Klimatanpassning i ÖP: konferens 4 maj! 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det är inte markpriserna som fördyrar bostadsbyggandet
 
Mark är en relativt liten utgiftspost i bostadsbyggandet, visar en ny SKL-studie. I studien fick landets kommuner uppge till vilket genomsnittligt pris de sålde mark för bostadsbyggande under 2016. 

I 9 av 10 kommuner var det genomsnittliga priset 2 500 kronor per kvadratmeter eller lägre för mark avsedd för hyresrätter. 8 av 10 kommuner som sålde mark för en- och tvåbostadshus hade ett genomsnittligt pris inom samma nivå. För bostadsrätter – nästan 7 av 10. Det kan jämföras med att den totala produktionskostnaden för flerbostadshus samma år i snitt var cirka 45 000 kronor per kvadratmeter lägenhetsarea, enligt SCB:s statistik.
Välkommen till konferens
Klimatanpassning i översiktsplanen
 
 
Hur kan översiktsplanen hantera frågor om klimatförändringar? Hur kan man resonera kring exploatering och risker för naturolyckor? Årets konferens om klimatanpassning fokuserar på den översiktliga planeringen som grund för hur klimatkonsekvenserna kopplas samman med andra samhällsintressen.
 
Vi får höra exempel på processer och innehåll från två olika kommuner. Juridiken kring miljöbedömningar tas upp, liksom Boverkets aktuella arbete med klimatanpassning och inspel från länsstyrelsernas perspektiv. Vi får även diskutera och klura i grupper. 
 
  • Tid: 4 maj  
  • Plats: SKL, Stora Hörsalen, Hornsgatan 20, Stockholm
  • Webbsändning: Det går även att följa konferensen live via webben.
  • Målgrupp: Tjänstepersoner som arbetar med översiktsplanering och/eller klimatanpassningsfrågor.
  • Kostnad: Deltagande på plats: 2600 kr. Detta inkluderar fika och lunch.
    Deltagande via webb: 1300 kr per uppkoppling.
Översvämningsrisker i detaljplan – ny tillsynsvägledning
 
Boverket har tagit fram en vägledning för länsstyrelsens tillsyn av översvämningsrisk.

Ur kommunperspektiv är vägledningen intressant eftersom länsstyrelsens tillsyn kan påverka kommunens detaljplanearbete. I vägledningen presenteras bland annat utgångspunkter för riskbedömning för olika typer av bebyggelse, tillämpning och avsteg, samt info om relevanta planeringsunderlag.
 
 
Boverket bjuder in till kurser 
 
Ny på jobbet som byggnadsinspektör
 
18-19 April Stockholm
24-25 April Malmö

Kursen vänder sig till nyanställda byggnadsinspektörer med begränsad erfarenhet (3-12 månader) av kommunalt arbete.
Ny på jobbet som lovhandläggare
 
11-12 april 2017 i Stockholm

Kursen vänder sig till nyanställda  ovhandläggare med upp till ett års handläggarerfarenhet, oavsett utbildningsbakgrund och tidigare arbetslivserfarenhet.

Kurserna är kostnadsfria och ingår som en aktivitet för Boverket att utveckla webbaserade utbildningar.
 
 
Utlysningar - pengar att söka 
 
Tillväxtskapande samhällsplanering
 
Sök finansiering för projekt som ökar kunskapen om hur regionala och funktionella strukturer kan utvecklas för att stärka företagen.
Samhällsplaneringen har en särskilt viktig roll i arbetet med att utveckla attraktiva miljöer för näringslivets utveckling. De förutsättningar och förhållanden som skapas i den fysiska planeringen, som exempelvis tillgång till attraktiva livsmiljöer, fungerande kommunikationer och offentlig service påverkar företagens konkurrenskraft och vilja att utvecklas likväl som medborgares vilja att stanna eller flytta till en ort.

Tillväxtverket fördelar nu 8 miljoner kronor till projekt inom ramen för denna utlysning. Projekt kan söka medfinansiering för maximalt 50 procent av projektets totala kostnader. 
LIFE – EU:s ekonomiska verktyg för miljön och klimatet 
 
EU-kommissionen delar årligen ut pengar till projekt i medlemsländerna. Bidragen beslutas och delas ut året efter ansökan. Naturvårdsverket anordnar nu två informationsträffar om LIFE på en övergripande nivå, hur man ansöker till de olika delprogrammen och vad som är nytt för i år. 
Bidrag för grönare städer
 
Nu finns ett nytt statligt bidrag för grönare städer. Bidraget kan sökas av kommuner för åtgärder som ökar eller utvecklar stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. Exempel på stadsgrönska är naturmark, parker, planteringar, stränder, våtmarker och dagvattenanläggningar. Boverket fördelar bidraget. 
Digitalisering inom samhällsbyggandet - Smart Built Environment
 
Det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser medel för projekt som handlar om incitament, affärsmodeller och risker för digitaliseringen av samhällsbyggandet.
Bidrag kan exempelvis sökas för studier som tar sig an hela eller delar av en värdekedja, analyserar behoven för strukturell förändring, syntetiserar andra branschers förändringsarbete som kan vara grund för möjliga förändringar i samhällsbyggnadssektorn med mera. Utlysningen görs av Formas. 
 
 
Nationella geodatastrategin och digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen - vad händer? 
 
Lantmäteriet erbjuder webbsända lunchseminarier med information om arbetet och dess succesiva framsteg.
 
 
Felaktiga fastighetsgränser - hur kan de undvikas? 
 
Ibland finns problem i grundkartorna då fastighetsgränserna är osäkra. Felaktiga fastighetsgränser kan ställa till stora problem och onödiga kostnader vid genomförandet om de inte rättas till under detaljplanearbetet.

Användargrupp fastighet, som Lantmäteriet håller i, har tagit fram en film som belyser problematiken och hur man kan undvika den. Den är producerad av Boverket kompetens. Filmen rekommenderas varmt till er som arbetar med planering, exploatering och grundkartor. Se den gärna tillsammans! 
 
 
Stöd för arbete med offentlig konst
 
I regeringsuppdraget Kunskapsnav offentlig konst driver Statens konstråd konstprojekt för att inspirera utvecklingen av området offentlig konst.

Nu utlyser Statens konstråd två möjligheter till samarbete för kommuner. Första gången handlar om att skapa eller vidareutveckla rutiner för att arbeta med offentlig konst och/eller att genomföra ett konstprojekt för första gången. Konst i stadsutveckling vänder sig till kommuner som vill integrera konst i stadsutvecklingsprojekt. Det kan till exempel handla om att skapa storskaliga gestaltningar eller att stärka invånarinflytande. Läs mer och sök från och med 5 april.  
 
 
Kontakta oss gärna! 
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.