Tidiga insatser för unga som varken arbetar eller studerar
 
Samordnaren för unga som varken arbetar eller studerar har lämnat sitt slutbetänkande. Utredningen lägger flera förslag som påverkar kommunernas arbete med en betoning på tidiga insatser, vilket är bra. Det är positivt att Samordnaren lyfter behovet av att staten blir mer samlad i sitt arbete inom detta viktiga område.

Per-Arne Andersson, avdelningschef
Otydligt förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande barn
 
Integration: SKL är positivt till att möjligheten att få uppehållstillstånd för studier blir mer flexibel. Men lagrådsremissen ”Ny möjlighet till uppehållstillstånd” lämnar alltför många frågor obesvarade och saknar en konsekvensanalys för kommuner och landsting.
SKL föreslår nytt arbetsmarknadsprogram
 
Arbetsmarkand: SKL föreslår ett nytt arbetsmarknadsprogram och ersättningssystem för att minska långvarigt mottagande av ekonomiskt bistånd.
Förenklingar i studiestartsstödet behövs
 
Arbetsmarknad: Den 1 juli förra året infördes studiestartsstödet för att få fler arbetslösa i utbildning. Det har använts mindre än väntat och nu föreslår SKL och Arbetsförmedlingen gemensamt förändringar.
Lätt att få kontakt med socialsekreterare
 
Ekonomiskt bistånd: 2017 års brukarundersökning för individ och familjeomsorg visar att brukarna tycker att det är lätt att få kontakt med socialsekreterare via telefon, e-post eller sms.
Allt fler kommuner med i FINSAM
 
Ekonomiskt bistånd: Sex nya kommuner har under 2017 anslutit till redan befintliga samordningsförbund. Nu ingår 253 av Sveriges 290 kommuner i ett samordningsförbund för finansiell samordning.
Lyckad etablering i Åre
 
Integration: I det senaste avsnittet av Agenda för integration berättar Åre kommun om hur bland annat etableringskoordinatorer bidragit till kommunens lyckade resultat i etableringen av nyanlända och att så många av dem bor kvar i komunen.
Konferenser:
 
Plug In: Studieavbrott - en fråga med konsekvenser långt utanför klassrummet, den  26 mars.
 
Idékonferens: Samverkan melaln gymnasieskola och vuxenutbildning, den 27 april.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.