För chefer och ledare i skolan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
För chefer och ledare i skolan
Skolportens Veckobrev
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
ANNONS: Skolporten Elevhälsa 19-20 september Stockholm
 
Vecka 11

13 mars 2018

Igår överlämnade utredaren Björn Åstrand sitt betänkande Med undervisningsskicklighet i centrum – ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling till regeringen. Det innehåller bland annat förslag om ett professionsprogram för lärare och rektorer för att höja deras kompetens och stärka läraryrkets attraktivitet.

"Förslaget om ett nationellt ramverk för att säkra skolledares och lärares kompetensutveckling och yrkesskicklighet är till stora delar mycket bra", säger Matz Nilsson i en kommentar. Läs mer om betänkandet i nyhetsbrevet nedan.

Vänliga hälsningar
John Miller, Redaktör politik & skola
Följ mig gärna på Twitter: @mr_john_miller
 

Professionsprogram ska göra läraryrket mer attraktivt
 
En tydlig karriärtrappa som toppas med titeln särskilt meriterad lärare. Det bör locka fler till läraryrket och få fler att stanna kvar, enligt ett förslag till regeringen.
Aftonbladet
"Professionsprogram viktig reform för skolledarna", säger Matz Nilsson i en kommentar.
Sveriges Skolledarförbund
Med undervisningsskicklighet i centrum – ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling. (pdf)
Utbildningsdepartementet
Staten ska styra gymnasieskolan mer
 
Gymnasieskolan håller inte måttet så som den styrs i dag. Det är beskedet från Anna Ekström som nu låter utreda hur staten kan få ett större inflytande över den. Följden? Större valfrihet för eleverna, men sannolikt svårare att få starta fristående gymnasieskola.
Lärarnas tidning
”Staten behöver ta ett större ansvar för gymnasieskolan”, skriver Anna Ekström på DN Debatt.
Dagens Nyheter
Matz Nilsson välkomnar regeringens besked om en översyn av gymnasieskolans dimensionering och finansiering.
Sveriges skolledarförbund
Regeringen ska i en ny utredning se över gymnasieskolans och vuxenutbildningens organisation. Målet är en ökad regional styrning. SKL är frågande till delar av utredningens uppdrag.
SKL
Planering och dimensionering av gymnasial utbildning. (pdf)
Utbildningsdepartementet
Nyhet: Ifous fokuserar på att bygga skola
 
Annons
Läs mer om rapporten och hur du som skolhuvudman kan delta

Hur bygger man utifrån lokala förutsättningar en skola som på bästa sätt främjar och bidrar till alla barn och elevers utveckling och lärande? Vilka forskningsresultat finns inom t.ex. arkitektur, didaktik och pedagogik kring skolbyggnaden och lärmiljöns betydelse för lärandet? Utifrån såväl forskning som erfarenheter, vad bör en huvudman tänka på vid planering av nybyggnation eller renovering? Dessa frågor hoppas nästa rapport i serien Ifous fokuserar på att kunna besvara.

Läs mer om rapporten och hur du som skolhuvudman kan delta
Gymnasierektorer vittnar om extremism bland elever
 
Antisemitiska glåpord. Rasistiska uttalanden mot flyktingar. Elever som lockas av IS-rekryterare. Hälften av rektorerna i DN:s undersökning har tvingats hantera extremism bland sina elever.  
Dagens Nyheter
Få behöriga lärare på landsbygden visar SVT:s kartläggning
 
Det är svårt för skolorna att få tag på behöriga lärare med lärarlegitimation. Dessutom är det stora skillnader mellan stad och landsbygd.
Sveriges Television
”Det görs en del men för lite. Man måste jobba för att behålla de behöriga lärare man har,”  säger Mattias Björlestrand, LR Norberg.
Skolvärlden
Den lärarbrist som finns kommer inte att gå att utbilda bort. Det visar siffror från UKÄ. I så fall skulle mer än en fjärdedel av alla som går ut gymnasiet behöva utbilda sig till lärare, vilket knappast är realistiskt.
Sveriges Television
Här är de kommuner i Sverige som har lyckats bästa och sämst med att rekrytera behöriga lärare med lärarlegitimation.
Sveriges Television
Behöriga lärare. Hur ser det ut på din skola?
Sveriges Television
Gymnasieministern vill se åtgärder mot glädjebetyg
 
