Kommentarer kring börsläget, Trumps ståltullar, AI samt nya analyser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Börshicka
 
Efter den snabba börsnedgången som vi genomlevde i början av februari månad kom marknaderna faktiskt tillbaka relativt snabbt, och just nu ligger globala aktier strax under nollan på året. Både snabbheten och intensiteten i fallet tog dock marknaden på sängen, vilket kan tjäna som ett exempel på hur optimism och självsäkerhet kan ställa till det.

Därutöver är de övriga områdena inte annorlunda i nuläget än de var för två månader sedan. Den globala ekonomin går bra, med en viss potential att överraska på uppsidan framöver. Kort sagt, den fundamentala bilden är fortsatt god för riskfyllda tillgångar.


Läs hela vår Fondkommentar här
I detta nummer
 
 
 
Välkommen till Börshajen Academy den 5 maj
Vi är stolta samarbetspartners och sponsorer till Börshajen Academy på Hovet i Stockholm den 5 maj 2018.

Vi ser fram emot norra Europas största finansevent. De kunnigaste talarna och tyngsta profilerna kommer. Jag hoppas vi ses där!

Sista chansen att boka en gratisbiljett!


Läs mer här
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
GAM - GAM Star Technology +15,62%
 
Månadens bästa hedgefond
Atlant Fonder - Atlant Edge 5,19%
 
Månadens bästa räntefond
AXA World Funds - Framlington Europe Real Estate Securities 6,81%

Avkastning per 2018-03-12, 30 dagar bakåt Se våra topplistor här
 
 
Nya artiklar
Efter många turer blev det till slut klart i fredags att USA inför ståltullar på 25 procent och aluminiumtullar på 10 procent. SSAB sjönk som mest med 5 procent på börsen denna dag men återhämtade sig något av den amerikanska jobbstatistiken som gav en skjuts uppåt för börsen. Störst exponering har Sector Sigma Nordic Fund med 6,25 procent av kapitalet i SSAB A.

Läs mer
 
Det finska fondbolaget FIM lanserade under november 2017 en fond som genom artificiell intelligens och så kallad djupinlärning eller "deep learning" systematiskt ska välja och skapa en portfölj av bolag med goda förutsättningar att slå marknaden. Fonden, som går under namnet FIM Artificiell Intelligens (FIM AI), har som mål att överavkasta globala aktier, mätt som MSCI World, med 3 procentenheter per år till en risk som motsvarar indexet.

Läs mer
 
 
Nya analyser
Så kan vi då lägga 2017 till handlingarna, ett år som avslutades med fallande börser (OMX minus 2,1 procent i december). Den allmänna bilden av konjunkturen är fortsatt god. I takt med att tillväxten i Europa stärks får vi en allt mer synkroniserad global uppgång vilket, inte minst i ljuset av en svag krona, vilket bör gynna svensk industri.
 
Läs mer
2018 inleddes med stigande börser i Norden och övriga världen, men det dröjde inte länge innan marknaderna fick uppleva en korrektion. Framöver ser vi dock fortsatt goda möjligheter i Norden, men är samtidigt förberedda på större svängningar, skriver Håkon H. Sætre, förvaltare av fonden Delphi Nordic.

Läs mer
 
 
 
Våra fondpaket

Färdiga fondpaket som förenklar ditt fondsparande
 
Topp 3

Se våra topp tre fonder inom varje fondkategori
 
Aktiv förvaltning

Aktivt förvaltade portföljer
med fyra olika riskprofiler
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.