemangskostnad
• Två fria utbildningsplatser per år i den nya e-utbildningsplattformen (beräknas klar i april 2018).

Erbjudandet gäller både för nya och befintliga kunder hos Aff (dvs ni som redan har abonnemang får nu även tillgång till två fria utbildningsplatser per år).

Ange kod ”SKL-AFF” i Aff:s E-handel för att ta del av rabatten. Kontakta philip.osterlund@aff-forum.se för att få era utbildningar aktiverade.

Kontakta gärna Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, om du har frågor om medlemserbjudandet.
CoClass – Nya avtal som möjliggör användning för alla parter
 
Svensk Byggtjänst har genom överenskommelser i avtalen fått i uppdrag att sköta förvaltningen av CoClass – en ny svensk standard för begrepp och klassifikation av den byggda miljön. Avtalen innebär också att det alltid kommer att finnas en gratis basversion av systemets innehåll - tillgänglig för alla!

SKL kommer i rollen som delägare i CoClass verka för vidareutveckling av klassifikationssystemet och dess tillämpning, för bästa möjliga nytta för SKL:s medlemmar och branschens aktörer.

Följande organisationer har kommit överens i avtalet: Svensk Byggtjänst, BIM Alliance, Trafikverket, Swedavia, Stockholms Läns Landsting (SLL), Trafikförvaltningen och Samverkansforum för statliga byggherrar och förvaltare.

Läs mer på Svensk Byggtjänsts hemsida

Efterlysning: Vi söker efter dig som är involverad i projekt där ni tittar på möjlig tillämpning av CoClass. Kontakta isåfall gärna Bo Baudin, bo.baudin@skl.se och berätta kort om ert projekt, sannolikt finns det fler som just nu sitter på liknande frågeställningar.
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Fortsatt och ökat stöd till solceller
 
Regeringen beslutade i december att ändra i förordningen om statligt stöd till solceller. Från och med den 1 januari 2018 kan alla aktörer, även privatpersoner, få stöd med 30 procent av kostnaderna.

Läs mer i pressmeddelande från regeringen och på Energimyndighetens hemsida.
 
Nya tröskelvärden från och med 1 januari 2018
 
Beslut om nya tröskelvärden har fattats av Europiska kommissionen och gäller fr.o.m. 1 januari 2018.

Läs mer på Upphandlingsmyndighetens hemsida där det även finns länkar till tabeller med de nya tröskelvärdena.
 
Nya regler för skolpeng underlättar nybyggnation
 
Regeringen har fattat beslut om ett förtydligande kring reglerna för skolpeng och lokalkostnader. SKL är positivt till beslutet som ska underlätta för byggnation av nya skolor i kommunerna. Ändringen i skol- respektive i gymnasieförordningen träder i kraft den 1 mars 2018.

Mer information om regelförändringen om skolpeng finns här
 
Forum Bygga Skola
 
Utbildningsstart: Att beställa skola. Läs mer

Fem workshops under våren om skolans buzzwords – trygghet, hållbarhet, flexibilitet, tillgänglighet och digitalisering. Läs mer
 
SKL:s webbutik
 
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se.
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.