Välkomna till vårt nyhetsbrev om medborgardialog och medskapande!
 
Vi bjuder in till en unik konferens 17-18 maj. Vi har under flera år förmedlat och berättat om hur kommuner i andra länder arbetar med dialog och delaktighet. Nu har vi bjudit in många av de kollegor vi träffat genom åren, världsledande experter och många fler. 

Vi välkomnar er att ta chansen att möta kollegor från hela världen, lyssna på deras berättelser, utbyta erfarenheter och bygga egna nätverk.
Vi ser fram emot en mycket spännande konferens och hoppas att få se många ar er där. Mer info nedan.

Varmt välkomna!
Program och anmälan!
Lena /Anders/ Anna-Karin/ Malin och Nils

Har du tips om en nyhet, kontakta Anders Nordh
(anders.nordh@skl.se)
 
SKL: Utveckla demokratin genom dialog och deltagande
boka in 17-18 maj 2018
 
Konferens i Stockholm med fokus på medborgarbudget och andra former av deltagande för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle.

Sveriges Kommuner och Landsting bjuder in till en internationell konferens i Stockholm, Sverige där du möter internationella och svenska experter, forskare, representanter från kommuner och civilsamhälle i Sverige och andra länder.

Konferensspråk: engelska

Några av våra internationella talare och samarbetspartners är Giovanni Allegretti, forskare, University of Coimbra, Portugal, Josh Lerner, Executive Director Participatory Budgeting Project.

Detta är en utmärkt möjlighet för dig som vill veta mer om medborgarbudget och andra former för delaktighet för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle med fokus på social integration och samhällsbyggnad. Ta del av andras erfarenheter, dela med dig och diskutera hur deltagande processer kan utvecklas, markera den 17-18 maj 2018 i din kalender.
 
SKL - Medborgardialog - det svåra mötet
 
Möt Jonna Bornemark som är filosof vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Hon reflekterar över medborgardialog och om det svåra i att mötas. 

Jonna medverkade i en webbsändning till våra kunskapsnätverk i december.
Jonna tar utgångspunkt i Aristoteles kunskapsbegrepp och leder dig fram till dagens umaningar samt reflekterar över medborgardialog, och om det svåra i att mötas.
 
SKL: Utbildningar
 
Diplomerad kurs i omvärldskunskap, samhällsförändring, medborgardialog
I kursen tas drivkrafter och orsaker bakom den pågående samhällsförändringen upp, hur Agenda 2030 och FN:s globala mål för en hållbar utveckling kan användas på den lokala nivån samt medborgardialogens roll för att värna demokrati och skapa ökade förutsättningar för social hållbarhet.
 
  • Tid: 25 april 2018 - 26 april 2018
  • Plats: Saturnus konferens, Hornsgatan 15.
  • Ort: Stockholm
  • Målgrupp: vänder sig till förtroendevalda och tjänstepersoner som är intresserade av hur vår tids stora samhällsförändring påverkar uppdrag och ledarskap.
  • Kostnad: 13 500 kronor. Kostnader för resa samt boende tillkommer för deltagarna som de får boka själva.
  • Sista anmälningsdag: 1 mars 2018
Medborgardialog i komplexa samhällsfrågor, Göteborg
SKL bjuder särskilt in dig som förtroendevald till en kostnadsfri seminariedag om medborgardialog kring inkludering och integration. Vi har tillsammans med forskare sedan 2010 utvecklat en modell för
att arbeta med medborgardialoger i komplexa frågor.
  • Tid: 11 april 2018 10.00 - 16.00
  • Plats: Clarion Hotel Post, Drottningtorget 10
  • Ort: Göteborg
  • Målgrupp: Förtroendevalda
  • Kostnad: Kostnadsfritt
  • Sista anmälningsdag: 27 mars 2018


Kommuner, landsting och regioner i partnerskapssamarbete – IOP
  • Tid: 12 april, kl. 10.00 – 16.00 (kaffe med smörgås, serveras från kl. 9.00
  • Plats: Ersta Konferens & hotell, Erstagatan 1K i Stockholm 
  • Målgrupp: Kunskapsseminariet riktar sig till förtroendevalda och tjänstemän i kommuner och landsting och regioner
  • Kostnad: 1850 kr. ex moms. (inkl. kaffe-lunch-kaffe)
  • För ytterligare information, kontakta Anna-Karin Berglund: anna-karin.berglund@skl.se tlf. 08-452 79 26
  • Anmälan kommer här inoom kort!
 
