Forskning och nyheter inom specialpedagogik
Specialpedagogik
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
1 feb 2018

Hej!
Jag hoppas att vi ses på våra specialpedagogiska konferenser i vår! Jag har planerat ett innehåll som förhoppningsvis möter dina förväntningar - vi kommer att få lyssna till föreläsningar om bland annat språkstörning, kognition, motivation och matematikssvårigheter.  Precis som vanligt arrangerar vi konferensen i både Stockholm och Göteborg, jag hoppas att det underlättar möjligheten att komma!

Programmet i Stockholm den 26-27 april
Programmet i Göteborg den 3-4 maj

Vi har även redan nu flera konferenser som berör specialpedagogik färdigplanerade inför hösten:

Specialpedagogik för gymnasiet, 17-18 sept
Elevhälsa - stöd elevernas utveckling mot utbildningens mål, 19-20 sept

Dessutom planerar jag den årliga Specialpedagogik i förskolan! Är du specialpedagog med ansvar för förskola - notera gärna datumen 2-3 oktober i din kalender! Programmet är på planeringstadiet, du får gärna tipsa om vad du tycker konferensen bör beröra!

Varmt välkommen!
Birgitta Hartzell
Birgitta Hartzell, Redaktör för nyhetsbrevet Specialpedagogik/Chef Konferens
Skolporten AB,
birgitta.hartzell@skolporten.se
 

Fokus elevhälsa
 
Stödet från elevhälsan kan ha en avgörande roll för många elevers skolresultat. Ändå finns det en grupp studerande som helt saknar rätt till det stödet, elever i den kommunala vuxenutbildningen. Det är en lucka som snarast bör täppas till, skriver Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR.
Dagens Samhälle
Stockholms stad satsar på elevhälsa - även för Komvux. Vi måste ha elever som mår bra, och det gäller även de vuxenstuderande. Därför erbjuder vi i Stockholms Stad våra elever på Komvux såväl elevhälsa som olika stödinsatser, skriver  Bengt Jönsson, chef Vuxenutbildning Stockholm.  
Dagens Samhälle
Hur upplever lärarna samarbetet med elevhälsan? Denna artikel presenterar resultat från fokusgrupper och enkäter med lärare om deras upplevelse av samverkan med andra professioner i skolan. Elevhälsan kan inkludera professioner som läkare, psykolog, kurator, sjuksköterska samt speciallärare och specialpedagog.
Venue
Dalhemsskolan har haft problem med både låga studieresultat och hög frånvaro. Nu har man satsat på utökad elevhälsa för att komma till rätta med problemen.
Sveriges Television
Elevhälsa, 19-20 sept i Stockholm
 
Elevhälsa, 19-20 sept i Stockholm
Ledord i arbetet med en fungerande elevhälsa är salutogent förhållningssätt med tvärprofessionella team. Men hur får man det att fungera i praktiken? Vilka är framgångsfaktorerna när man ska utveckla sitt elevhälsoarbete och arbeta hälsofrämjande? Välkommen till två givande konferensdagar med elevhälsoarbetet i fokus!
Läs mer och boka plats!
Psykisk ohälsa
 
Ångest, depression och sociala problem minskar hos elever som får ta del av förebyggande metoder mot psykisk ohälsa. Det visar Hans Löfgrens forskning.
Skolporten
Psykisk ohälsa hos barn i åldern 10-17 år har ökat med över 100 procent på tio år. För unga vuxna, 18-24 år, är ökningen närmare 70 procent. De alarmerande siffrorna presenterar Socialstyrelsen i en ny rapport (pdf).
Socialstyrelsen
Sammenlignet med voksne menn med adhd hadde kvinnene høyere risiko for angst og depresjon, viser ny studie.
Forskning.no
Den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar ökar och det blir allt hårdare klimat i skolan. Samtidigt är lärarbristen ett faktum på många håll och resurserna räcker inte för att ta hand om barn och unga som lider av stress, psykiska problem och funktionsnedsättningar. Nu ska ny sajt ska hjälpa unga med psykisk ohälsa.
Sveriges Television
Forskning om särskolan
 
