Möt den nya chefen för Sverigearbetet, prästen som har sand mellan tårna och kyrkoherdarna som var hjältar under andra världskriget.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej kära kollegor!
 
Jag har fått uppdraget att tillsammans med er arbeta med vårt viktiga ombudsarbete för Svenska kyrkan i utlandet. Jag är glad för nästan 1 700 kollegor runt om i landet som gillar utlandskyrkan! 

Hoppas vi ses!
Jag och Rickard Jönsson, chef för Svenska kyrkan i utlandet, kommer under året att besöka samtliga stiftskanslier för att samtala med biskop och stiftsledning om utlandskyrkan. Vi har redan träffat Strängnäs stift
– ett mycket trevligt möte.

Vi kommer också att under de närmaste åren försöka besöka anställda i samtliga kontrakt i Sverige. Jag hoppas få träffa dig som är ombud på någon ombudsutbildning i år! 

Ny biskop för utlandskyrkans anställda
Just nu är vi glada åt valet av den nya biskopen i Visby stift, Thomas Petersson och vi ber för honom. Thomas, som nu blir biskop för utlandskyrkans anställda, har själv varit kyrkoherde i Berlin under fem år. Läs mer om biskop Thomas och se en film där han presenterar sig själv.

Önskar er en fin vår och ser fram emot ett gott samarbete med er!
 
Med vänliga hälsningar
 
Johanna Holmlund Lautmann
Verksamhetschef Sverige

Mina huvuduppgifter är att hålla kontakt med stift och församlingar i Sverige, ansvara för ombudsarbetet, utlandskyrkorådens utbildningar samt säkerhetsfrågor för utlandsförsamlingarna. 
Hör gärna av dig! Mejla Johanna Holmlund Lautmann
 
Ett svenskt par får kyrklig välsignelse över sitt äktenskap på stranden i Thailand. I bakgrunden Anna Stenberg och Erik Stenberg-Roos.
Präst med sand mellan tårna
 
Från Phuket och söderut är Erik Stenberg–Roos Svenska kyrkan. Han surrar fast altaret på bilen, kastar in gitarren och far dit där han är behövd. Ena dagen håller han en gudstjänst på stranden, nästa besöker han en svensk som sitter i fängelse. Det mesta gör Anna Stenberg och Erik Stenberg-Roos tillsammans.

Läs Eriks berättelse om livet, och om att vara präst i Thailand.
 
Ta upp en extra kolllekt! Fråga om anslag från församlingen!
 
Kollekterna betyder oerhört mycket för församlingarna i Svenska kyrkan i utlandet. Flera av dem skulle inte kunna finnas kvar utan detta extra stöd från Sverige! Fråga i församlingen om det finns möjlighet att ta upp en extra församlingskollekt till utlandskyrkan

Här kan du ladda ned en kollektvädjan att läsa upp i kyrkan.

Anslag från församlingen är ett annat sätt för församlingar i Sverige att stödja Svenska kyrkans arbete utomlands. 
– Vi är väldigt beroende av ekonomiskt stöd för att kunna stödja diakonalt och det behovet ökar allt mer, säger Markus von Martens som till nyligen varit kyrkoherde på Teneriffa.
Ditt kyrkoråd och församlingsråd har fått ett brev från Svenska kyrkan i utlandet med en fråga om anslag.

På bilden ett dop i svenska församlingen i London. Foto: Josefin Grönfelt
 
Svenska kyrkan på Teneriffa:
 
En församling med stort hjärta 
 
Under högsäsong har den svenska församlingen på Teneriffa uppåt hundra personer på gudstjänsterna. De har en stor barn- och ungdomsverksamhet. Här finns också en del unga vuxna som har det svårt som söker sig till kyrkan. 
Läs om engagemanget hos församlingen på Teneriffa

Foto: Magnus Aronson/Ikon
Här finns utrymme att fokusera på själen  
 
Malin Bernt och Britta Pettersson har kommit i kontakt med Svenska kyrkan på Teneriffa när de besökt det svenska rehab-centret Vintersol. De uppskattar kyrkan som oas där det finns utrymme att fokusera också på själen. Möt Malin och Britta.

Malin Bernt och Britta Pettersson. Foto: Marja Anne Casparsson
Låt fler få läsa berättelserna om Svenska kyrkan i utlandet
 
I artiklar på Svenska kyrkan.se möter du människor  i Svenska kyrkan i utlandet: Erik Stenberg-Roos, Markus von Martens och Malin Bernt och Britta Pettersson som nämns i det här nyhetsbrevet och många fler. Hjälp till att sprida berättelserna:Tack för din hjälp!
 
Kyrkoherde Erik Perwe med sin familj under tiden i Berlin. Liksom sin företrädare Birger Forell räddade han många människor undan förföljelse under andra världskriget. Foto: Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin.
Svenska kyrkan i Berlin firar minnet av två kyrkoherdar som räddade människor under andra världskriget
 
I svenska församlingen i Berlin är minnet av kyrkoherdarna Birger Forell och Erik Perwe mycket levande. De fanns i Berlin under andra världskriget. Båda engagerade sig starkt för att rädda människor undan förföljelser. 

Församlingen i Berlin uppmärksammar de båda den 14 oktober med en festgudstjänst. Efteråt blir det föredrag och diskussioner med två inbjudna föreläsare:  

Johan Sundeen, forskare på Högskolan i Borås som gett ut essäsamlingen: "Att tjäna är människans storhet – ny essäsamling om Birger Forell".

Johan Perwe som i år kommer med en nyutgåva av sin bok om sin morfar Erik Perwe, "Livräddaren, bombprästen Erik Perwe under kriget i Berlin". 

- Vi väljer att uppmärksamma Birger Forell tillsammans med hans efterföljare Erik Perwe då deras gärning på många sätt har satt prägel på församlingens verksamhet än idag. I mötet och samtalet får vi fördjupa oss och upptäcka nytt i församlingens historia. Samtidigt får vi ställa oss frågan hur vi bär detta arv vidare i vår kyrka idag. Det säger dagens kyrkoherde i Berlin, Maria Scharffenberg.

Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har nyligen skrivit om Erik Perwe. (Artiklarna är lösenordsskyddade). 
 
Har du varit anställd av utlandskyrkan? Kom på veteranträff!
 
Du som tidigare varit anställd i utlandskyrkan är varmt välkommen att delta i 2018 års träff för tidigare anställda, veteranträffen. Vi träffas i Uppsala den 16 maj. Träffen börjar med mässa kl 13, sedan följer program på kyrkokansliet och vi avslutar med middag. Här kan du läsa mer om 2018 års veteranträff. Anmälan senast 7 maj.
 
Beställ nu - riktigt bra priser i webbshopen
 
Lägg ut på församlingens bokbord eller i café och läshörna i församlingshemmet:  
Handla ur webbshopen när det är dags för avtackningar eller uppvaktningar i församlingen! Då sprider du glädje två gånger: Alla gåvor säljs till förmån för Svenska kyrkan i utlandets arbete. 

Beställ alla gåvor från Svenska kyrkan i utlandets webbshop.
Hängsmycke i silver med smycke i form av en droppe och  namnbricka. Inklusive kedja och gravyr. 396 kronor
Ljusstake i återvunnet glas 
munblåst av glaskonstnären Peter Carlzon vid Bro Glasbruk. 200 kronor
Sinnesropåsen i siden innehåller en bok med böner samt ett vackert hjärta i trä. 160 kronor
 
Mer information, kontakt, Swish, pg/bg med mera
 
Tack för att du vill vara ombud!