Demokratidagen den 14 mars 2018
 
Välkommen till Demokratidagen 2018 som är mötesplatsen för alla med intresse och ansvar för demokratifrågor och medborgardialog. 2018 är det valår, vilket naturligtvis märks i programmet, men konferensen erbjuder även andra spännande ämnesområden.

Under dagen möter du SKL:s ordförande Lena Micko, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, FN:s f.d. vice generalsekreterare Jan Eliasson, SVT:s VD Hanna Stjärne, valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson och många andra intressanta aktörer inom demokratiområdet.

Demokratidagen 2018 arrangeras av Sveriges Kommuner och Landsting på Clarion Hotel Stockholm.
Program och anmälan
 
 
Studie kring hur förtroendevalda omnämns i digitala miljöer
 
SKL har ett regeringsuppdrag och genomför en satsning för att stödja medlemmarna i arbetet mot hat och hot mot förtroendevalda bland annat genom utvecklingsarbete och utbildningar. Att förtroendevalda utsätts för hat, hot och våld på grund av sitt politiska uppdrag är ett hot mot det demokratiska systemet på flera sätt. Dels kan det bli svårare att rekrytera och behålla politiker, dels kan vårt öppna samhälle påverkas om för många skyddsåtgärder måste sättas in. I slutändan kan även den demokratiska beslutsprocessen påverkas.

Under våren 2018 kommer en studie i samarbete med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att ske kring hur förtroendevalda omnämns i digitala miljöer. Syftet med studien är att höja kunskapsnivån och sätta fokus på förekomsten av hat och hot riktat mot förtroendevalda i den digitala världen. Resultatet av studien presenteras i maj.
Mer information
 
 
Informationspåverkan mot valet 2018
 
En ämne som varit aktuellt den senaste tiden är förekomsten av informationspåverkan och desinformation. På SKL:s Demokratidag den 14 mars presenterar Sebastian Bay vid Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) en analys av risken för att valet 2018 utsätts för påverkan.

MSB:s analys berör hot och sårbarheter mot valet, och ska vara ett stöd till aktörer som ansvarar för att genomföra och skydda valet. MSB redogör för hur länder har utsatts för hot och yttre informationspåverkan i samband med val och även hur sociala medier används för informationspåverkan i syfte att destabilisera eller ställa grupper mot varandra. Hur aktuellt är det i Sverige och hur kan det påverka förtroendet för valsystemet och demokratin?
På seminariet får du även lyssna till Örebro kommuns valsäkerhetsarbete.Lyssna till vad MSB kommer ta upp på Demokratidagen
 
 
Ta del av SKL:s valseminarier
 
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bjöd under höst och vinter in valnämnder och valadministratörer till seminarieserienVal 2018 – utmaningar och möjligheter.

Konferensserien var en mötesplats för erfarenhetsutbyte och tog bland annat upp frågeställningar som: Vad innebär förändringarna i vallagen och vilka nya rutiner behöver upprättas? Vad ska valnämnden tänka på vid rekrytering och utbildning av röstmottagare? Hur kan man förebygga och garantera säkerheten i samband med valet? Hur kan valnämnden informera om var, hur och när man röstar?

En av dessa åtta konferenser filmades där man får ta del av inspel från SKL, Valmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Vidare delade kommuner med sig av sitt arbete kring valets genomförande. I den filmade konferensen berättar Stockholms stad till exempel om sitt arbete med tillgänglighet och utbildning av röstmottagare. 
Se konferensen
 
 
Förbättra demokratin genom dialog och deltagande
 
Sveriges Kommuner och Landsting bjuder in till en internationell konferens med inriktning på medborgarbudget och andra former av deltagande för att utveckla ett demokratiskt och socialt hållbart samhälle den 17-18 maj i Stockholm. 
 
Här möter du internationella och svenska  experter, forskare, företrädare för kommuner, landsting och regioner samt det civila samhället.
 
Konferensen är ett utmärkt tillfälle om du vill lära dig mer om medborgarbudget och dialog i komplexa frågor som social integration och utveckling av infrastruktur. På konferensen kan du ta del av andras erfarenheter och dela med dig av egna samt diskutera hur deltagande processer kan utvecklas i framtiden.
Läs mer om konferensen
 
 
Lokala lägesbilder med fokus på våldsbejakande extremism
 
SKL bjuder den 25 april in förtroendevalda och tjänstepersoner till en spännande dag för att titta på olika sätt att ta fram lokala lägesbilder för att kunna arbeta strukturerat mot våldsbejakande extremism.

På konferensen medverkar bland annat Centret mot våldsbejakande extremism (CVE), Polismyndigheten, Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Länsstyrelen och Norska kommunförbundet. Dessutom berättar Malmö stad och Ludvika kommun hur de arbetar med lokala lägesbilder och vilket stöd de ger i riktade insatser.

Konferensen webbsänds.
Läs mer om konferensen