v. 9 - Elevboom och lärarbrist kräver flera åtgärder
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elevboom och lärarbrist kräver flera åtgärder
 
När antalet elever blir fler samtidigt som många lärare går i pension behövs åtgärder både för att öka antalet lärare och för att utveckla organisation och arbetssätt i skolan. Det framgår i en ny rapport från SKL.

− Antalet elever i alla skolformer, från förskola till vuxenutbildning, kommer att öka samtidigt. Det är en helt ny situation som ställer stora krav på att både staten och huvudmännen arbetar med en rad olika insatser, säger Per-Arne Andersson, avdelningchef på SKL.
 
 
Vd-krönika
Dags för konkreta förändringar
 
 
Den demografiska utvecklingen, där allt färre i arbetsför ålder ska försörja allt fler, betyder stora utmaningar för vår sektor. Därför är det hög tid att vi tillsammans utmanar traditionella arbetssätt.
 
 
Viktigt att värna lokalt självstyre
 
Otydligt förslag om ensamkommande 
 
SKL ser positivt på att regeringens förslag om uppehållstillstånd kan motverka ett växande parallellsamhälle. Men förslaget saknar konsekvensanalys för kommuner, landsting och regioner.
Kommunerna måste kunna förbereda sig
 
 
Mer från SKL
 
Bygglovssanktioner löser inga problem
Regeringen föreslår att staten ska införa sanktioner mot kommuner när de inte hanterar bygglovsansökningar inom tidsfristen på tio veckor. SKL är kritiskt till förslaget.
Satsa på utbildning istället
 
 
Överenskommelse för att motverka korruption
En överenskommelse har tagits fram för att motverka risker för korruption inom sektorn vård, omsorg och personlig assistans. Syftet är att skapa tydliga ramar för aktörer inom sektorn.
Överenskommelsen mellan SKL, Vårdföretagarna och KFO
 
 
Europa behöver sammanhållningspolitiken
EU:s sammanhållningspolitik utgör kärnan i det europeiska samarbetet och den skapar många samhällsvinster. Det framhåller SKL i ett utlåtande till EU-kommissionen.
SKL föreslår utvecklingsområden
 
 
Ketchupeffekt i gymnasiepolitiken
"
En mängd förslag som berör gymnasieskolan har lagts fram av flera utredningar de senaste åren. Nu betar regeringen i snabb takt av ett antal av dessa." Per-Arne Andersson uppmanar på Skolbloggen huvudmän och rektorer att följa utvecklingen på gymnasieområdet - för nu kommer det att gå fort.
Skolbloggen
 
 
 
Vården måste anpassas utifrån blivande föräldrar
"Det är inte bara landstingen och regionerna som har olika förutsättningar – det har också de blivande föräldrarna. För vården blir det då särskilt viktigt att säkerställa att var och en får den vård och det stöd som behövs.", skriver Eva Estling om mödrahälsovården och förlossningvården. 
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Lättare för kommuner och landsting att samverka genom avtal
Regeringen föreslår en generell rätt till avtalssamverkan för kommuner och landsting. Förslaget innebär att kommuner och landsting får möjlighet att överlåta utförandet av uppgifter till varandra.
Föreslås träda i kraft 1 juli 2018

Digitala standarder ska ge snabbare och effektivare planprocesser i kommunerna
Regeringen föreslår att regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, ska få meddela föreskrifter om standarder för hur grundkartor, detaljplaner och planbeskrivningar ska utformas. Det ska leda till en mer samordnad och effektiv digital samhällsbyggnadsprocess. 
Föreslås träda i kraft 1 juli 2018

Ökat tryck på kommunernas insatser till personer med funktionsnedsättning
Kommunernas insatser för personer med funktionsnedsättning ökar. Samtidigt får den enskilde vänta allt längre på beslut och kostnaderna för insatserna har stigit markant de senaste åren. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. 
Kostnaden ökade med en miljard mellan 2015 och 2016

Stora skillnader i väntetider till äldreboende
En rapport från Socialstyrelsen visar att det finns stora skillnader i hur länge äldre får vänta för plats på särskilt boende.
Pressmeddelande

IVO:s granskning av HVB
Många barn som är placerade på hem för vård och boende (HVB) får inte den hjälp och det stöd som de har behov av och rätt till. Det visar IVO:s granskning av HVB.
HVB i 50 kommuner granskade