v. 7 - Inte markpriser som gör det dyrt att bygga bostäder
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Inte markpriser som gör det dyrt att bygga bostäder
 
Det är inte priserna på kommunernas mark som gör det dyrt att bygga bostäder i Sverige. En ny studie från SKL, där 80 procent av alla kommuner deltog, visar att det är andra kostnader som måste pressas. Genom att ta fram fakta vill SKL sätta fokus på vad som verkligen kan bidra till att utveckla bostadsbyggandet, skriver SKL:s ordförande Lena Micko i en debattartikel.
Lösningar för ett mer kostnadseffektivt byggande
 
 
 
 
Vd-krönika
Låt oss prata om annat än mobiler
 
 
Skolan engagerar. Så ska det vara. Ibland är fokus på de stora frågorna, som styrning eller inriktning på undervisningen. Och ibland handlar det om mer specifika frågor, som nu om mobiltelefoner.
 
 
Nytt förslag för att öka deltagandet i arbetslivet
 
SKL föreslår ett nytt arbetsmarknadsprogram och ersättningssystem för att minska andelen personer som under lång tid har varit mottagare av ekonomiskt bistånd.
Bra att kommunerna slipper överprövning
 
SKL tycker det är bra att den överprövning som skett i kommuner kring bemanning på äldreboenden nu upphör. Detta är ett resultat av IVO:s principbeslut om att inte detaljgranska och överklaga i normalfallet.
Kommentar
 
 
Mer från SKL
 
Ökat välfärdsbehov kräver flera olika lösningar
Efterfrågan på välfärdstjänster kommer att öka markant de kommande tio åren. Samtidigt förväntas bristen på arbetskraft bli stor. För att möta välfärdsbehovet behövs en mängd olika insatser, skriver Agneta Jöhnk, avdelningschef SKL, i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Nya regler om politiska partier i skolan
Från årsskiftet gäller nya regler för politiska besök i skolan. Rektorn har rätt att bestämma vilka partier som får komma till skolan, men urvalet måste alltid vara motiverat.
Nytt stödmaterial från SKL
 
 
Stöd i arbetet med globala FN-mål
SKL och Svenska FN-förbundet genomför en gemensam satsning för att hjälpa kommuner, regioner och landsting i arbetet med att möta målen i Agenda 2030.
Satsningen pågår under tre år
 
 
Sveriges viktigaste jobb finns i välfärden
"I takt med att befolkningen växer, framför allt bland barn och äldre, så ökar också kraven på välfärdstjänster som skola, vård och omsorg. Fler undersköterskor, lärare, personliga assistenter, sjuksköterskor och socialsekreterare behöver nyanställas."
Caroline Olsson skriver på Arbetsgivarbloggen
 
 
Limbo när försöksverksamhet med fjärrundervisning upphör
"Sedan januari 2016 ansvarar Skolverket för en försöksverksamhet som ger huvudmän möjlighet att bedriva fjärrundervisning i andra ämnen än de som skollagen tillåter. Försöksverksamheten upphör i juni i år."
Per-Arne Andersson skriver på Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Regeringen drar tillbaka förslaget om en läsa-skriva-räkna-garanti i skolan
Regeringen har beslutat dra tillbaka propositionen Läsa, skriva, räkna – en åtgärdsgaranti. Istället kommer regeringen att återkomma med en ny proposition. Det nya förslaget ska ta hänsyn till de synpunkter om administration som lyfts fram i riksdagens utbildningsutskott.
Pressmeddelande

750 miljoner kronor till folkbibliotek i hela landet
Regeringen har beslutat om ett nytt statsbidrag till folkbibliotek. Regeringen avsätter 250 miljoner kronor extra årligen under tre år, sammanlagt 750 miljoner kronor.
Statens kulturråd fördelar pengarna

Åsa Zetterberg blir regeringens "chief digital officer"
Åsa Zetterberg har blivit utsedd till regeringens "chief digital officer" och kommer ha som uppdrag att driva på genomförandet av regeringens digitaliseringsstrategi. 
Kommer närmast från jobbet som sektionschef på SKL:s avdelning för digitalisering

Regeringen ger SKL en halv miljon i stöd för tidig upptäckt av prostatacancer
Regeringen kommer att bevilja en ansökan från SKL om att regionala cancercentrum i samverkan ska genomföra en utredning om tidig upptäckt och diagnostik av prostatacancer.
Regeringen beviljar SKL 500 000 kronor för ändamålet