Ny forskningslversikt om sjukfrånvaro och återgång i arbete, tips på utbildningsdagar och webbinarium
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ny forskningsöversikt om sjukfrånvaro och återgång i arbete
 
I Uppdrag Psykisk Hälsas arbete med att förebygga och förkorta sjukskrivningar har en forskningsöversikt tagits fram med varningssignaler och förslag på effektiva insatser för att förebygga och förkorta sjukfrånvaron. Forskningsöversikten ger en överblick av frisk- och riskfaktorer, varningssignaler och åtgärder på individ-, organisations- och samhällsnivå. Forskningsöversikten finns att ladda ner som broschyr och att beställa i form av en plansch. 

Läs mer om forskningsöversikten
Webbinarium om etablering och psykisk ohälsa
 
Den 22 mars anordnas ett webbinarium om psykisk ohälsa som kan försvåra etableringen i Sverige för asylsökande och nyanlända. Hur kan vi tillsammans förbättra möjligheterna till en god etablering för personer med psykisk ohälsa? Webbinariet ses live eller i efterhand via Webb-TV. Under webbinariet varvas erfarenhetsbaserad kunskap med forskning. Personliga berättelser och föredrag kompletteras med ett avslutande panelsamtal. Du som deltagare har möjlighet att interagera och ställa frågor under tiden.

Länk till webbinariet
Utbildningsdagar – IMR, Illness Management and Recovery, med metodstöd via iPad
 
Den 23-24 maj erbjuder Uppdrag Psykisk Hälsa ytterligare en utbildningsserie i Illness Management and Recovery (IMR), med metodstöd via iPad. Utbildningsseriens målsättning är att skapa förutsättningar inom alla landsting att självständigt bedriva utbildning, handledning och behandling med IMR.

Läs mer om utbildningsdagarna i IMR
Ny skrift med strategier för att stärka arbetet kring mäns psykiska hälsa
 
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram en skrift med strategier för att stärka arbetet kring mäns psykiska hälsa. Skriften Maskulinitet och psykisk hälsa - Strategier för förbättringsarbete i vård och omsorg riktar sig till chefer, strateger, politiker och medarbetare i verksamheter. Skriften är ett stöd i utvecklingsarbetet inom kommuner och landsting för verksamheter som möter pojkar och män, exempelvis i skolan, på ungdomsmottagningar, i primärvården eller inom psykiatrin i arbetet för jämställd vård.

Beställ eller ladda ner skriften

Läs mer om arbetet med jämställd vård på skl.se
 
Nya regler för spelproblem i socialtjänstlagen (SOL) och hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
 
Från och med den 1 januari 2018 gäller nya regler i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. I korthet handlar det om att spelproblem jämställts med alkohol och drogproblem. Det nya reglerna ger ett utvidgat ansvar för socialtjänsten att förebygga, motverka och bistå med insatser vid spelmissbruk på samma sätt som vid alkohol- och substansmissbruk. Hälso- och sjukvården har fått ett utvidgat uppdrag att särskilt beakta barns behov av information, råd och stöd vid en vuxens spelmissbruk. Den nya lagen gäller endast spel om pengar – inte dataspel i allmänhet.

Läs om Länsstyrelsens nya ansvar kring spelproblem

Se filmade föreläsningar från konferensen "Spelproblem i fokus"
 
Beslut om verksamhetsbidrag för ideella organisationer inom psykisk hälsa och suicidprevention 2018
 
Folkhälsomyndigheten har beslutat om vilka organisationer inom området psykisk hälsa och suicidprevention som 2018 får dela på 15 miljoner kronor. Totalt inkom 47 ansökningar och av dessa valdes 29 organisationer ut. Verksamhetsbidraget syftar till att stödja ideella organisationer som arbetar främjande och förebyggande inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Ett annat syfte är att förstärka organisationernas utvecklingsarbete och kompetensuppbyggnad.

Läs på Folkhälsomyndighetens webbplats om vilka organisationer som valts ut