Extramiljarder till graviditetsvården
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Satsning på trygghet före, under och efter graviditet
 
Regeringen och SKL har träffat en tilläggsöverenskommelse om en extramiljard per år till mödrahälsovården och förlossningsvården under 2018-2022.

– Det pågår redan ett omfattande förbättringsarbete men med de extra medel som nu tillförs så kan vi fortsätta med fler insatser både till kvinnors hälsa och för att säkerställa så att alla föräldrar ska kunna känna sig trygga både före, under och efter graviditeten, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Delaktighet skapar trygghet
 
 
Nu görs stora satsningar på vården före, under och efter en graviditet. Det görs bland annat för att möta önskemålen från patienter och personal om en vårdkedja som hänger ihop bättre. 
 
 
 
Fler heltidsarbetande i välfärden
 
Både antalet anställda och heltidsanställda inom kommuner, landsting och regioner ökade under 2017. 
– Att fler kvinnor väljer att arbeta heltid är något som vi ser mycket positivt på, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.
Så många fler jobbar i välfärden
Statliga reformer kräver framförhållning
 
Riksrevisionens granskning visar att staten brister i tillämpning av finansieringsprincipen. SKL instämmer i att statliga reformer ofta har för snäva tidsramar och bristfälliga underlag.
"Staten måste förändra sitt arbetssätt"
 
 
Mer från SKL
 
Heltidsarbete som norm för alla
"Alltför många i välfärden arbetar deltid. Det är ett slöseri med kompetens. Därför har alla kommuner, landsting och regioner sedan årsskiftet en handlingsplan för hur fler ska arbeta heltid." Det skriver SKL:s ordförande Lena Micko tillsammans med Kommunals ordförande Tobias Baudin i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Förlossningsvården – en del av vårdkedjan
SKL har genomfört en nationell studie om vårdkedjan före, under och efter graviditet. Vårdens resultat är överlag goda men det finns förbättringsområden, bland annat i eftervården.
Information och delaktighet ger trygghet.
Studien innehåller flera framgångsrika exempel
 
 
EU-handslag för ökad delaktighet
"För att stärka Sveriges röst i EU behöver fler bli delaktiga. Samtidigt upplevs det idag svårt att påverka EU-arbetet. Vi svenskar kan för lite om EU. Det vill vi ändra på." Det skriver bland annat SKL:s ordförande Lena Micko i en debattartikel.
Debattartikel
 
 
Snart kan hemtjänstbilen äntligen korsa kommungränser
SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog skriver på Ekonomibloggen om regeringens efterlängtade förslag om enklare samverkan över landstings- och kommungränsen.
Ekonomibloggen
 
 
Alla vinner på en välfungerande klagomålshantering
"Jag ser en klar poäng i att ärenden i stor utsträckning hanteras på skolnivå. Det ökar möjligheten att kunna fånga upp ett problem så tidigt som möjligt, för att kunna åtgärda det.” Per-Arne Andersson om värdet av en bra klagomålshantering och att synpunkter ofta bör gå direkt till skolan istället för till Skolinspektionen.
Skolbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
Kommuner ska lättare kunna samverka genom avtal
Regeringen föreslår en generell rätt till avtalssamverkan för kommuner och landsting. Förslaget innebär att kommuner och landsting kan komma överens om att utföra uppgifter åt varandra.
Föreslås träda i kraft 1 juli 2018

Förslag om ny informationsskyldighet om LSS för kommunerna 
Regeringen föreslår att kommuner ska bli skyldiga att informera om rättigheter enligt LSS för de personer som inte får ersättning av Försäkringskassan.
Föreslås träda i kraft 1 juli 2018

Stärkt arbete med kunskap att bemöta psykisk ohälsa i primärvården
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att stödja, analysera och utvärdera utvecklingsarbete i primärvården för att förebygga och behandla ohälsosamma levnadsvanor hos personer med psykisk ohälsa. Arbetet ska ske i nära samverkan med berörda verksamheter och SKL.
15 miljoner ska fördelas till landstingen för utvecklingsarbetet

Ökade tillståndskrav i välfärden
Regeringen föreslår i en proposition att ägare och ledning för välfärdsföretag och organisationer ska lämplighetsprövas. Även förenklade upphandlingsregler föreslås.
"Ska avvisa oseriösa aktörer från välfärdssystemet"

Ny statssekreterare på Socialdepartementet
Maja Fjaestad har utsetts till statssekreterare hos barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren.
Var närmast samhällspolitisk chef på Kommunal

Forskningsbaserad kunskap ska spridas inom socialtjänsten
Regeringen har gett Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) i uppdrag att sprida forskningsbaserad kunskap kring vilka insatser inom socialtjänsten som fungerar bra och är effektiva. Målgrupp är kommunpolitiker och beslutsfattare inom socialtjänsten.
Genomförs i samråd med Socialstyrelsen och SKL