Nyheter från SKL för dig som arbetar inom socialtjänsten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Krönika: Åsa Furén-Thulin

Förändringsarbete kring män och jämställdhet 
 
”Jag vill vara med och påverka själva generationen som ska
komma, för det är de som är vår framtid. Det är de som kommer att vara samhället”. Det säger Lukas, en ung kille som är med i SKL:s nya film om våldsförebyggande arbete i Botkyrka, en kortfilm som ingår i serien Röster om manlighet där vi lyfter förändringsarbete kring män och jämställdhet i kommuner och landsting.

Botkyrkas satsning på våldsförebyggande arbete bygger på metoden MVP, Mentors in Violence Prevention, där unga tar rollen som förändringsagenter och hjälper varandra att förebygga våld genom att bland annat utmana idén om att det är manligt att använda våld. Läs hela krönikan
 
Bok: Förändringsarbete med våldsutövande män
Strategier för kvalitetsutveckling
 

Vad krävs för att utveckla kvaliteten i det våldsförebyggande arbetet med män som utövar våld mot kvinnor som de har eller har haft en relation med, med de våldsutsattas säkerhet och trygghet i centrum?

Skriften utgår från bästa tillgängliga kunskap om förutsättningar för kvalitet i förändringsarbete med våldsutövare i form av befintlig forskning och beprövad erfarenhet från professionella på fältet. Förhoppningen är att skriften ska fungera som ett kunskapsstöd för kvalitetsutveckling i verksamheter hos kommuner, landsting och regioner som erbjuder förändringsarbete för våldsutövare.
Här får du tag på boken
 
Gästkrönikör: Ove Ledin

Att det ska vara så svårt...
 
Staten måste bli bättre på att ta hänsyn till den lokala nivåns villkor. Människor lever inte sina liv på en abstrakt nationell nivå, utan i en lokal kontext i landets kommuner. Det är där välfärdens tjänster efterfrågas, offentliga tjänster som i mångt och mycket tillhandahålls av SKL:s medlemmar.
Läs hela krönikan
 
Utbildning:
Gängvåld och kriminalitet bland unga – vad kan vi göra?
 
Socialtjänstens roll vid brottsförebyggande arbete med barn och unga. Hårdare straff, fler poliser och tydligare markeringar från samhällets sida är på den politiska agendan som en reaktion på allt fler rapporter om gängvåld och otrygghet.
Vilken roll har socialtjänsten här och vad kan göras ur ett förebyggande perspektiv? Välkommen till en heldagsutbildning på Sveriges kommuner och landsting. Utbildningen kan även ses via webbsändning.

Utbildningen 24 april tar sin utgångspunkt i socialtjänstens roll i det förebyggande arbetet med ungdomsbrottslighet. Vilken del i arbetet är socialtjänstens ansvar? Hur ser gränssnittet till angränsande verksamheter ut? Vilka praktiska utmaningar och möjligheter finns kring samverkan inom området? Genom aktuell kunskap och konkreta exempel behandlar vi även hur det förbyggande arbetet, metoder och riskbedömning kan utvecklas.

Sista dag för anmälan är 20 april
 
 
Tvådagars-kurs:
Analysera och utveckla äldreomsorgen

SKL och RKA erbjuder den 26 mars och 26 april tillsammans en två-dagarskurs om hur nyckeltal och indikatorer från bland annat öppna jämförelser kan användas för en mer träffsäker verksamhetsutveckling.  Sista dag för anmälan är den 16 mars.
 
 
Halvdagssseminarium:
Hur ska vi arbeta med brukarinflytande?
 
Den 9 mars arrangerar SKL ett halvdagsseminarium för dig med verksamhet inom funktionshinderområdet med fokus på hälsa och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Seminariet kan ses via webb. Anmäl dig här
 
Film:
Eskilstuna och jämställdheten
 

Handläggare Helena Henningsson på SKL:

Hur märks jämlikhetsarbetet/jämställdhetsarbetet i Eskilstuna kommun - i vård och omsorgen, enligt Erika Andersta?

- Det finns med som en röd tråd, från introduktionen för nya medarbetare till diskussioner i vardagen till exempel på arbetsplatsträffar. Men också i ledning, styrning och uppföljning. Man vill få in frågan i det vanliga arbetet genom att utbilda alla medarbetare. Genom att synliggöra de egna föreställningarna om normer och värderingar så blir både ledare och medarbetare mer medvetna i sitt bemötande hur man agerar både till kollegor och brukare.

Hur har de synliggjort det arbetet?

- De har haft en stor utbildningsinsats för alla medarbetare och för nya medarbetare finns det med i introduktionen men också utbildning vid några tillfällen under året. Några medarbetare har fått extra utbildning och kan anlitas till olika arbetsgrupper för att till exempel göra norm- och värderingsövningar för att synliggöra föreställningar kring kön, jämställdhet men också kopplat till jämlikhet. Allt som går att mäta delas upp på män och kvinnor. Det blir ett bra underlag för diskussion på APT men också en del av den vanliga styrningen, ledningen och uppföljningen med bland annat rapportering till nämnden. Kommunen har också synliggjort detta genom att vara aktiva på Facebook, och med information på hemsidan med mera.

