Heltidsarbete och delad föräldraledighet ökar jämställdheten.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Rapport om föräldraledighet och heltid
 
Kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten, 75 procent jämfört med männen som tar ut 25 procent. Det visar en ny rapport från SKL.

Halva föräldraledigheten, hela tiden är en fördjupande rapport med fokus på delad föräldraledighet och ökat heltidsarbete. Rapporten riktar sig till arbetsgivare inom välfärden och ska fungera som ett stöd till jämställdhetsarbetet.

Heltidsarbete och delad föräldraledighet ökar jämställdheten
 
 
Sjukfrånvaron minskar
 
Sveriges Kommuner och Landsting presenterar idag en sammanställning som visar att sjukfrånvaron i kommuner, landsting och regioner minskar för första gången sedan 2011.

Sjukfrånvaron i kommunerna sjönk från 7,2 till 7,0 procent och i landstingen från 6,2 till 6,0 procent mellan 2016 och 2017. Sammanställningen visar också att långtidssjukfrånvaron sjunker kraftigt.

Sammanställning 2017: Sjukfrånvaron minskar
Minskat beroende av hyrpersonal
 
Sex landsting och regioner har nu minskat beroendet av hyrpersonal, två fler än vid förra mätningen. Kostnaderna ökar också i långsammare takt.

- Det är bra att kurvan planar ut. Landstingen och regionerna ökar takten i jobbet och lär av varandra. Det är bra och viktigt för att målet ska nås, säger, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL.

Fler minskar beroendet av hyrpersonal
 
 
Arbetsgivarblogg
 
Seminarium om arbetsmiljön inom äldreomsorgen
Caroline Olsson, sektionschef, deltog på ett seminarium som Kommunal anordnade utifrån sin rapport om arbetsmiljön i äldreomsorgen.

En sak som lyftes på seminariet är upplevelsen av stress och jäkt och det är en utmaning i kontaktyrken att det alltid finns mer att göra, skriver Caroline i sitt senaste blogginlägg.

SKL:s arbetsgivarblogg
 
 
Notiser
 
Heltidskonferens
Under våren anordnar SKL tillsammans med Kommunal en konferens på temat organisation och bemanning. Konferensen anordnas på fyra orter och har som syfte att inspirera lokala parter att påbörja eller fortsätta implementeringen av en heltidsorganisation.

På konferensen får arbetsgivarrepresentanter och fackliga företrädare ta del av de verktyg som SKL och Kommunal tagit fram.

Anmäl mig till heltidskonferensen
 
 
Ny chans att söka statsbidrag
Efter den första ansökningsomgången att söka statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom äldreomsorgen eller hälso- och sjukvården finns cirka 1000 platser kvar. Skolverket kommer därför att öppna en ny ansökningsperiod den 1 maj.

Syftet med platserna är att ge deltagare kompetens för en tillsvidareanställning inom berörda områden. Bidraget kan sökas av kommuner, kommunalförbund eller kommuner i samverkan.

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen
 
 
Överenskommelse om lönestatistik
SKL och Pacta har tillsammans med flera fackförbund, träffat en överenskommelse om ändringar av Överenskommelse om lönestatistik, SÖK T 18.

AID utgör grunden för den partsgemensamma lönestatistiken, med främsta syfte att förse parterna med ett gemensamt underlag till i första hand centrala förhandlingar.

Arbetsidentifikation, AID
 
 
Workshop om TLO-KL
Omställningsfonden i samarbete med SKL välkomnar till workshop där du kan kickstarta det lokala arbetet med TLO-KL eller få hjälp att komma vidare med det arbete som redan påbörjats. Vi ser gärna att flera från samma organisation medverkar.

Målgrupp för seminarierna är arbetsgivare och fackliga företrädare. Deltagande är kostnadsfritt men antalet platser är begränsade.


Se vilket tillfälle som passar mig bäst
 
 
Uppdaterade råd om upphandling av företagshälsovård
SKL har tagit fram råd som ska ge stöd vid upphandling av företagshälsovårdstjänster i kommunen, landstinget eller regionen.

Råd vid upphandling och samarbete med företagshälsovård hjälper organisationer som upphandlar företagshälsovård.