Stort intresse för feriejobb i kommunerna
 
Feriejobb är för de flesta ungdomar den första kontakten med arbetslivet. Sommaren 2017 fick 85000 unga killar och tjejer feriejobb i kommuner, landsting och regioner. Det är verkligen glädjande att så många unga ges möjlighet att prova på arbeten i vår sektor. Feriejobben är också en utmärkt chans att visa ungdomarna att det är kompetens som avgör lämplighet, inte kön.

Per-Arne Andersson
Avdelningschef
Digital hantering av feriejobb i Trollhättan
 
Trollhättan har utvecklat en egen digital tjänst för hantering av feriejobb. Den sköter ansökan, lottning, acceptans/avböj samt reservplatser. Helt automatiskt. Den är helt transparent och säkerställer likabehandling av alla sökanden och den spar naturligtvis även tid för handläggare.
 
Den som vill veta mer om den digitala hanteringen av feriejobb kan logga in på DelaDigitalt där Trollhättan har lagt upp information om sitt nya verktyg.
Information om studiestöd endast via SSBTEK
 
Ekonomiskt bistånd: E-tjänsten Kommunfråga stänger och användarna  hänvisas i fortsättningen till SSBTEK.
I e-tjänsten Kommunfråga har kommuner kunnat hämtat uppgifter om personer som har fått studiestöd utbetalt från CSN. I fortsättningen kommer den informationen endast att finnas tillgänglig via SSBTEK.
Flexibla lösningar gav resultet i Trelleborg
 
Utbildning: Han spelade dataspel på nätterna och gick och lade sig när kompisarna gick till skolan. Men hans lärare bröt den onda cirkeln - genom att bokstavligen komma och hämta honom i hemmet varje morgon i en månad.
Studieavbrott - en fråga med konsekvenser långt utanför klassrummet
 
Konferens: Missa inte att anmäla er till Plug In 2.0:s slutkonferens den 26 mars. Det blir en konferens där de ungas berättelser och forskaranalys står i fokus.
Fokus ekonomiskt bistånd – att bryta långvarigt biståndsberoende
 
Konferens: Den 5 februari i Stockholm arrangerar SKL en konferens som syftar till att sprida kunskap, bidra med inspiration och stödja kommunernas verksamhetsutveckling inom området ekonomiskt bistånd. Konferensen går även att följa på webben, både i realtid och i efterhand. 
Våra webbsändningar:
 
Vägen till ett värdigt liv för nollplacerade
I programmet presenteras effektiva metoder för att arbeta med personer utan sjukpenninggrundande inkomst, så kallade nollplacerade. Vi får ta del av framgångsrika metoder och goda exempel, från bland annat Malmö. 
Studie- och yrkesvägledning och prao
I sändningen presenteras reportage och inslag om lokala och regionala exempel på hur man kan arbeta med syv och prao samt vilket stöd till huvudmän som finns hos bland annat Skolverket.
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.