Ska staten ha större ansvar för gymnasieskolan?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
För dig som arbetar i gymnasiet/vux
Gymnasiebrevet
 
 Tipsa en kollega | Fler nyheter | Forskningsmagasin | Kontakt 
 
Skolportens konferens specialpedagogik för gymnasiet 17-18 sept
 
15 mars

Verkligen på tiden, kommenterar LR:s ordförande Åsa Fahlén att gymnasieminister Anna Ekström (S) nu låter utreda hur staten kan få större inflytande över gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Framför allt för att säkra att alla program finns tillgängliga över hela landet. Från SKL:s håll är man inte lika övertygad. Härifrån önskar man hellre tätare samarbete mellan staten, huvudmän, arbetslivet och övriga aktörer inom gymnasiet.
I tisdags tillsattes utredningen - sista ordet om gymnasieskolans framtid är långtifrån sagt.

God läsning!
Susanne Sawander, Redaktör
 

Styrning av gymnasieskolan ska utredas
 
Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över ansvarsfördelningen mellan stat och kommun i syfte att stärka kompetensen bland gymnasieelever. (webb-radio)
Sveriges Radio
Utredningsdirektivet är för snävt. Det anser Sveriges kommuner och landsting, SKL, om regeringens nya utredning om gymnasieutbildningen.
Dagens Nyheter
Gymnasieskolan håller inte måttet så som den styrs i dag. Det är beskedet från gymnasieminister Anna Ekström (S), som nu låter utreda hur staten kan få ett större inflytande över den.
Lärarnas tidning
Vi presenterar i dag en utredning som ska se över styrningen av gymnasiet, skriver gymnasieminister Anna Ekström (S).
Dagens Nyheter
En särskild utredare ska föreslå hur utbildning inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, kommunal vuxenutbildning (komvux) och särskild utbildning för vuxna (särvux) bättre kan planeras och dimensioneras utifrån regionala och nationella kompetensbehov. (pdf)
Utbildningsdepartementet
Oklart om gymnasieskolor lever upp till garanterad undervisningstid
 
För lite undervisningstid riskerar att urholka elevers gymnasieutbildning. Det menar Skolinspektionen som just nu granskar 25 gymnasieskolor runtom i landet för att se om den garanterade undervisningstiden uppnås.
Sveriges Television
Nya förslag ska få fler elever att klara gymnasiet
 
Regeringen föreslår en rad åtgärder för svensk gymnasieutbildning för att fler ska påbörja och fullfölja skolan.
Skolvärlden
Tillgång till en mentor som följer elevens kunskapsutveckling och studiesituation. Det är ett av regerings förslag för att få fler elever i gymnasie- och gymnasiesärskolan att fullfölja sin utbildning.
Lärarnas tidning
Regeringen vill att fler elever ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning och föreslår därför en rad förbättringar för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.
Utbildningsdepartementet
Förslagen i lagrådsremissen handlar till stor del om ett ökat fokus på helheten i elevens utbildning och tydligare krav på introduktionsprogram. (pdf)
Utbildningsdepartementet
Specialpedagogik för gymnasiet, 17-18 sept
Läs mer och boka plats!
Specialpedagogisk kompetens gör skillnad i gymnasiet! Nu anordnar Skolporten en specialpedagogisk konferens som riktar sig till dig som arbetar på gymnasiet och möter elever i behov av särskilt stöd. Du spelar en avgörande roll för många elever och det är viktigt att du får ta del av både aktuell forskning och praktiska exempel inom området. Välkommen till en alltid lika relevant konferens med fokus på möjligheter!
Läs mer och boka plats!
Högskolebehörighet även för yrkeslinjer
 
