v. 12 - Rekommenderad patientavgift för digital vård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Rekommenderad patientavgift för digital vård
 
SKL:s styrelse har beslutat att rekommendera en minimiavgift för digitala vårdkontakter på 100 kronor per besök. Varje landsting avgör om man vill sätta en högre avgift.

– Vi ser en snabb utveckling av både digitala vårdkontakter och andra typer av digitala vårdtjänster. Det är viktigt att landsting och regioner har hög beredskap att både främja och leda utvecklingen, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Digitalisering utvecklar vården
 
 
Den digitala utvecklingen i samhället går allt snabbare. Men inom hälso- och sjukvården har det funnits hinder som hämmat utvecklingen. Nu ser vi en kraftsamling på alla nivåer för att möta välfärdens utmaningar och invånarnas förväntningar på modern hälso- och sjukvård.

 
 
 
Lokala behov i fokus för kulturskoleförslag
 
SKL välkomnar regeringens förslag om utveckling av kulturskoleverksamheter. Särskilt viktigt är fokus på barn och ungas behov och att de statliga insatserna ger utrymme för lokala olikheter.
"Kulturskolorna behöver nå ännu fler"
Öppen förskola för språkstöd och integration
 
För att kommunerna ska få stöd i hur de kan samordna öppen förskola med språkinsatser under föräldraledighet avser SKL och regeringen att ingå en överenskommelse.
"Vi vill påskynda etableringen"
 
 
Mer från SKL
 
Staten har möjlighet att satsa mer på höghastighetsbanan
"Höghastighetsjärnvägen måste få en ny finansiering så att den byggs färdigt snabbare. Vi menar att det är fullt möjligt för staten att göra en särskild ekonomisk satsning." Det skriver SKL:s ordförande Lena Micko och 2:e vice ordförande Anders Knape i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Jämställt föräldraskap för ett jämställt arbetsliv
Om mödra- och barnhälsovården stödjer pappor att vara mer delaktiga föräldrar kan det bidra till ett mer jämställt föräldraskap. Det gynnar också barns hälsa, visar en ny rapport från SKL.
Lärande exempel för jämställt föräldraskap
 
 
EU-direktiv om dricksvatten alltför detaljreglerat
SKL har lämnat ett yttrande över EU-kommissionens reviderade dricksvattendirektiv. Den detaljreglering som föreslås är alltför långtgående. 
Skulle krävas orimligt mycket administration
 
 
Diskussioner om sjukfrånvaron måste baseras på fakta
Caroline Olsson skriver i Arbetsgivarbloggen: "Få frågor har väl diskuterats så intensivt under de senaste åren som sjukfrånvarons utveckling och orsaker. Särskilt fokus har ofta varit på skillnaderna i sjukfrånvaro mellan olika sektorer."
Arbetsgivarbloggen
 
 
 
Låt inte språkhinder stå i vägen för jobb
SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog har varit på SKL:s arbetsmarknadsdagar. I Ekonomibloggen belyser hon att samhället liksom sektorn står inför stora rekryteringsutmaningar framöver.
Ekonomibloggen
 
 
Skolbloggen om skolprofessionsutredningen
I Skolbloggen begrundar Per-Arne Andersson regeringens utredning om mer attraktiva skolprofessioner: ”SKL delar bilden av att det behövs ett tydligare system för professionsutveckling i svensk skola. Men det finns en övertro på att de olika behov som lärare, skolor och huvudmän har ska lösas genom en statlig styrning av innehåll och form.”
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Statsbidrag till kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar
För 2018 avsätts 425 miljoner kronor till kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar. För 2019 avsätts 1,35 miljarder och därefter 2,2 miljarder årligen 2020–2027. 
Lista med de 32 kommuner som under 2018 kan ansöka om stöd

Barnkonventionen föreslås bli lag
Regeringen föreslår i en proposition att barnkonventionen ska bli svensk lag. Lagen innebär att barnets roll som rättssubjekt med egna specifika rättigheter tydliggörs.
Föreslås träda i kraft 1 januari 2020

Krav på e-faktura vid offentlig upphandling
Upphandlande myndigheter och enheter ska från och med den 1 april 2019 få fakturor skickade till sig elektroniskt. Det föreslår regeringen i en proposition.
Uppskattas spara 1,4 miljarder kronor under en sjuårsperiod

Ny verksamhetschef för Arena för tillväxt
Anna Kelly blir den 1 juli verksamhetschef för Arena för tillväxt. Arenan är ett samarbete mellan SKL, ICA och Swedbank. Den är en oberoende plattform för regional och lokal tillväxt och utveckling.
Intervju med Anna Kelly

Skolinspektionens årsrapport 2017
Skolinspektionens årsrapport är en sammanställning av myndighetens erfarenheter från tillsyn och kvalitetsgranskning under förra året. Ökad lärarbrist och ökande skillnader mellan elevgrupper och skolor är två av de viktigaste utmaningarna i svensk skola, framhåller rapporten.
Skolinspektionens årsrapport 2017