Bara var tionde lärare i särskolan vill stärka betoningen på kunskap. Det framkommer när denna lärargrupp för första gången ingår i ett större svenskt forskningsprojekt.
Specialpedagogik
Specialpedagogik - aktuell forskning och praktiska metoder
 
Specialpedagogik - aktuell forskning och praktiska metoder
Vår årliga specialpedagogiska konferens arrangeras i Stockholm 26-27 april och i Göteborg 3-4 maj. Konferensen berör bl.a. språkstörning, kognition och lärande, matematiksvårigheter, motivation och interkulturella möten. Som tidigare år satsar vi på en blandning av forskning och praktiknära föreläsningar av kompetenta talare, välkommen!
Språkstörning
 
Det finns nästan tiotusen gymnasie- och grundskolelever med grav språkstörning i Sverige, men kommunerna efterlyser mer kunskap i hur man kan anpassa skolan till dem. Det visar en kartläggning över Stockholms, Uppsalas och Gotlands län.
SVT Södertälje
Hälften av de elever som har en språkstörning är flerspråkiga. För att kunna ge dem en god lärmiljö är det viktigt med tidig upptäckt och tidigt stöd. Skolan behöver ofta stöd i att identifiera språkliga svårigheter på modersmålet.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Tre forskare slår hål på myter om läsning
 
Kan intensiv lästräning ge långtgående effekter? Och varför ska man modersmålsundervisning? Blir man en bättre människa av att läsa skönlitteratur? Tre forskare slår hål på vanliga ”myter” och förutfattade meningar om läsning och skrivande.
Svenska Dagbladet
Osäkerhet kring läsa-skriva-räknagarantin
 
Ett av regeringens vallöften, att införa en läsa-skriva-räknagaranti i lågstadiet, verkar bli svårt att uppfylla.
Sveriges Radio
”Jag är besviken över att politikerna i riksdagen inte har kunnat enas om en läsa, skriva, räkna-garanti. Tidiga insatser är avgörande för elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd. En åtgärdsgaranti skulle stärka den svenska skolan på ett område där vi internationellt sett fortfarande ligger efter”, säger Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson.
Sveriges Skolledarförbund
Hjälpmedel vid nationella proven?
 
Dyslexiförbundet ligger i startgroparna för att föra frågan om hjälpmedel vid nationella prov till domstol.
Specialpedagogik
Dyslexiutredning pågår
 
Värmland har bland de längsta köerna i landet för utredning av läs- och skrivsvårigheter. I dag står fler än 400 i kö och den förväntade kötiden är drygt två år. Men nu ska kön kortas och det rejält.
Sveriges Television
Kognitiva svårigheter
 
Funkissimulatorn visar vardagen för elever med kognitiv funktionsnedsättning. Hur kan en elev med aspergers, adhd eller andra kognitiva svårigheter uppleva en dag i skolan och bussresan dit? Det blir tydligt i två nya filmer som tagits fram på uppdrag av Myndigheten för delaktighet.
Myndigheten för delaktighet
Specialpedagogik för gymnasiet, 17-18 sept
 
Specialpedagogik för gymnasiet, 17-18 sept
Specialpedagogisk kompetens gör skillnad i gymnasiet! Nu anordnar Skolporten en specialpedagogisk konferens som riktar sig till dig som arbetar på gymnasiet och möter elever i behov av särskilt stöd. Du spelar en avgörande roll för många elever och det är viktigt att du får ta del av både aktuell forskning och praktiska exempel inom området. Välkommen till en alltid lika relevant konferens med fokus på möjligheter!
Läs mer och boka plats
Fler önskar få särskilt stöd på universiteten
 
Stöd till högskolestudenter med adhd, autism eller andra kognitiva svårigheter har sjufaldigats på tio år. Men lärosätena får ingen kompensation för den extra arbetsinsats det innebär för lärarna.
Svenska Dagbladet
Elever med särskild begåvning
 
Elever med särskild begåvning finns i alla skolor. Det är viktigt att fånga upp dem och möta dem i undervisningen, anser Elisabet Mellroth, doktorand vid Karlstads universitet.
Origo
Högre studietakt, väl valda matematiska problem och undervisning i särskilda grupper utanför det ordinarie klassrummet. Det kan stärka elever med begåvning i matematik, enligt en ny avhandling.
Origo
Skolverket kritiseras
 
