Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om pågående FoU-projekt, aktuella kurser och konferenser samt några axplock från omvärlden.
 
 
Konferens
Branschdagarna den 24-25 april 2018 på Vår Gård i Nacka
 
 
Sveriges Kommuner och Landsting anordnar årligen en mötesplats för beslutsfattare och politiker inom fastighetsfrågor i kommuner. Konferensen Branschdagarna arrangeras exklusivt för kommuner som är medlemmar i SKL:s FoU-fond för kommunernas fastighetsfrågor.

Programmet spänner brett från lagen om offentliga fastigheter, planering av kommunal service vid stadsutveckling, finansiering av fastigheter och ekonomisk omvärldsbevakning, digitala och standardiserade verktyg inom fastighetsförvaltning såsom Aff avtalssystem, AMA och CoClass, forskning kring lokaler för pedagogiska verksamheter, kapacitetsutredningar gällande skollokaler, allaktivitetshus i befintliga skolbyggnader, framtidens äldreboenden till miljömyndighetskrav på verksamhetslokaler.

Sista anmälningsdag är den 30 mars!

För mer information och anmälan

Välkommen som ny medlem i SKL:s FoU-fond för kommunernas fastighetsfrågor
SKL välkomnar alla kommuner att tillsammans med SKL:s FoU-fond för kommunernas fastighetsfrågor driva utvecklingsfrågor.

För mer information om fonden och för tecknande av medlemskap

Bo Baudin, bo.baudin@skl.se inom SKL:s fastighetsgrupp ansvarar för fonden. 162 kommuner är idag medlemmar i FoU-fonden.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.

Fastighetsnyckeltal – kommuner
Projektets syfte är att ta fram förutsättningar för kommunerna att jämföra sig med varandra med hjälp av nyckeltal.

Efterlysning: En workshop där förslag på fastighetsrelaterade nyckeltal kommer tas fram planeras den 15 maj. Kontakta gärna Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, om du är intresserad av att delta!

Digitaliserad fastighetsautomation
Syftet med projektet är att tydliggöra hur man kan arbeta med digital fastighetsautomation och så kallade smarta byggnader. Hur hänger informationsstruktur, digitala plattformar och informationssäkerhet ihop? Vilka är de konkreta nyttorna och hur hanteras säkerhetsrisker?

Status: Sweco har tilldelats uppdraget och första styrgruppsmöte avhålls den 19 april i SKL:s lokaler.

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse att delta i styrgruppen för projektet. Kontakta gärna Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, om du har frågor om projektet. 

Digitala Lås
Syftet med projektet är att ge en övergripande bild av de strategiska frågor som finns kring digitala lås.

Status: PwC har tilldelats uppdraget och första styrgruppsmöte avhålls den 9 april i SKL:s lokaler.

Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse att delta i styrgruppen för projektet.
Kontakta gärna Bo Baudin, bo.baudin@skl.se, om du har frågor om projektet. 

Industriellt byggande ur ett beställarperspektiv
Syftet med det här projektet är att ge en övergripande beskrivning av konkreta möjligheter med industriellt byggande – ur en offentlig byggherres perspektiv. I vilken ände ska man börja och hur ska kravställning ske för att hämta hem nyttorna med ”industriellt byggande”.

Status: BIMformation har tilldelats uppdraget och startmöte hölls vecka 11. Projektspecifikation fastställs under vecka 16.

Kontakta gärna Bo Baudin, bo.baudin@skl.se om du är intresserad av att delta i referensgruppen för detta projekt.  

Kompetensförsörjning
Syftet med projektet är att med avstamp från våra tidigare utvecklingsprojekt om kompetensförsörjning arrangera en workshop i ämnet. Upplägget ska varva teori med praktik där fokus är att ringa in helheten.

Status: Tilldelningsbeslut.

Efterlysning: Det finns fortfarande platser kvar till workshopen där du har möjlighet att bidra med hur er organisation arbetat med kompetensförsörjning samt höra hur andra gjort? Anmäl ditt intresse till saija.thacker@skl.se.
 
 
Kurser och konferenser
 
7,5 poängs KTH-kurs – Fastighetsföretagande i offentlig sektor

Syftet med kursen är att du ska få grundläggande kunskap om centrala ekonomiska frågor som berör fastighetsföretagens styrning på kort och lång sikt. Du får möjlighet att lära dig mer om fastighetsekonomi och att utveckla ett företagsekonomiskt synsätt i din yrkesroll. Kursen innehåller både teori och praktik och genomförs i samarbete mellan SKL och KTH i Stockholm.

Kursen genomförs 21–23 maj och 27–29 augusti med hemuppgift mellan utbildningstillfällena. Mer information om kursen hittar du i inbjudan och du kan anmäla dig här. Sista anmälningsdag är den 16 april!

Chalmers Centrum för vårdens arkitektur – Temadag den 17 april 2018

Chalmers Centrum för vårdens arkitektur (CVA) arrangerar tillsammans med SKL temadagen i SKL:s lokaler, Hornsgatan 20 i Stockholm. Temadagen sänds även live via webben.

17 april 2018 – Framtidens vårdcentral – ett närsjukvårdscentrum? Att bygga för framtidens vård utanför sjukhusen

Deltagande är kostnadsfritt. En enkel lunch och fika ingår.

Anmäl deltagare till cva.arch@chalmers.se. OBS! Endast ett fåtal platser i konferenslokalen kvar.

