v. 8 - Högkonjunktur råder – men svag skatteunderlagstillväxt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Högkonjunktur råder – men svag skatteunderlagstillväxt
 
Högkonjunkturen fortsätter det närmaste året för att därefter klinga av. Från 2019 beräknas skatteunderlaget öka långsammare, visar årets första skatteunderlagsprognos från SKL.

– Vi bedömer att antalet arbetade timmar inte kommer att öka nästa år om högkonjunkturen mattas av. Det innebär att skatteunderlagstillväxten, som under konjunkturuppgången 2010-2016 var stark, nu dämpas betydligt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
 
 
Vd-krönika
Hårt tryck på sjukvården
 
 
Det är stor press på sjukvården på många håll med ökande väntetider till följd. Der är förstås inte bra. Men det är också viktigt att säga att de allra flesta patienter är nöjda med den vård de får.
 
 
SKL-chef i regeringens digitaliseringsråd
 
Sista chansen att anmäla sig till Demokratidagen 
 
Demokratidagen går av stapeln 14 mars i Stockholm. Under dagen kommer deltagarna bland annat att få möta SKL:s ordförande Lena Micko, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke samt FN:s fd vice generalsekreterare Jan Eliasson.
Detaljerat innehåll och anmälan
 
 
Mer från SKL
 
Bara tillsammans kan vi pressa byggkostnaderna
Faktum kvarstår att det inte är priserna på kommunernas mark som gör det dyrt att bygga bostäder i Sverige, skriver SKL:s ordförande Lena Micko i en slutreplik. Kommun, stat samt bygg- och fastighetsbransch måste tillsammans arbeta för att pressa dagens höga byggkostnader.
Slutreplik på DN-debatt
 
 
Satsningen på kvinnohälsa är en resa i sig
Eva Estling skriver på Vårdbloggen om sin resa runt i landet där hon besökt mödrahälsovården, förlossningskliniker och familjecentraler. "Det har varit fantastiskt att få komma ut och ta del av det enorma engagemang som vårdpersonalen har, och jag har imponerats av patienternas villighet att dela med sig av sina erfarenheter."
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Regeringen föreslår grundläggande behörighet på yrkesprogram
Regeringen föreslår att yrkesprogrammen på gymnasiet ska innehålla de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högre utbildning.
Föreslås tillämpas på utbildning som påbörjas efter 30/6 2019

CEMR kritiserar nedskärning av EU:s sammanhållningspolitik
EU:s sammanhållningspolitik leder till jobb, innovationer och många andra samhällsvinster. Det framhåller rådet för kommuner och regioner i Europa, CEMR, i ett uttalande. CEMR anser, likt SKL, att det skulle få allvarliga konsekvenser för EU och medlemsländernas invånare om det görs stora nedskärningar på denna politik i unionens kommande budget.
EU-kommissionen föreslår nedskärning på 15-30 procent (text på engelska)

Socialstyrelsens uppföljning av väntetider i vården
Väntetiderna vid landets akutmottagningar fortsätter att öka över hela landet, men med stora regionala skillnader, visar en rapport från Socialstyrelsen. 
Listor med regionala skillnader

Ett estetiskt ämne på alla nationella program
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att ett estetiskt ämne ska ingå i de nationella programmen i gymnasieskolan.
Föreslås tillämpas på utbildning som påbörjas höstterminen 2019