Vad har de upptäckt för brister i deras jämställdhetsarbete?
- Larmgruppen gjorde en kartläggning av hur mycket tid man lägger hos brukare med trygghetslarm, och man såg ett tydligt mönster oavsett vad brukaren behövde hjälp med. Männen fick mer utförd tid än kvinnor. Det här har lett till att man diskuterar och är mer medveten idag än tidigare. Ett annat exempel finns inom biståndsbedömningen/myndighetsutövningen. Här listade man de fem vanligaste insatserna uppdelat på män och kvinnor, och då framkom skillnader som man hade svårt att förklara. Det man gör nu är att fortsätta utforska, vilka skillnader är befogade, vad är medvetet och vad är omedvetet? Kartläggningen fungerar som ett diskussionsunderlag i arbetsgruppen.

Se filmen från Vård och Omsorgsnytt som sändes den 29 januari.
 
Konferens:
Dags för Internationella Socialarbetardagen

Den 20 mars är: Den internationella socialarbetardagen - World Social Work Day. Den äger alltid rum den 3:e tisdagen i mars månad världen över och vill lämna viktiga budskap till regeringar, myndigheter och omgivningen om det sociala arbetets betydelse och vikten av social rättvisa och mänskliga rättigheter.

I Sverige har det sociala arbetet växt fram i nära anknytning till socialpolitiken och dessa band är viktiga att upprätthålla i dagens samhälle om vi ska lösa de sociala problem vi står inför. Vid konferensen medverkar bland andra kapitelförfattare i CSA:s nyutgivna bok Socialt arbete och socialpolitik – om Centralförbundet för socialt arbete och dess betydelse. Alla deltagare får ett ex av boken.

Bland föreläsarna kan nämnas Gunvor Andersson, professor i socialt arbete, Linda Lindblom, Brottsförebyggande rådet, Roger Qvarsell, idéhistoriker, Hans Swärd, professor i socialt arbete och Kerstin Thörn, universitetslektor i idéhistoria.

Välkommen med din anmälan senast den 6 mars. Platsen kan överlåtas. Bokad men ej utnyttjad plats debiteras 500 kr. Vid frågor info@csa.se.
 
Unicef:
Handbok för socialsekreterare
 

”Handbok för social­sekreterare – Om barnrätts­perspektivet från förhands­bedömning till avslutad utredning” är en handbok med syfte att vara ett lättill­gängligt stöd för social­sekreterare i det dagliga arbetet. Handboken förklarar på ett konkret och kortfattat sätt social­tjänstens ansvar för att vara barnrätts­baserade i processen från förhands­bedömning till kommunicering av beslut, i utredningar av barn och ungas behov av skydd och stöd.
Ladda ned handboken
 
Utbildning:
Att synliggöra normer i socialtjänsten
- med ett hbtq-perspektiv
 
Nu finns en webbutbildning som Socialstyrelsen tagit fram till socialtjänsten om normer utifrån ett hbtq-perspektiv. Genom ökad kunskap, reflektion och diskussion får verksamheten verktyg att förändra strukturer så att varje individ får rätt stöd och ett mer inkluderande bemötande.

Syftet är att öka hbtq-personers förtroende för socialtjänsten. Utbildningen innehåller fakta, filmer och intervjuer och kan göras av hela arbetsgruppen gemensamt. Här hittar ni utbildningen
 
Multisjuka äldre mår sämre hemma än på boende
 
Äldre personer med multisjuklighet som bor hemma med hemtjänst mår sämre än multisjuka på särskilt boende. Liknande skillnader syns även för äldre med flera psykofarmaka. Det visar en analys av den årliga undersökningen om vad äldre tycker om äldreomsorgen. Läs mer
 
Viktiga steg i arbetet med att stoppa våld mot barn
 
Mer medel till det globala arbetet mot våld mot barn och ett utökat engagemang från flera länder blev resultatet av det historiska toppmötet ”Agenda 2030 for Children, End Violence Solutions Summit”, den 14–15 februari i Stockholm. Mötet samlade ministrar från 38 länder, ungdomsdelegater och högnivårepresentanter från FN-organ, civilsamhället, akademin och näringsliv. Läs mer
 
”Sätt ljus på natten"
 
Projekt ”Sätt ljus på natten" tar slut den 31 mars 2018. Syftet med projektet har varit att sätta fokus på kvalitetsarbetet i särskilt boende för äldre med fokus på natten.

SKL tog fram en rekommendation för utvecklingsarbetet och har stöttat kommuner genom läns- och regionträffar för att inspirera och stimulera kommuner att komma igång med arbetet. Målet är att alla kommuner före den 31 mars 2018 har antagit rekommendationen. Hittills har 189 av landets kommuner tagit beslutet.

Rekommendationen var en överenskommelse mellan regeringen och SKL istället för en bemanningsföreskrift. På detta sätt fick kommuner förtroendet att utveckla sina verksamheter på andra sätt för att uppfylla kraven på säkerhet, trygghet och god vård och omsorg i särskilt boende för äldre.

På projektets hemsida finner ni information om projektet och goda exempel på kvalitetsarbete från landet. Där finns även en sammanställning av de kommuner som antagit rekommendationen.
Projektledaren vill på detta sätt påminna alla kommuner att skicka meddelande om sina beslut om rekommendationen till SKL före den 31 mars 2018.
För mer information kontakta: marja-leena.komulainen@skl.se     
 
Webbsändningar i  mars
 
Den 27 mars har vi nästa omgång sändningar.
10.00 – 11.00 Den sociala barn- och ungdomsvården
13.30 – 14.30 Agenda för integration
16.00 – 17.00 Vård- och omsorgsnytt

Om du vill medverka eller behöver information om länkar eller annat: kontakta karin.falck@skl.se