Chalmers CVA:s hemsida finns mer information om temadagen.

Chalmers temadag den 6 mars 2018 med rubriceringen ”Varför bygger vi fel ibland – när vi vet bättre?” är inspelad. Inspelningen och nedladdningsbara presentationer finns här

Forum Vårdbyggnad – Konferens den 16-17 maj 2018 i Stockholm

Forum Vårdbyggnad är en ideell förening, som bl.a. stödjer forskning och utbildning inom området fysisk miljö för vård och omsorg. Samtliga landsting och regioner samt ett antal kommuner är medlemmar i föreningen tillsammans med arkitekter, företag och enskilda personer som är verksamma inom området.

SKL och Forum Vårdbyggnad arbetar med utvecklingsfrågor inom ”Aktörssamverkan för vårdens lokaler” tillsammans med Fastighetsrådet, dvs. SKL:s FoU-fond för landstingens och regionernas fastighetsfrågor, PTS Forum (Program för teknisk standard) och Chalmers Centrum för vårdens arkitektur.

Forum Vårdbyggnad arrangerar två konferenser per år. Den 16-17 maj 2018 arrangeras vårens konferens.

Konferensdag 1 den 16 maj har temat Vård i hemmet – vård utanför sjukhusen. Under dagen kommer bl.a. digitala lösningar runt om i Sverige och projekt om vård i glesbygd att presenteras.

Konferensdag 2 den 17 maj har temat Vårdlokaler i utvecklingsländer. Under dagen kommer bl.a. Sveriges arbete med bistånd och vårdbyggnadsprojekt i Afrika och Turkiet att presenteras.

Plats: Garnisonen Konferens i Stockholm

Mer information och anmälan

Göteborgs universitet – Kurs Arkitektur och lärande 7,5 poäng HT 2018-VT 2019

Göteborgs universitet, Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, kommer att anordna en ny omgång av utbildningen ”Arkitektur och lärande – Förskolans och skolans inne- och uterum som arena för lärande och utveckling”. Kursen med kurskoden PDG693 kommer att vara nätbaserad med fyra fysiska träffar.

Kursperiod: 2018-09-03—2019-06-09

Anmälan senast den 16 april 2018.

Mer information och anmälan
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Sektorsstrategier för energieffektivisering
 
Sedan augusti 2017 har Energimyndigheten, tillsammans med representanter från näringsliv och berörda myndigheter, arbetat med den första fasen i uppdraget. Nu är det fastställt vilka sektorer som ska ligga till grund för det fortsatta och långsiktiga arbetet och en av sektorerna är Resurseffektiv bebyggelse.

Energimyndigheten ska under den närmaste tiden utforma det program som ska ligga till grund för samverkan inom sektorerna. Våren 2018 kommer myndigheten att starta upp dialoger och samarbeten inom respektive sektor. På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om hela arbetet samt sektorsstrategin Resurseffektiv bebyggelse.

Inom SKL:s fastighetsgrupp är Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, kontaktperson i denna fråga.
Delredovisning klimatdeklarationer
 
Boverket har lämnat delredovisning med förslag på metod och regler för att redovisa byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykel-perspektiv. Boverket föreslår att krav på klimatdeklarationen gäller vid uppförande av byggnader, dock med vissa undantag, och genomförs i etapper för olika byggnadstyper. Boverket föreslår att flerbostadshus och lokaler inledningsvis omfattas av krav på klimatdeklaration. Klimatdeklarationen föreslås följa indelningen av en byggnads livscykel i livscykelskeden och moduler enligt den europiska standarden EN 15978. Boverket föreslår att det initialt blir obligatoriskt att redovisa produktskedet och modulerna A1-A3 (råvaruförsörjning, transport och tillverkning av produkter).

Läs mer på Boverkets hemsida

Inom SKL:s fastighetsgrupp är Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, kontaktperson i denna fråga.
 
Sammanfattning av regeringens miljöstöd
 
Miljö- och energidepartementet har tagit fram ett informationsblad som sammanfattar regeringens olika miljöstöd som bland annat kan sökas av kommuner och landsting.

Läs mer på regeringens hemsida
 
Bidrag för grönare städer
 
Nu finns ett nytt statligt bidrag för grönare städer. Bidraget kan sökas av kommuner för åtgärder som ökar eller utvecklar stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. Exempel på stadsgrönska är naturmark, parker, planteringar, stränder, våtmarker och dagvattenanläggningar. Boverket håller på att ta fram en e-tjänst för ansökan, som kommer att öppnas i början av april. Bidraget kan endast lämnas till kommuner.

Bidraget uppgår till högst 50 procent av kostnaderna för att planera och genomföra åtgärder inom en stad eller tätort som innebär att ett nytt område med stadsgrönska anläggs eller att ett befintligt område med stadsgrönska utvecklas. Åtgärderna ska vara tillgängliga för allmänheten utan kostnad.

Exempel på stadsgrönska är naturmark, parker, alléer, träd, buskage, häckar, planteringar, gröna tak och väggar, ytor för barns lek och utevistelse, ekodukter, gröna korridorer, grön infrastruktur och liknande grönytor i urbana miljöer samt stränder, våtmarker, vattendrag, diken, dagvattenanläggningar och liknande vattenytor i urbana miljöer.

Läs mer på Boverkets hemsida
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se