Anna Ekström vill ha besked av såväl kommuner som friskolor om hur de ska få stopp på glädjebetygen. Hon förde fram kravet på ett möte med SKL och Friskolornas Riksförbund.
Lärarnas tidning
Mer forskning ska ge bättre lärare
 
Bättre lärarutbildning – och i förlängningen bättre förutsättningar för lärare. Det ska bli resultatet av det förslag som lämnats över till regeringen.
Skolvärlden
Forska tillsammans – samverkan för lärande och förbättring. (pdf)
Regeringen.se
Allt fler tillsvidareanställda förstelärare
 
För första gången har en majoritet av förstelärarna tillsvidareanställning som förstelärare. Antalet tillsvidareanställda har ökat från drygt 5 500 våren 2016 till nästan 8300 hösten 2017. Det visar en ny rapport om karriärtjänster från Skolverket.
Skolverket
Detta PM redovisar uppgifter för karriärtjänstreformen bidragsåret 2017. (pdf)
Skolverket
Barn riskerar att slås ut med nuvarande betygssystemet
 
Sedan det nuvarande betygssystemet infördes 2011 har det kritiserats för att vara otydligt och för att elever tappar motivationen. Hör reportage av Katarina Gunnarsson, reporter Ekot, som har pratat med föräldrar som inte förstår hur de ska kunna hjälpa sina barn. (webb-radio)
Sveriges Radio
Enligt läraren Isak Skogstad, är betygskriterierna som infördes 2011 förödande. Hör reportage av Katarina Gunnarsson som har pratat med honom om betygskriterierna och den förändrade kunskapssyn som de är en produkt av. (webb-radio)
Sveriges Radio
Temadag om inkludering, 21 sep 2018
Läs mer och boka din plats
Hur kan skolan arbeta för att utveckla inkluderande lärmiljöer? Vilka strategier och processer fungerar för att skapa ett meningsfullt sammanhang för alla elever? Hur arbeta för en ökad måluppfyllelse och bemöta och undervisa elever i behov av särskilt stöd? Skolportens temadag vill ge dig både teoretiska och praktiska perspektiv för att främja förutsättningarna för lärande. Välkommen!
Läs mer och boka din plats
"Vi behöver mer tid för eleverna"
 
Alla krav som ställs på skolan kräver mer resurser än i dag. Rektorerna och lärarna måste också avlastas så att de kan ägna sig åt undervisningen och eleverna, skriver Åsa Fahlén i en debattartikel.
Göteborgs-Posten
FoU: Forskning och Utveckling
 
Pojkar dominerar med råge talutrymmet i klassrummet, visar Nina Eliasson i sin forskning. Läraren vänder sig oftare till pojkar och ställer även den typ av slutna frågor som pojkar hellre svarar på.
Skolporten
Barnens bidrag är centralt när kunskap om naturvetenskap skapas i förskolan. Samtidigt tycker pedagogerna att det är svårt att binda ihop barnens egna uttryck med naturvetenskapliga förklaringsmodeller, visar Sofie Areljung i sin avhandling.
Skolporten
Nu visar forskning att mobiler inte skapar oro. I ett svensk-finskt forskningsprojekt har forskarna filmat elever under tre års tid.
Svenska Dagbladet
Pojkar har mycket sämre resultat i skolan än flickor. På en del skolor sägs det finnas en ”antipluggkultur” som ytterligare försämrar pojkars möjligheter. Nu visar forskare i Borås att det går att motverka den kulturen.
SVT Väst
Hur ska det gå med programmeringen? Vad är det egentligen som ska hända i höst och hur är det tänkt att det ska fungera? (webb-tv)
Utbildningsradion