v. 11 - Delaktighet och involvering har ökat i primärvården​
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Delaktighet och involvering har ökat i primärvården
 
När drygt 80 000 personer besvarar frågor om sina besök i primärvården är majoriteten positiv. De känner sig väl bemötta och är i högre grad än tidigare delaktiga. 

– Det är verkligen glädjande att patienterna både känner sig mer delaktiga och känner sig väl bemötta. Vi vet ju att svensk vård har medicinska resultat i världsklass, men att vi hittills legat sämre till inom dessa områden, säger Hans Karlsson, avdelningschef på SKL.
 
 
Vd-krönika
Krävs kunskap och dialog för att motverka hot och hat
 
 
Det är oacceptabelt att så många förtroendevalda upplever hot och hat i sina uppdrag. När politiker riskerar att avstå från att ta ställning i frågor av rädsla för trakasserier har det gått alldeles för långt.
 
 
 
Behöver gymnasieskolan fler utredningar?
 
Regeringen ska i en ny utredning se över gymnasieskolans och vuxenutbildningens organisation. Målet är en ökad regional styrning. SKL är frågande till delar av utredningens uppdrag.
Ta vara på och sprid lokal kunskap
Starkt resultat i sektorn
 
Kommuner, landsting och regioner redovisar ett resultat på 26,6 miljarder kronor för 2017. Trots starkt resultat ökade skulderna med 8 procent till följd av en allt högre investeringstakt.
SKL:s ordförande Lena Micko kommenterar
 
 
Mer från SKL
 
Sammanställning 2017: Sjukfrånvaron minskar
Sjukfrånvaron i kommuner, landsting och regioner minskar för första gången sedan 2011. Det visar en ny sammanställning från SKL som baseras på siffror från 2017.
Fortsatt skillnad mellan kvinnor och män
 
 
Heltidsarbete ökar kvinnors trygghet
Att heltidsarbete blir norm inom kommuner, landsting och regioner är nödvändigt för att möta kompetensförsörjningsbehovet i välfärden. Det skriver SKL och Kommunal i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Statlig revision ger inte högre kvalitet
Vi vill ha en revision av hög kvalitet som bidrar till att skapa legitimitet. Men vi ser inte ett förstatligande av yrkesrevisionen som ett sätt att stärka kvalitet eller förtroende. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Hur stor påverkan har EU på lokalpolitiken?
SKL har undersökt hur stor påverkan EU har på den verksamhet som bedrivs i kommuner, landsting och regioner. Undersökningen beskriver också hur kommuner, landsting och regioner kan påverka beslut som fattas i EU.
EU i lokalpolitiken 2018
 
 
Varför prata om ekonomiska utmaningar när allt går så bra?
"Efter kommunernas rekordresultat 2017 finns det en del som frågar varför SKL fortfarande ser med oro på framtiden. Två år i rad har vi haft de bästa resultaten i kommunsektorns historia och så hissar SKL ändå varningsflagg." SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver i Ekonomibloggen.
Ekonomibloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Regeringens strategi för klimatanpassning
Regeringen har lämnat förslagen som utgör Sveriges första klimatanpassningsstrategi till riksdagen. Strategin förtydligar myndigheternas ansvar och föreslår att ett nationellt expertråd för klimatanpassning inrättas vid SMHI.
Boverket samordnande för klimatanpassning i förhållande till ny och befintlig bebyggelse

Lena Hallengren ny barn-, äldre- och jämställdhetsminister
Lena Hallengren har utsetts till ny minister med ansvar för barn-, äldre- och jämställdhetsfrågor.
Var biträdande utbildningsminister mellan 2002 och 2006

Ny generaldirektör för Jordbruksverket
Regeringen har utsett Christina Nordin till ny generaldirektör för Jordbruksverket. 
Kommer närmast från Näringsdepartementet

Utredning ska se över hur man kan minska skillnaderna i tandhälsa
Veronica Palm har fått i uppdrag av regeringen att leda utredningen om "Ett tandvårdssystem för jämlik tandhälsa". Utredningen ska titta på hur man kan minska skillnaderna i tandhälsa hos befolkningen.
Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast 1 mars 2020

Utredning har sett över hur läraryrket kan bli mer attraktivt
Slutbetänkandets förslag ska ge bättre förutsättningar för lärare, förskollärare, rektorer och förskolechefer att utföra sina uppdrag. De ska också bland annat se över behörighets- och legitimationsreglerna.
Utredningens slutbetänkande