Skolverkets kompetenslyft inom specialpedagogik får svidande kritik av föräldrar till barn med funktionsnedsättning. ”Ge lärarna konkreta verktyg, inte moraliserande idéer om relationsskapande,” säger Malin Holm på ”Barn i behov”.
Skolvärlden
Skolverket har fått svidande kritik för sin specialpedagogiska satsning. Ann Lindgren, projektledare för ”Danderydsmodellen”, ställer sig bakom kritiken. ”Lärare behöver få mer effektiva verktyg för att kunna jobba med de här eleverna”, säger hon.
Skolvärlden
Skolverket svarar på kritiken från Barn i behov. ”Det är svårt att säga utifrån kritiken om de har förstått hur insatsen är uppbyggd. Vi vill gärna ha en dialog med dem,” säger Helena Elwin, enhetschef på Skolverket.
Skolvärlden
Inkludering och känsla av tillgörighet
 
Lärare är generellt positivt inställda till inkluderande undervisning, men många tycker att det är svårt att få till. Synen på vad inkludering egentligen är kan också skilja sig åt, visar Elaine Kottes avhandling.
Specialpedagogik
Känsla av tillhörighet är en grundbult för elevers engagemang i skolan. Helena Anderssons forskning visar också att dynamiska gruppindelningar över klassgränser ökar engagemanget bland eleverna.
Skolporten
Eleverna i gymnasiesärskolan ska ha samma chans som andra gymnasieelever att lära sig och utvecklas så långt som möjligt. Det får de inte idag. Samläsning är ett sätt att öka utvecklingsmöjligheterna som måste erbjudas fler, skriver tre organisationer som företräder eleverna.
Lärarnas tidning
Att främja lärande genom pulshöjande aktiviteter
 
Under höstterminen 2016 deltog elever i årskurs 9 och 10 på Birgittaskolan i Örebro i pulshöjande aktiviteter under lektionstid. Målet med projektet var att se om elevernas kunskapsresultat och hälsa skulle förbättras. Det var första gången den här typen av insats gjordes systematiskt på en specialskola.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Syftet med denna utvecklingsrapport är att undersöka huruvida pulshöjande aktiviteter i specialskolan ger effekt för elevernas kunskapsresultat och självskattade hälsa. Rapporten utgår ifrån en särskilt satsning på Birgittaskolan i Örebro, där eleverna förutom den ordinarie idrottsundervisningen också erbjöds extra pass med pulshöjande aktiviteter. (pdf)
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Digitala verktyg och film i undervisningen
 
För elever med funktionsnedsättning kan it vara avgörande för att nå kunskapsmålen. Idag använder de allra flesta skolor digital teknik och digitala verktyg. Räcker det eller finns det mer skolan behöver tänka på?
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Räknerutan är ett kommande program för elever som behöver ett alternativ till att räkna med papper och penna. Programmet innehåller inga matteuppgifter utan är ett rutat räknehäfte för datorn. Eleven gör sina matematiska uppställningar direkt på skärmen.
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Användning av digitala verktyg i lärandet ger möjlighet till mer individuella lösningar. I nummer 4 av tidningen Lika värde 2017 kan du få råd att komma igång med digitalt lärande och läsa om verksamheter som har kommit en bit på vägen. (pdf)
Lika värde
Att kunna förstå och tolka rörliga bilder blir allt viktigare. Fem testskolor har undersökt hur film kan få större plats i undervisningen.
Specialpedagogik
Yrkesrollsfrågor
 
Zohra Fahim Bosevska och Tina Rossi arbetar som lärmiljöutvecklare. ”Vi ser oftast brister i lektionsstrukturen och anpassningar till eleven när vi är ute och stöttar lärare”, berättar Zohra Fahim Bosevska.
Skolvärlden
Jobbet som specialpedagog innebär täta kontakter med kollegor, elevhälsa, föräldrar, BUP och socialtjänst. Arbetet sker på flera nivåer, men med en sak i fokus: ”Jag jobbar för eleven”, säger Anna Ternhag, specialpedagog vid Lillholmsskolan i Stockholm.
Skolvärlden