Andelen anställda ökar.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Andelen anställda ökar
 
Andelen anställda inom kommuner, landsting och regioner fortsätter att öka. År 2017 ökade antalet månadsavlönade i kommuner och landsting med runt 16 000 personer.

- Det är glädjande att se att fler väljer att arbeta inom våra verksamheter. Vi ser att antalet barn, unga och äldre ökar under de kommande tio åren och vi måste bli fler om vi ska kunna erbjuda en lika god välfärd, säger Lena Micko, ordförande, SKL.

Fler heltidsarbetande i välfärden
 
 
Risken för sjukfrånvaro inte större i offentlig verksamhet
 
En undersökning från Försäkringskassan konstaterar att risken för sjukskrivning inte är större i offentlig verksamhet än i privat.

- Det är glädjande att se att sådana analyser nu är gjorda. De visar att det inte finns någon grund för att påstå att skillnader i sjukfrånvaro skulle bero på att kommuner och landsting är sämre arbetsgivare, säger Caroline Olsson, sektionschef, SKL.

Risken för sjukfrånvaro inte större i offentlig verksamhet
Skyldighet för arbetsgivare att upprätta rehabiliteringsplan
 
Från och med 1 juli 2018 införs en ny skyldighet för arbetsgivare att upprätta en plan för återgång i arbete.

I en längre intervju berättar Tina Eriksson, förhandlare och Katarina Bergström, arbetsrättsjurist bland annat om vad den nya bestämmelsen innebär och vad arbetsgivaren behöver göra innan den 1 juli .

Rehabiliteringsplan för återgång i arbete
 
 
Arbetsgivarblogg
 
Möt rekryteringsbehovet med omställningsmedel i TLO-KL
Det är hög tid att börja använda de cirka 750 miljoner kronor som finns avsatta för tidig lokal omställning, TLO-KL. Jag vill ge därför några exempel på insatser som har blivit godkända för finansiering med TLO-KL medel.

Det skriver Niclas Lindahl, förhandlingschef i sitt senaste blogginlägg. Kom ihåg att du kan prenumerera på bloggen så missar du inga inlägg.

SKL:s arbetsgivarblogg
 
 
Notiser
 
Förlängning av avtal med lärarfacken i avvaktan på nytt
SKL och Pacta förhandlar för närvarande med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd om ett nytt avtal.

Parterna har gemensamt beslutat om att förhandla vidare. Därför förlängs det nuvarande avtalet, som löper ut den 31 mars, medan förhandlingen pågår.

Avtalsrörelse
 
 
Seminarium om samverkansavtalet
12 mars arrangerade SKL, Pacta och de fackliga organisationerna ett webbsänt seminarium om det nya samverkansavtalet.

Seminariet går nu att se i efterhand. Det finns också möjlighet att ge synpunkter på behov av verktyg och stöd från centrala parter för att utveckla er lokala samverkan.

Se seminariet i efterhand
 
 
Kommentar kring AB 17
En ny kommentar kring Allmänna Bestämmelser 17 finns tillgänglig. Kommentaren innehåller bland annat ändringar som gjorts i AB 16 och AB 17.

Kommentaren är SKL:s ensidiga tolkning av AB och förhoppningen är att den ska ge vägledning och underlätta det personalpolitiska arbetet.
 
 
 
Konferens om medarbetarengagemang och ledarskap
Stora förändringar i demografin kommer att leda till en ökad efterfrågan på välfärdstjänster. För att möta de ökade behoven måste både arbetsgivare och medarbetare utmana traditionella arbetssätt och vara beredda på omfattande förändringar.

Agneta Jöhnk, avdelningschef på SKL kommer att prata om framtida utmaningar och vad som kan göras för att erbjuda en välfärd av samma klass som idag.

Konferensen anordnas 16 maj i Stockholm