Här får du korta referat av ärendena på utbildningsnämndens sammanträde den 15 februari
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NYHETSBREVET FÖR DIG INOM FÖRSKOLA & SKOLA I NACKA
Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig som arbetar inom förskola och skola i Nacka. Avsändare är utbildningsenheten i Nacka.
Nyheterna nedan ger ditt ett urval av ärendena på utbildningsnämndens sammanträde den 15 februari 2018.

Alla handlingar för sammanträdet finner du här
 
Fortsatt hög kvalitet i Nackas förskolor och skolor
 
Utbildningsenheten tar årligen fram en kvalitetsanalys som ger en samlad bild av kvaliteten och måluppfyllelsen i Nackas förskolor, pedagogisk omsorg och skolor. Slutsatsen i kvalitetsanalysen för 2017 är att kvaliteten i Nackas förskolor och skolor fortsätter att vara mycket hög. Elevresultaten är goda, och Nacka ligger också sedan en lång rad år mycket bra till i kommunjämförelser.
Läs hela nyheten
Vi utvärderar för utveckling! 
 
Utbildningsnämnden ansvarar för att följa upp och utvärdera måluppfyllelse och kvalitet i utbildningen från förskola till gymnasieutbildning.
Utbildningsnämndens utvärderingsplan för 2018 har just fastställts och beskriver nämndens kvalitetssystem och när resultat från olika uppföljningar och utvärderingar kommer att redovisas. 
Läs hela nyheten
Stor variation mellan förskolorna vad gäller utbildad personal
 
Andelen förskollärare i Nackas förskolor fortsätter att vara låg men är ändå i nivå med situationen i resten av länet. Det visar den senaste personalstatistiken från oktober 2017. Av pedagogerna är det 32 procent som har förskollärarutbildning. 

Antal barn per årsarbetare är ganska konstant över åren med 5,3 barn per årsarbetare.
Läs hela nyheten
VÅGA VISA hösten 2017 – flera förskolor fick fina bedömningar
 
De observationer som gjordes på sex förskolor och två grundskolor i Nacka visar på välfungerande verksamhet.
Tre enheter bedöms ha mycket hög kvalitet, och deras verksamheter kan inspirera andra. Det gäller särskilt arbetet med utveckling och lärande, barns inflytande och normer och värden. 
Läs hela nyheten
Projekt Nyanländ är avslutat
 
Utbildningsdirektören fick i Mål & Budget 2016 i uppdrag att undersöka intresset hos skolor av pröva modernare och förhoppningsvis mer effektiva metoder för att ta tillvara de kunskaper som de nyanlända eleverna har med sig, parallellt med att de lär sig svenska. I nyheten kan du läsa en sammanfattning av projektet samt ta del av en rapport av följeforskaren Päivi Juvonen. 
Läs hela nyheten
Projektet Ämnescheck är avslutat och har utvärderats
 
Utbildningsnämnden fick i Mål & Budget 2015 i uppdrag att undersöka om en ämnescheck skulle kunna vara en insats för att stimulera elevernas lärande genom att vidga elevernas möjligheter att bredda eller fördjupa sig i olika ämnen på fritiden.

Projektet är nu avslutat och den sammanfattande bedömningen är att underlag saknas för att införa en ämnescheck på permanent basis inom ramen för utbildningsnämndens uppdrag.
Läs hela nyheten
 
Nästa nyhetsbrev kommer efter utbildningsnämndens sammanträde den 15 mars 2018.
Har du frågor eller synpunkter, skriv gärna till utbildningsenheten@nacka.se.