Nu finns fem filmer och en ny skrift klar om rehabiliteringskoordinering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Koordinator gör skillnad för att minska sjukskrivningar
 
Hans Karlsson, SKL
Rehabiliteringskoordinatorns insatser och kompetens uppskattas av både patienter och behandlande medarbetare, särskilt av läkarna.
Under 2016 har samtliga landsting och regioner vidareutvecklat sin funktion för koordinering i hälso- och sjukvården, det visar SKL:s sammanställning av landstingens arbete med att införa rehabiliteringskoordinatorer i hälso- och sjukvården.
– Det är mycket glädjande att se resultaten från 2016. Det visar hur viktig funktionen med rehabiliteringskoordinatorer är för att stödja patienter och vårdpersonal för att få en effektiv sjukskrivning så att patienten kan komma tillbaka i arbete, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL
Till nyheten
 
Ny skrift: Att leda funktion för koordinering
 
SKL har tagit fram en skrift för verksamhetschefer och landstingsledningar om att leda funktion för koordinering i hälso- och sjukvården. Skriften beskriver ledningsarbetet både på verksamhetsnivå och landstingsnivå och innehåller verktyg för ledningens stöd till rehabiliteringskoordinatorn sasmt för att stödja och följa upp arbetet i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen i den egna vårdverksamheten.
Till nyheten
 
Regeringen vill ha permanent koordineringsfunktion
 
I regeringens nya åtgärdsprogram för sjukförsäkringen ingår elva olika åtgärder som ska förbättra stödet till individen. En punkt gäller funktionen för koordinering, som regeringen nu vill permanenta i hälso- och sjukvården. För närvarande utreder regeringen formerna för detta. Förslaget ska redovisas i en promemoria och planen är att den ska skickas ut på remiss i slutet av februari. SKL och landstingen kommer då att få möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.
 
Rehabiliteringskoordinator Hannele Björksell medverkar i filmerna
Fem filmer om rehabiliteringskoordinering
 
SKL har tagit fram fem filmer om rehabiliteringskoordinering i hälso- och sjukvården. Filmerna riktar sig till nya koordinatorer och är tänkta som en inspiration och introduktion till den nya rollen. Filmerna kompletterar det två böcker som SKL tagit fram inom rehabiliteringskoordinering och de kommer även att ingå i den webbutbildning SKL håller på att ta fram.
Till nyheten
 
Samlat stödmaterial till funktion för koordinering
 
Anna Östbom, SKL
SKL har tagit fram olika material och stöd till landstingen som de kan använda i sin utveckling av funktion för koordinering. Nu finns bland annat böcker, filmer och rapporter enkelt tillgängligt för alla som behöver en introduktion till uppdraget som rehabiliteringskoordinator. Anna Östbom, handläggare vid SKL:
- Vi har tagit fram stödet för att det ska vara enkelt för beställaren och chefen att veta hur uppdraget bör se ut, det ska också underlätta för den som är ny rehabiliteringskoordinator.
Till nyheten
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom sjukskrivning och rehabilitering inom landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Cecilia Alfvén. Läs mer om SKL:s arbete inom sjukskrivningar och rehabilitering.