Regeringen föreslår att alla yrkesprogram i gymnasiet måste innehålla kurser som ger högskolebehörighet från hösten 2019. Eleverna ska dock kunna välja bort de kurserna.
Sveriges Television
Oppositionen ställer sig kritisk till regeringens förslag om gymnasiets yrkesprogram. Lärarnas riksförbund är positiva men vill se att förslaget kompletteras.
Sveriges Radio
Yrkesprogrammens främsta attraktionskraft kan inte vara att det ska leda till en högskolebehörighet, utan till jobb skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar till regeringens proposition.
Svenskt Näringsliv
Friskoleelever klarar sig sämre på högskolan
 
Elever från fristående gymnasier klarar sig sämre på högskolan än elever från kommunala gymnasier, trots att de har högre betyg, enligt en undersökning från Skolverket.
Altinget
Nära hälften av studenterna med lägre betyg från högskoleförberedande program har svårt att klara högskolan det första läsåret, visar Skolverkets undersökning.
Skolverket
Gymnasieminister Anna Ekström (S) vill ha besked av såväl kommuner som friskolor om hur de ska få stopp på glädjebetygen.
Lärarnas tidning
Här har Skolverketför första gången undersökt hur övergången till högskolan har fungerat för den grupp gymnasieelever som gick direkt från gymnasieskolan till högskolan. (pdf)
Skolverket
Estetiska ämnen åter obligatoriskt
 
Ett estetiskt ämne ska införas i alla nationella program i gymnasieskolan. Förslaget kommer från regeringen som skickar det vidare till lagrådet.
Lärarnas tidning
Nu riktar Lärarnas Riksförbund kritik mot förslaget. Fackförbundet ser en risk att olika estetiska uttryck blandas i ett och samma ämne.
Sveriges Television
Barn- och fritidsprogrammet ökar mest
 
Antalet elever i gymnasieskolan fortsätter att öka inom både högskoleförberedande program och yrkesprogram.
Skolverket
Extremism i klassrummet
 
Radikala åsikter i skolan blir rapporterade, när de i själva verket borde bemötas, menar forskare Christer Mattsson.
SVT Väst
Hälften av rektorerna i DN:s undersökning har tvingats hantera extremism bland sina elever.  
Dagens Nyheter
Grund- och gymnasiesärskola, 13-14 nov 2018
Skolportens konferens grund- och gymnasiesärskola 13-14 nov
Välkommen till konferensen med fokus på undervisning, förhållningssätt och pedagogik för dig som arbetar i grundsärskolan, inriktning träningsskolan och gymnasiesärskolan. Nytt för i år: möjlighet att välja spår! På konferensen får du ta del av aktuell forskning och exempel från praktiken inom en rad olika områden som kan inspirera och utveckla dig i din yrkesroll.
Läs mer och boka plats!
Om prov, labb, dialog och anpassning för bättre undervisning
 
Den kunskap jag har om vad mina elever kan och inte kan, kan aldrig ett enskilt prov konkurrera ut.
Skolporten
Lärarna Emelie Sköld och Sandra Aadalen på ESS gymnasiet på Södermalm brinner för klassrum där alla elever får komma till sin rätt.
Pedagog Stockholm
Gymnasieläraren Marie Graffman-Sahlberg har inga bänksittare under sina lektioner i idrott och hälsa.
Tidningen Mivida
Snabb respons och möjlighet att få inblick i flera arbetsplatser. Det är några fördelar med digital dialog under apl, visar en studie av läraren Gunilla Berg Christoffersson.
Gymnasiet
Självkänsla. Det vill Marie Forslin, rektor för Kunskapsgymnasiet i Malmö, att skolan ska ge eleverna.
Skolledaren
Mee too - vad gör vi nu?
 
Kvinnliga gymnasielärare är dubbelt så utsatta för stress och psykisk påfrestning som sina manliga kollegor.
Dagens Arena
Skolelever vill att sex- och samlevnadsundervisningen ska handla mer om rättigheter, genus, relationer, normer och hbtq-perspektiv, visar en studie från Folkhälsomyndigheten.
Utbildningsradion