Mora: Morapanelen
 
Ett sätt att påverka utvecklingen i Mora kommun är att delta i kommunens medborgarpanel.
Morapanelens deltagare ska vara 16 år eller äldre, bo i kommunen och inte vara aktiva i någon av kommunens politiska nämnder eller kommunfullmäktige.
Som deltagare i Morapanelen kommer du få besvara frågor via e-post eller SMS.
Panelens synpunkter ställs samman i en särskild rapport och svaren redovisas för politikerna. På detta sätt kan dina tankar bli en del i beslutsunderlaget när nya beslut ska tas. Rapporterna kommer att finnas tillgängliga på kommunens webbplats.
 
Göteborg: Medborgarbudget för Majorna-Linné stadsdelsförvaltning 
 
Politikerna i Majorna-Linné stadsdelsnämnd genomför under våren en medborgarbudget med temat trygghetsskapande åtgärder.

Här kan du läsa mer om vad en medborgarbudget är och få reda på hur du lämnar förslag på vad pengarna i medborgarbudgeten ska användas till.
 
Valdemarvik: Musik för demokrati
 
Demokratiberedningen i Valdemarsviks kommun inbjuder dig som är mellan 10 och 20 år att skriva en låt om demokrati. Vad är demokrati för dig? 

Vinnarlåten kommer att spelas i Radiowix och höras/synas på kommunens hemsida. Bidrag skickas in senast 15 maj.
 
Söderköping: E-förslag
 
Här kan du lämna förslag som gäller Söderköping. Du kan också stödja andras förslag genom att skriva under dem eller bara diskutera och följa debatten kring förslagen.
Om minst 40 personer skriver under ett förslag lämnas det över till den nämnd som huvudsakligen berörs av förslaget.
 
Årjäng: Kommunens lekplatser inventeras med hjälp av GIS
 
Elever vid Årjängs gymnasieskola har påbörjat ett GIS-projekt där de ska inventera alla lekplatser i kommunen utifrån säkerhet och tillgänglighet. Kommunstyrelsens arbetsutskott har samtidigt gett Samhällsbyggnadsavdelningen uppdraget att, genom en medborgardialog, utreda framtida lekplatser utifrån barnens behov.
 
Upplands-Bro: Politiker lyssnade på ungas idéer
 
Ungas idéer och synpunkter stod i centrum när ett 40-tal ungdomar tillsammans med politiker från kommunen deltog i Ung i Upplands-Bro – en medborgardialog med syfte att fånga in ungdomars åsikter och stärkas deras möjlighet till påverkan.
 
Tierp: Aktiviteter och konst engagerade mest under dialog
 
 
Luleå: Många frågor när kommunalråden chattade
 
Under lunchen hölls en chatt med Luleås kommunalråd Niklas Nordström och Lenita Ericson. Det kom in många frågor under tiden och totalt 40 frågor besvarades under chatten.
Frågorna handlade mycket om Luleås utveckling men också om fritidsnöjen, skola och kommunens internationella samarbeten.
 
SKL: Dialoguidens youtube-kanal
 
Här publicerar vi filmer på tema medborgardialog, det är inspelningar från seminarier, nätverk men även reportage från besök runt om i landet.
 
SKL: Facebook grupp för medborgardialog
 
Medborgardialogprojektet har en facebookgrupp. Gruppen har skapats för att bolla frågor, tankar och idéer som rör arbete med medborgardialog i offentlig sektor. Alla som är intresserade av att bidra eller lära och lyssna är välkomna. Tanken är att vi tillsammans drar lärdomar för en bättre offentlig sektor.