Nyheter från SKL
 
 
 
Upphandlingsmyndighetens stöd för klimatsmarta offentliga inköp möter inte kommunernas, landstingens och regionernas förväntningar, visar en ny studie.
 
SKL tycker det är bra att den överprövning som skett i kommuner kring bemanning på äldreboenden nu upphör i och med IVOs principbeslut om att inte detaljgranska och överklaga i normalfallet.
Kursen i offentlig upphandling tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.
 
SKL driver nätverk för kommuner, landsting och regioner i syfte att utveckla strategiska styrformer för att genom upphandling och inköp uppnå bättre resultat och resursutnyttjande.
 
Aktörer inom sektorn vård, omsorg och personlig assistans förvaltar ett förtroende från allmänheten. Det är därför nödvändigt med nolltolerans mot mutor och korruption. De många mellanmänskliga relationerna som präglar sektorn medför särskilda risker ur korruptions-hänseende. Det krävs kunskap för att kunna bemöta dessa risker.
SKL, Vårdföretagarna och Arbetsgivarföreningen KFO har med stöd av IMM tagit fram ett verktyg i form av en överenskommelse för att hjälpa aktörer i sektorn att hantera korruptionsrisker.
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Upphandlande myndigheter och enheter ska från och med den 1 april 2019 få fakturor skickade till sig elektroniskt. Det förslår regeringen i en lagrådsremiss, som överlämnas idag.

Källa: Regeringskansliet
 
I lagrådsremissen föreslås ändringar i LOU som syftar till att förenkla vid upphandling av vissa sociala tjänster och andra särskilda tjänster, benämnda välfärdstjänster, vars värde beräknas understiga tillämpligt EU-tröskelvärde på 750 000 euro. För upphandling av sådana tjänster föreslås att ett fåtal regler i 19 kap. LOU ska gälla om bl.a. annonsering, information till leverantörerna och dokumentation av upphandlingen.

Källa: Regeringskansliet

Rapporten fokuserar på att ge en övergripande bild av hälso- och sjukvårdens resultat. I rapporten presenteras 53 indikatorer utifrån Socialstyrelsens ramverk för indikatorbaserade uppföljningar inom hälso- och sjukvårdssystemet. Rapporten riktar sig främst till lednings- och styrningsfunktioner i hälso- och sjukvården.

Källa: Socialstyrelsen
 
 
 
 
 
SKL tar inte ansvar för det som skrivs på de externa sidorna.